Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Myslim si o tom, ze je to naprosto v poradku
. Ma-li se neco stat, stejne tomu nejde zabranit a ma-li byt vse v poradku, tak bys musela jooo vyvadet, abys to „pokazila“… Ja jsem tehotna asi 5 tydnu, za tyden jedem autem 9 h, druhy den 10 h vojenskym letadlem (pooooradne hlucna zalezitost
), treti den 9 h autem a za 4 tydny repete cesta zpet. Velka zmena klimatu. Lekar mi popral stastnou cestu, ani naznakem ho nenapadlo videt v tom problem. Linda
No, povím ti to takhle - pravděpodobnost, že se ti něco stane doma, není o moc nižší, než že se ti to stane v cizině. Na druhou stranu pokud se ti něco přihodí doma v ČR, sebereš se a do hodiny jsi u doktora, který zhodnotí situaci a navrhne řešení, které může znamenat třeba poctivě lehnout do nemocnice a brát tunu léků. Pokud se ti to stane v kanadské divočině, uděláš co? Musíš si sama zhodnotit, jestli budeš hodně plašit, když začneš třeba jen špinit, jakože špiní každá druhá těhotná, u některých z nich doktor potvrdí, že se nic neděje, ale občas to může znamenat začínající potrat, v téhle fázi těhotenství to není vůbec nic výjimečného. Když nastanou komplikace, budeš schopná si říct, udělala jsem maximum, popř. kdyby došlo k nejhoršímu, vyčítala bysis to?
Další věc je, že ti může být docela fest blbě, můžeš zvracet, být extra unavená nebo ti prostě jen bude celkově divně a jediné, po čem budeš toužit, je natáhnout se na kanape a nevědět o celém světě. V prvním trimestru vůbec nic výjimečného. Na dovolené v ČR sedneš na lavičku, odpočineš si, chlap tě podpoří, počká s tebou… Co uděláš ve stejné situaci s partou lidí v kanadských horách? Budou na tebe všichni čekat nebo zatneš zuby a třeba po čtyřech polezeš dál? Užiješ si takovou dovolenou?
Samozřejmě je to jen a jen na tobě, jen abys věděla, že jsou i jiné aspekty než „má se mi to stát doma nebo jinde“
Předpokládám, že po IUI už jste si taky zkusili svoje a určitě to nebylo otěhotnění „zadarmo“.
Jenom bych doplnila výsledek - dovolená v Kanadě proběhla naprosto v pořádku. Vícedenní pochody v horách s batohem, poslední den i 38 km túra jen s malým batůžkem. Je fakt, že manžel se snažil nosit všechny těžké věci (stan, jídlo).
A taky je nutné poznamenat, že nemám vůbec žádné těhotenské příznaky (nevolnosti, bolení podbřišku ani prsou). Takže to asi hrálo taky roli:-)
Jinak už mám po příjezdu za sebou UZ a jsem 8+6tt.
mlask píše:
Jenom bych doplnila výsledek - dovolená v Kanadě proběhla naprosto v pořádku. Vícedenní pochody v horách s batohem, poslední den i 38 km túra jen s malým batůžkem. Je fakt, že manžel se snažil nosit všechny těžké věci (stan, jídlo).
A taky je nutné poznamenat, že nemám vůbec žádné těhotenské příznaky (nevolnosti, bolení podbřišku ani prsou). Takže to asi hrálo taky roli:-)
Jinak už mám po příjezdu za sebou UZ a jsem 8+6tt.
Tak to gratuluji,že je vše jak má být ![]()
No tak cestování po ČR, řádově do pár hodin, přespání v hotelu, to si myslím je naprosto v pořádku, přece už teď nebudeš jen zavřená doma. ![]()
Osobně bych se vyvarovala jen nějakých dlouhých cest, a to proto, že znám ženu, která jela asi v šestém měsíci do Chorvatska a o mimi přišla. Nevím, jestli mělo Chorvatsko s tím co dělat, nebo ne, každopádně za riskování to podle mě nestojí. ![]()
Ahoj,
s manželem se chystáme na svatební cestu na Mauricius. Nyní jsem v 4+5.
žádné nevolnosti nemám, vlastně pomalu ani nevím, že jsem těhotná. Jenom mě občas pálí žáha.
u lékaře jsem ještě nebyla, půjdu k němu až bychom se vrátili z dovči.
chtěla jsem se zeptat, jestli jste některá cestu absolvovala a vše proběhlo v pořádku.
Děkuji ![]()
@v1e2r3c4a5 Ahojky já absolvovala dvě cesty v jednom těhotenství. Ve čtvrtém zhruba jen do Kalábrie letecky, abych si to vyzkoušela a pak koncem šestého měsíce do Afriky do Kapského města (Cape Town). Záleží jak se ty cítíš a jestli dobře snáším cestování jako takové. Vím, že to jsou dlouhé lety, ale dá se to zvládnout. Dej si papír od doktora už před tou cestou ať nemusíš přes ty rengenové kontroly. Přeji hezkou dovolenou ![]()
Dekuji moc za info. Na dovolene bych to chtela manzelovi oznamit. Cestovani snasim dobre, netrpim jet leg.
To potvrzeni vypise i prakticky nebo jenom gynekolog??
@v1e2r3c4a5 To si myslím, že může vypsat jen gynekolog. Je to potvrzení o tom, že jsi těhotná a v kterém týdnu.