Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
obracím se na Vás se třemi dotazy.
Minulý týden jsme začali našeho mazlíčka přikrmovat zeleninkou. Začala jsem se zeleninkou od Hami a Hippu. Zvládáme mrkvičku, brokolici a brambůrek. Chtěla bych začít vařit domácí papáníčko, ale nevím v jakém poměru se zelenina dává? Předpokládám 1:1:1 mrkev:brambor:brokolice nebo NE ![]()
Taky nevím, jaké maximální množství našemu baculkovi ( 9 kg v 6 měsících - porodní 4800g ) můžu dát. Papá tak 100g a vypadá, že by si ještě dal -hlady ale nepláče . Nechci jej překrmovat, ať ho nožičky unesou, až začne chodit. ![]()
No a poslední dotaz - v jaké míře dáváte mazlíčkům kupované příkrmy. Celkem mě překvapilo, že např. spouta věcí od Hami obsahuje cukr. Téměř všechny ovocné přesnídávku jsou přislazeny a ty co ne, tak ty jsou zase s mangem a ananasem, což se mi nezdá vhodné jako první ovoce, které bych chtěla Lukáškovi dát. I čaje mají cukr - např. malinový obsahuje hroznový cukr i sacharozu. ![]()
Děkuji za rady, tipy a názory
Ahoj
Ahoj,
my jsme kupované příkrmy podávali jen asi prvních 14 dní, protože Kuba byl (a do teď) je velký jedlík, takže mi to připadalo finančně poněkud náročnější
Tak jsem začala vařit doma!
Poměr surovin myslím, záleží uplně na tobě a na tom, co bude Lukáškovi chutnat. Já jsem začínala s porcemi cca 180g, z toho do 100g brambor, zbytek mrkev a k tomu kousek jiné zeleniny (brokolice, kousek pórku, petřžele, špenát…), aby si Kuba zvykl. K tomu 1× týdně kousek kuřecího masa a 1× týdně 1/2 vařeného žloutku.
K tomu překrmování, taky jsem měla strach, abysme neměli doma otesánka, ale děti se prý překrmit nedají
Kuba vše, co bylo „nad limit“ sice spapal, ale v zápětí přebytky vyblinkal ![]()
Ovocné přesnídávky můžeš připravovat doma, zvlášť teď v létě, kdy je ovoce spousta, ty kupované bych nechala jen jako nouzovku.
A co se týče čajů, my pijeme dětské ovocné čaje od Megafytu, jsou obyč sáčkové, a dají se pít i bez cukru!
No, snad jsem ti trošku pomohla ![]()
Krásný den!
Eliška a Jakub (16m)
![]()
ahojky, poradite mi jak davate mimcum ten zloutek? jako samotny nebo v nejake polivce??? diky moc…
m+m
ps take zacinam s prikrmama, a tak se radeji ptam, kdyz to nevim.
Ahojky,
zloutek (cele vajicko - bilek sním
) poradne uvarim a vidlickou rozmackam do zeleniny, kterou mam uz hotovou zamrazenou. Dávala jsem ho od ukončeného 7m.
Pa
Lucka+Klarka 10m
![]()
super diky moc, malej bude mit za par dni 7mesicu tak ho uz take smi asi, hned zitra to zkusim…
hezky vecer
m+m
Ahoj holky,
dík za tipy
, Lilo - juknu na ty ardesy, ani to neznám, tak budu študírovat.
Eliško, kdy jsi prosím Tě začala dávat maso? Předpokládala jsem, že s masem začnu až kolem 8 měsíce, nebo ne ![]()
Budu ráda za každou další radu
Ahoj
Ahoj maminky,
tak mě ještě napadlo, abych prckovi neyvařila všechny vitamíny - jak vaříte zeleninku? Napadá mě to vařit nastrouhané
A dáváte zeleninu do studené nebo vařící vody
(někde jsem to četla)
Ahoj a ještě jednou dík
Ahoj,
s masem jsme začali tuším od 7. měsíce. Bylo toho na množství tak 1/2 polévkové lžíce a začínali jsme kuřecím a někdy okolo 9. měsíce hovězí svíčkovou - to Kubovi šmakovalo víc
Taková miminkovská svíčková - mňam!
![]()
A k tomu vaření, mě se osvědčilo dávat všechnu zeleninu (kromě starých brambor!) do vroucí vody a nebo vařit v páře (je to pak chutnější) a uvařenou pak mixovala na kašičky.
Jestli chceš, pošli mi SZ, poslala bych ti nějaké recepty…
Eliška