Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní, no dostala jsi se do prekerní situace, já nejsem zastánce střídavé péče, nýbrž péče kdy je dítě v rukou rodiče jednoho, ale druhý rodič si smí po domluvě dítko kdykoli vzít kamkoli. To znamená, že si rodiče i po rozvodu dokaží najít společnou cestu jak s dítkem vyjít na všech frontách. Napadá mě psycholožka, co myslíš? Aby se malý vypovídal, ona ti poví co je zle, kde je chyba atp. Minimálně bys byla alespoň krytá jestli mi rozumíš, kdyby došlo na lámání chleba. Drž se, věřím, že to není jednoduché.
Ahojky,tak můj bývalý na mě taky po rozvodu házel špínu a před klukem(tenkrát 4roky)o mě mluvil jako o té nejhorší a kluk mu to baštila já byla ta nejhorší.
Pořád se chtěl k tátovi stěhovat a kdyby bydlel ve stejném městě,tak bych asi trvala na střídavé péči,ať taky tatík pozná,co je to výchova
.Dnes je klukovi 11 a věřím tomu,že kdybych mu sbalila kufry,že se stěhuje k tátovi byl by rád
.Já o bývalém nikdy špatně nemluvila,ať si kluk udělá svůj názor až bude dospělý.
Když jsem byla malá táta si mě jednou za 14 dní vzal k sobě na víkend. A když už jsem byla starší (14-15) tak už se mě táta snažil koupit. Bydlela jsem s mámou v paneláku a strašně jsem chtěla psa, ale mamka s tím nesouhlasila. Když jsem příště přišla k tátovi bylo tam malé štěňátko…Není možné,že by si bývalý manžel syna přikláněl na svou stranu dárky ? ![]()
Vztah Tebe a bývalého je něco úplně jiného, než vztah otce a syna. To bych oddělila a nemíchala dohromady. I „nanic partner“ může být skvělý otec - navíc rodiče s dětmi jsou navždy spojení nezrušitelným poutem. I ten nejzatracovanější syn bude mít ve svém sdrci blíže k uznání a touze po lásce ke svému otci, než komukoliv jinému. To ale není váš případ - synovi se podle popisu věnuje a syn má s nim krásný citový vztah.
Nediv se, je to kluk a je naprosto normální a přirozené, že kluci tíhnou po 2-hém roce více k tátům. Být Tebou nebráním synovi v tom, aby bydlel u tatínka, střídavou péči bych podpořila, né sabotovala - pro zdravý růst a vývoj syna je péče otce naprosto klíčova a nenahradí mu jí nikdo, ani Ty. Ty můžeš být „pouze“ skvělou mámou.
Nemusíš se bát, žeby syn kůli tomu na Tebe zanevřel.
Více se dočteš v knížce Revoluce v porozvodové péči od Washaka - pomůže Ti porozumět tomu, co se děje v životě kluků a jakým přirozeným procesem prochází jejich zrání.
Co bych však určitě řešila s bývalým je popouzení malého proti Tobě - pokud máš opravdu DŮKAZ, promluvila bych si s ním, protože tohle malému ubližuje. Malé dítě je od narození naprogramováno oba rodiče milovat, cokoliv jiného se pere s jeho nitrem takovým způsobem, že to může mít dobudoucna špatné následky. To se v žádném případě nesmí dělat!
Bývalému by uvedená knížka pomohla pochopit, že takovým postojem svému synovi spíš ubližuje. Musí najít jiný ventil pro své emoce. Přeji hodně štěstí
![]()
ahoj po rozvodu starší syn chce být s tátou. Děti máme dvě 1rok a 7let. Je jasné že já se musím ještě hodně věnovat mladšímu ale přesto se snažím aby se se mnou nenudil chodíme hodně ven mam auto takže výlety kamarádky s dětma na koupaliště. Přesto táta si bere na víc dní jen staršího má na něj spoustu času ted o prázdninách je učitel tak tak má taky prázdniny. Navíc syn chodí do původního prostředí tam kde jsme bydlely takže chodí vlasně domů. Ted když je u mě pořád teskní po tátovi. Jenže můj byvalý manžel má složitou povahu je těžké se sním na něčem dohodnout a bojim se že se ted nějak se synem domluvil a bude se snažit o střídavou péči i když ze začátku souhlasil aby děti byli v mojí péči. Je hodně podporován svoji rodinou. Asi budete psát že střídavá věc je dobrá ale to musí rodiče být rozumní dohodnout se spolu a neštvat děti proti sobě. Myslíte že to mam nechat a doufam že si syn jednou udělá obrázek o otci sám. Vím naprosto přesně že o mě před ním mluví špatně což já nedělám a dělat nebudu ačkoliv jsme měli problémy a nešlo už dál v manželsví setvávat. Ale myslim že tahle malýmu dítěti to nemusí říkat. Děkuji za reakce.