Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
jak to je prosim Vas s pasem pro dite, ktery sice plati ale dite uz si neni na fotce podobny?
Zijeme dlouhodobe v zahranici, rodit jsem byla doma v CR ale z rodinnych duvodu jsem se musela co nejdrv vratit do Anglie. Takze male bylo presne 14 dnu co sme leteli (bylo to pred Vanoci, takze jsme stihli vyridit pas s biometrickymi udaji na 5 let) Ted ji je 21 mesicu a je jasny ze si podobna neni skoro vubec
Pristi tyden jedeme do CR, ale nevim jak dlouho trva vymena pasu, kdyz je platnej, jde mi jen o tu fotku, nebo se to musi znova zadat a cekat 30 dni?? Problem je v tom ze se v Cechach muzu zdrzet maximalne 2 tydny,,, ![]()
@holka.modrooka trvá to úplně stejně, prostě nový pas se vším všudy. trvá to měsíc, ale někde jsou rychlejší, u nás mi řekla, že to bude za 2-3 týdny ![]()
@holka.modrooka je to na rozhodnuti celniho urednika - doporucuju vzit sebou rodny list. Resili jsme podobnou situaci a s rodnym listem by to melo byt ok
Syn ma pas od 4mesicu( ted 4roky), cestujeme hodne, Evropa, USA, takze hodne letist a bez problemu. Dcera to same, ma pas od 3mesicu ( 2 a pul nyni). Zatim se nestalo, ze by mel nekdo komentar a samozrejme vypadaji uplne jinak nez kdyz byli jeste miminka. Platny pas by jsem v zadnem pripade nemenila
a vzala by jsem si jen rodny list navic, kdyby nahodou.
V podmínkách je psáno, ze pas má byt platný a fotka odpovídat. Já jsem ho letos synovi kvůli tomu měnila. Můžeš narazit na echt úředníka a budou z toho zbytečně problémy… jinak pas se da přece i vyřídit pres ambasadu, ne?
Pas se vydava na 5 let, tak ja myslim, ze nikdo neocekava podobu stejnou za tu dobu, zvlast deti, kteri se meni kazdy rok.
@miasek na stránkách ministerstva vnitra se pise, ze úřad, který pas vydal, může rozhodnout o ukončení jeho platnosti, pokud jeho držitel výrazně změnil podobu. Sice se to v praxi asi nedělá, ale jasně z toho plyne, ze si má byt dítě na pasu podobne.
@miasek píše:
Syn ma pas od 4mesicu( ted 4roky), cestujeme hodne, Evropa, USA, takze hodne letist a bez problemu. Dcera to same, ma pas od 3mesicu ( 2 a pul nyni). Zatim se nestalo, ze by mel nekdo komentar a samozrejme vypadaji uplne jinak nez kdyz byli jeste miminka. Platny pas by jsem v zadnem pripade nemenila![]()
a vzala by jsem si jen rodny list navic, kdyby nahodou.
můžeš narazit na blbce, který Ti dítě nepustí ani s RL. Nám se to stalo, pas jsem musela vyměnit ![]()
Jinak dávám výtak z webu ministerstva vnitra:
Skončení platnosti cestovního dokladu
Platnost cestovního dokladu skončí:
uplynutím doby v něm vyznačené
ohlášením jeho ztráty nebo odcizení
uplynutím 3 měsíců ode dne změny příjmení občana, pokud k ní došlo v souvislosti s uzavřením manželství občana
pozbytím státního občanství, úmrtím nebo nabytím právní moci rozhodnutí soudu o prohlášení držitele cestovního dokladu za mrtvého
Orgán příslušný k vydání cestovního dokladu rozhodne o skončení jeho platnosti, jestliže:
je poškozen tak, že zápisy v něm uvedené jsou nečitelné nebo je porušena jeho celistvost
obsahuje nesprávné údaje nebo neoprávněně provedené změny s výjimkou nesprávného údaje o aktuálním příjmení občana, pokud ke změně příjmení došlo v souvislosti s uzavřením manželství občana
jeho držitel podstatně změnil podobu
Zakladatelko, zkusila bych se na příslušném úřadě domluvit, klidně i dopředu mailem, jestli by ti pas vyřídili během těch dvou týdnů. občas to jde a jsou vstřícní.
Ahoj, pasy kontroluji na letišti v Praze a opravdu to neřeším. Platnost je daná. U dětí je normální, že rostou a mění se.. Ta výrazná změna podoby se týká třeba lidí po plastice nebo jiných výrazných změnách. Taky si neměním pas po obarvení vlasů
takže no stress ![]()