Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Alfi,
tak bez niceho prejet nemuzete…kdyz nemate napsanou malou ani v OP..
Ja si maleho nechala zapsat do pasu-na pockani(nevim,jak je to ted,je to uz dva roky)-ja mam tedy i v OP
A reknu ti,ze klidne muzes dojit s tim,ze chces mimco vyfotit na pas:) V zahranici je to bezne:) U nas v denicku melo jedno mimco pas ve 4tydnech-teda i tu fotku ![]()
Any
Do konce sprna tu ho zapíšou do pasu. Stačí tvůj pas a rodný list a poplatek asi 100Kč.
Ahoj Alfie,
tak podle informací, které mám já Ti je dítě v občance opravdu na nic, přes hranice tak neprojedete.
Od 1.9. budou muset mít skutečně VŠECHNY děti svoje pasy, počítaje v to i třeba 6ti nedělní miminka když půjdou přes hranice! A v nich budou muset mít fotku a to podle platných kritérií na pasovou fotografii !!!! Dokonce jsem slyšela, že to ani nebude moct být od běžného fotografa, ale že přímo na pasovém se instalují nové systémy s kamerou a digitálním foťákem a udělají fotku rovnou tam.
Takový pas miminka bude něco stát a hlavně bude vždy platit poze rok z důvodi měnící se podoby miminka!
Takže před každýma prázninama stejný opruz s frontou na pasovém.
Navíc do týdne by ti ho te´d asi nevyrobili.
Jo a ještě navíc si před žádáním o pas dítěti musíš zažádat a vybavit formulář o přidělení státního občanství nebo přílušnosti dítěte, nechápu ani já, myslela jsem, že dítě to získá narozením, ale úřednický šiml chce ještě jeden papír a to někde dělají na počkání ( Praha), kamarádce to ovšem vystavili až za 6 týdnů !!!
pro tebe je teď řešením nechat si do 1.9 zapsat dítě do Tvého nebo manželova pasu a na takoý zápis bude moct dítě s tebou cestovat tak dlouho, jak bude Tvůj pas platit a vyhneš se té hloupé novele od 1.9.
Dítě Ti zapíší na místě na počkání (ale že je to počkání v době dovolených sááákra dlouhé, my čekali 2h !!!) , je to jeden řádek ručně dopsaný v pase.
Potřebuješ Tvůj OP, pas, žádost, RL miminka a 50,– Kč.
Hodně štěstí
Claudie a Matyášek
Alfie,
já mám pas taky na dívčí jméno, takže si děti do pasu nechal zapsat muž - nebylo by to řešení?
Tak pokud jsi vdaná, budeš potřebovat nový pas, do kterého si necháš prcka rovnou napsat. Info, jak na to, najdeš tady http://www.sluzbyobchod.com/…ovni_pas.htm
Zkus se informovat ve vašem městě, jestli pasy nevydávají i na matrice obvodních úřadů. Plno lidí o tom neví a zbytečně tak stojí fronty.
A pokud má manžel nabo partner pas platný, stačí, když si prcka nechá napsat třeba jen on a ty v pohodě můžeš projet na pas na dívčí jméno. Ale být tebou, nechám si rychle udělat nový, protože od září pěkně povýší ceny.
Klára
Ahoj Alfie,
vůbec si s tím nelam hlavu - pošly manžela na úřad s pasem, ať si mimčo nechá zapsat on. Udělají to na počkání za 50 Kč, a potřebuje k tomu rodný list dítěte, váš oddací list a občanku - za chvilku je to hotovo a můžete vyrazit do Německa ![]()
docela přesné info na tohle téma je v článku http://www.blansko.cz/…ady-pasy.php - taky jsem z toho na prášky - náš druhý prcek se totiž narodí v době, kdy už tenhle proces budeme muset podstoupit /a ten první pro změnu bude mít v září 5 let/, takže jsem fakt zvědavá, jak bude státní správa stíhat, když hodláme cestovat hned po šestinedělí - už teď je mi z toho blbě
. A upřímně lituji všechny češky, které porodí švé nové Čechy v zahraničí, to mi připadá téměř jako neřešitelný problém ![]()
ja ted nechavam prckovi delat pas…do konce srpna je to za 50KC, a na 5 let
potrebujes fotku, OP, rodni list ditete
A pokym udelaji pas, nechala bych dite zapsat manzelovi do pasu, taky za 50
K
Holčiny,
já jenom dodám, že u nás na pověřeném úřadě budou staré tiskopisy s žádostí o dětský pas přijímat do 18.srpna. Potom už na nových žádostech, což znamená platnost pasu na 1 rok.
Jana
Ještě jednu věc.
Pokud dítko nikdy nemělo pas, je potřeba mít potvrzení o státním občanství, stojí to 100 Kč a u nás to trvá zhruba 10 dní.
K tomu jsou potřeba oddací lis rodičů, rodný list dítěte a někdy i rodné listy rodičů (pokud je novější oddací list).
Jana
ahojky, muze mi nekdo rict jak je to dnes? hranice nejsou ale treba pri kontrole musim mimi mit v občance nebo stačí vzít jeho rodný list?