Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky potřebuju radu…před pár dny kousek od našeho bydliště se konala asi nějaká oslava, kde byl součástí i ohňostroj…malého to vzbudilo a od té doby sotva slyší, že má jít spát neuvěřitelně vyvádí, řve a odmítá usnout..dneska nespal celý den, je vyditelně unavený, ale nezabere, zkoušeli jsme si ho vzít i do ložnice, že by usnul s náma, ale bez výsledku…přes den je jinak v pohodě, ale co se týče spánku je to děs, leká se teď kdejaké rány, bouřky, atd…jinak je mu 29.měsíců…je možné že mohl utrpět trauma? Co s tím? ![]()
@kaja00 právě, my byli na Nový rok na ohňostroji, od kterého jsme utíkali pryč, protože malý se šíleně bál, do té doby jsme takovou reakci nezažili, ale už si nepamatuju bohužel jak to probíhalo po tom, jestli i další dny byly takové psycho nebo ne…
Takhle se vyděsil můj synovec, když mu byly dva, tak ho vzali na ohňostroj k kluk z toho má do teď trauma, nesnáší nafukovací balónky, protože by mohly bouchnout a Silvestr je pro něj za trest. Bude mu 7.
@Pettule69
Já bych mu ukázala ten ohňostroj třeba na youtube, aby viděl jak to vypadá a vysvětlila mu co to je, a že se nemusí bát, že je to vlastně hezký atd…
Prostě bych to takhle okecala, to děcko jak bude vědět co to je, tak už se nebude bát neznámého.
Je to z mojí hlavy, tak nevím jestli to bude fungovat. Ale u své dcery to tak dělám. Když třeba táta kýchne, tak ona se lekne a začne brečet, tak od té doby jí vysvětluju, že když se táta koukne do sluníčka tak udělá hapčá
a když dcera kýchne tak řeknu hapčá
a ona se tomu směje a teď když někdo kýchne, tak už ví a usměje se ![]()
Ohňostroje dělám sem tam pro kamarády a občas testujeme nějakou kompozici i s klukama o 1 roku (teď 3,5 a 2 roky) a jsou OK, občas pomáhají s přípravou - a to dáváme zblízka i šestipalcový kulovky. Ze začátku se báli taky, když byli moc blízko a prásklo to, tak začli řvát - takže sem to řešil psychologickou přípravou - že uděláme na obloze kytičku, na což se těšili a pak přímo na odpaly sem je zavíral do auta, kde se ztlumily ty ostrý rány a když se pálily malý rány, tak sem je to nechal bouchnout dálkáčem.
Ale pokud to neznají, tak je to pro ně asi šok, zvlášť, pokud to jen slyší…
@zvědavá borůvka to jsem zkoušela už taky, po tom ohňostroji z Nového Roku, jak to viděl, začal šíleně brečet a celý se klepal…pak sousedi nad náma rekonstruovali byt, takže to pochopitelně nějaký hluk dělalo, a to bylo něco šíleného, pořád jsem ho měla omotaného kolem krku a šíleným pláčem ![]()
@Pettule69 píše:
@zvědavá borůvka to jsem zkoušela už taky, po tom ohňostroji z Nového Roku, jak to viděl, začal šíleně brečet a celý se klepal…pak sousedi nad náma rekonstruovali byt, takže to pochopitelně nějaký hluk dělalo, a to bylo něco šíleného, pořád jsem ho měla omotaného kolem krku a šíleným pláčem
To mě mrzí ![]()
Tak v tomhle případě bych i zvážila návštěvu dětského psychologa, ne proto že by bylo něco s dítětem, ale proto aby mu trošinku zahojil tu polekanou a vystrašenou dušičku. Nebála bych se toho, třeba opravdu pomůže. ![]()
Já osobně bych vyzkoušela co se dá abych pomohla svému dítěti ![]()
@zvědavá borůvka noo vypadá to, že je to za náma, malý se zklidnil, nechávám mu do pokoje otevřené dveře i když jde spát, normálně jsme mu zavírali a usíná bez problémů
ufff ![]()
@Pettule69 Můžete se zapojit do diskuse, vaši zkušenost jsem v ní použil: https://www.emimino.cz/…rankovani/6/?…