Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chtěla bych se zeptat, jestli už máte někdo zkušenost s vystavováním pasu se strojově čitelnou zónu pro malé dítě? Vyčetla jsem, že se fotí až na úřadě - jak to chodí, kolik je pokusů? Mám obavy, že nedonutím naši 18měsíční vrtuli sedět tak, aby měla dle požadavků na pasovou foto hlavu rovně, oči otevřené a ústa zavřená…
A proč jí chceš dělat pas? Já jsem si naše dítě nechala zapsat do svého pasu. Stejně nikam beze mě nepojede. Ale pokud ji chceš poslat na dovču s někým jiným (babičkou např.), pak to chápu.
Ale neporadím
![]()
Gama píše:
Ahojky, chtěla bych se zeptat, jestli už máte někdo zkušenost s vystavováním pasu se strojově čitelnou zónu pro malé dítě? Vyčetla jsem, že se fotí až na úřadě - jak to chodí, kolik je pokusů? Mám obavy, že nedonutím naši 18měsíční vrtuli sedět tak, aby měla dle požadavků na pasovou foto hlavu rovně, oči otevřené a ústa zavřená…
Fotí to úřednice a mám čerstvou zkušenost s tím, že jsou tam opravdu moc milí - neboj
jinak viz. diskuse cestování jen s OP ![]()
Lesino, díky za uklidnění ![]()
Ale jestli máte někdo nějaké triky, jak vyzrát na dítě, klidně pište ![]()
Lulje, opravdu přínosná reakce ![]()
Proč jí chci dělat pas? Teď sice beze mě nikam nepojede, ale třeba za dva tři roky ano. Pas bude platit 5 let. Za jeho vystavení dám 100 Kč, za zápis do mého a manželova pasu 2×50 Kč. Zapsání do pasů obou rodičů bych viděla jako dobrý krok: kdyby byla zapsaná je u jednoho rodiče a ten musel nedejbože zůstat v cizí zemi třeba v nemocnici nebo odjet ze země dříve, dítě by nemohlo zemi s rodičem, v jehož pasu není zapsáno, opustit.
Gama píše:
Lesino, díky za uklidnění
Ale jestli máte někdo nějaké triky, jak vyzrát na dítě, klidně pišteLulje, opravdu přínosná reakce
Proč jí chci dělat pas? Teď sice beze mě nikam nepojede, ale třeba za dva tři roky ano. Pas bude platit 5 let. Za jeho vystavení dám 100 Kč, za zápis do mého a manželova pasu 2×50 Kč. Zapsání do pasů obou rodičů bych viděla jako dobrý krok: kdyby byla zapsaná je u jednoho rodiče a ten musel nedejbože zůstat v cizí zemi třeba v nemocnici nebo odjet ze země dříve, dítě by nemohlo zemi s rodičem, v jehož pasu není zapsáno, opustit.
No, nechci ti kazit nadšení, ale podle pravidel musí odpovídat fotografie v dokladu aktuální podobě dítěte
Pokud neodpovídá, neplatí, ač je platný.
L.
ja bych se toho nebala ja mam peknyho certika a nechal se vyfotit. zaprve mu pani ukazovala nejakou hracku a sedel v detske stolicce. ale hlavne to pro nej bylo vsechno hrozne zajimavy(fotak, pani, vsechno za ni) ze sedel a koukal. a fotila ho ctyrikrat(jednou mel zavrene oci pak tam dal ruku). foti to digitalem takze myslim ze muzou fotit nez se to podari. ![]()
Tak o tom, ze fotka musi odpovidat aktualnimu vzhledu nevim, ale kdyz my nechali delat pas synovi (2roky zpet, kdy se nedaly deti do pasu rodicu zapsat), byla platnost techto detskych pasu 1rok ![]()
Brre, dík.
A Lesi, nadšení nezkazíš
, vždyť je to jedno, jestli dám 2×50 nebo 1×100 a aspoň nikam nebudu hnát manžela. Sama tam musím stejně, protože mám svůj pas ještě na starý jméno. Hm, možná by ji do mýho zapsali zdarma, když mně budou dělat stejně nový (ale nevím), ale kvůli 50 Kč rozdílu se nepo…
My máme pasy propadlé, proto řešíme Adli nový pas, my pojedeme na občanky.
L.
Gama píše:Lulje, opravdu přínosná reakce
Gami, ne všechny moje reakce jsou přínosné a předem i zadem se za to omlouvám. Jen mi to vrtalo hlavou, tak jsem se zeptala. Promiň, jestli tě to nějak nadzvedlo.
Peníze vůbec neřeším. Kdo zná moji situaci, ví, proč dceři nepořizuju vlastní pas a proč je zapsaná jen v tom mém a v manželově nikoli..... Jsem tak trošku paranoidní, co se únosu dětí (i vlastními otci) týče. Promiň.
A jak píše Lesi, obávám se, že za dva tři čtyři roky nebude podoba dítěte totožná s jeho podobou na dnešním fotu, ale což, vystavíš mu nový pas.
Jdu strašit jinam. Dobrou noc.
P.S.: Přeji příjemné focení bez vrtění ![]()
Lesi ,co se myslí tou aktuální podobou vs. fotografie? Je mi jasný, že když nechám vyfotit měsíčního plešatýho kojence,tak že za 3 roky bude vypadat dost jinak. Ale když si teď prohlížím svoje fotky z dětství, tak ve dvou a následně pak pěti letech jsem si byla podobná rozhodně víc než je má současná podoba vs.fotka na občance 6 měsíců stará (na OP - dlouhý tm.hnědý vlasy + obličej jak pumlíč + bílá jak stěna / současný stav - kraťoučké platinové vlasy + o 7 kg hubenější + dost opálená)
Znamená to, že moje OP je neplatná? V tom případě bych si jí ale musela nechat dělat každé 3 měsíce,pas to samý.
Je teda pravda, že celníci si mě prohlížej vždycky hooodně dlouho,ale vždycky jsem prošla
.
nepř.pehot
Ahoj,
ziju sice v Kanade,ale male jsme delali pas kdyz ji byli 3 mesice,foceni OK,jen bylo na dvakrat,tady se bohuzel nefoti primo na uradu,ale v pohode odmitli nami prinesena fota z certifikovaneho foto shopu-proste nevyhovovali,byl tam lesk ci co.. ![]()
Jen ted me Lesi trochu znervoznila,bo pristi mesic letime a foto uz fotce fakt neodpovida ![]()
Ale leteli jsme pred cca 5 mesici a taky neodpovidalo a nikdo nic nenamital-ale jsou tu treba jina pravidla,kazdopadne tam zitra zkusim zavolat a poptat se.
No mne prijde reakce Lulje prinosna. Taky mi prijde lepsi zapsat dite do pasu obou rodicu nez mu vystavovat pas svuj.
Kdyz sem nechavala fotit malou v roce, tak uplne v pohode, pak ve dvou letech chvili trvalo nez se nam to povedlo se zavrenou pusou
mela jeste ten detsky pas na rok, je fakt, ze s tou fotkou co mela v roce, by ted ve 3 letech asi jet nemohla. Jinak pokud se vystavuje prvni doklad ditete, je jeste potreba Osvedceni o statnim obcanstvi ditete, to vydavaji na matrice a bez nej prvni pas neudelaji.