Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat do kdy (jestli vůbec) vaše dítě ve spaní cestuje. Tedík si ze spaní sedne a padne na druhou stranu. To dělá každou chvíli. Prostě jednou má hlavu v jednom rohu, podruhý ve druhým atd..Mám strach, že ho ještě hodně dlouho nebudu moct dát spát do norm.postele ![]()
Co s tím, to nevím, ale dělá to
. Začal kolem 8 měsíců, to ho to i budilo (vstávali jsme cca po půl hodině
), teď už prostě cestuje jen tak, bez problémů. Občas se v noci vzbudím a vidím ho se zavřenýma očima sedět, pak sebou prostě zase plácne a spí dál, když se výjimečně vzbudí, sám si najde dudlík a spí dál
.
Tak našemu prckovi budou 4 roky, už dávno je ve velké posteli a dělá to samé pořád. Ale překvapivě z postele ještě nespadl ![]()
Ahoj.jj syn to dělá taky,ale ten už nemá postýlku.poprvé když se v noci probudí,tak přicestuje k nám.no a to potom cestuje po celé posteli.takže jediný kdo je vyspali je on:-)aspoň někdo. ![]()
Náš Vojta cestuje pořád, asi od doby, co se naučil přetáčet na záda. Každou chvíli má hlavu v jiném rohu. Ze spaní si sedne a buchne sebou na opačnou stranu. Já se pak v noci budím, protože tříská hlavou do tyček postýlky.
Taky cestujeme. Zaryje hlavu do matrace a ryje čumáčkem tak dlouho, dokud nedojede do šprušlí. Tam začně řvát, protože se většinou praští. Tlačí do nich a nelíbí se jí to. Taky nevím, co s tím. Asi jenom doufat, že z toho vyroste…
mala cestuje stale,zatim je v postylce,kdyz jsem s ni nekde byla a lezela se mnou v posteli tak mi parkrat spadla.
Samík spává stejně, ale neřeším to - my mu říkáme surikata (podle toho, jak se tak vztyčí)
![]()
Obě moje sestry, dva synovci a jedna neteř byli taky „cestovatelé“. Ale všichni cestovali nosem po prostěradle, občas i s odřeninama… Až když někdo sletěl ve spaní po hlavě z válendy (už v pozdějším věku), tak bylo „docestované“…
Obě moje děti skončily kvůli otlučeným hlavám v látkové cestovní postýlce ( s normální kvalitní matrací).
První se začal otáčet v šesti týdnech, to se koulel v postýlce všemi směry. Jak začal v 6m sedět, bylo mnohem hůř.Znáte asi - sed a prásk s sebou do šprušlí.
byl samá modřina, nespali jsme,takže se to muselo řešit.
Druhé dítko je pohybově úplně jinde, ten šel do hadrovky v 1,5 roce
. Do té doby jsme nechápali, jak to, že existuje dítě, které jak ho večer položím, tak ho ráno najdu.
No, každopádně jsem vděčná tomu, kdo vymyslel látkové postýlky a spací pytle
.
Jsme mohli ušetřit několik tisícovek za úžasnou dřevěnou postýlku a peřiny
. Kdo to ale ví opředu, že?
Taky cestujeme a ryjeme čumáčkem. Teda teď už lezeme a plazíme se… Modřiny nemáme, ale je to div divoucí, protože mantinel kolem postýlky je tak tenký, že při nárazu jakoby tam nebyl.
Dokud neseděl, řešila jsem to kojícím polštářem, ze kterého jsem odsypala část náplně, aby byl tvárnější. Ale stejně… večer jsem ho uložila hlavičkou do „potkovy“ z polštáře a ráno tam měl nohy.
Teď když sedí a kleká a snaží se stoupnout si, už je to k ničemu. Tak má polštář v ohrádce na válení. ![]()
Tak to se mám asi na co těšit
Mě cestuje dítko už od 2 měsíců. Na zádičkách, na boku, bylo mu to jedno, zkrátka si vycestoval úplně ze zavinovačky. Teď spává ve spacím pytli a stále cestuje. Ukládám ho nohama ke šprušlím a min. 3× za noc ho posunuju zpět. Kolikrát má i hlavičku „zalomenou“ dozadu o mantinel na druhé straně postýlky ![]()