Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Ja tohle bohuzel neznam, ale jak znam sebe, nechala bych ho doma a rano bych jela s prckem na koupamk aniz bych se ho ptala, jestli jit taky. Ono by ho to casem preslo a kdyby nepreslo, tak aspon nebudu mit zkazeny den a uziju si ho po svem
No, možná bude chyba v tom, že tvá představa dne, není jeho představou dne ![]()
Zkusila ses ho zeptat, co by rád podnikl on, třeba by tě příjemně překvapil ![]()
Možná jeho nechuť strávit den na koupališti není tak neopodstatněná.
Upřímně, i pro mne je takto strávený den jak popisuješ noční můra.
Nejsi tak trochu generál
![]()
Nic ve zlém ![]()
tak jsem se pobavila
![]()
Teda přípravy probíhají jako u nás. Já komplet nabalím. Já a batole stojíme za dveřma, chlap si ještě balí „kabelku“ - kontroluje jestli má klíče, cigarety, telefon apod. No začínáme se prudit. Na výletě si užijem. Příjdem večer - on si lehne, já vybaluju, koupu, chystám večeři.
Teda ale program u nás většinou vymýšlí chlap to jo. Takže jsme třeba včera byli na přehradě na šlapadlech - no nevadí, že trochu pršelo.
Ale to byla spíše vyjímka. Většinou je taky ráno v práci, odpol na gauči nebo u tv.
No nic jsem neporadila, ale parádně jsem se pobavila.
Tak ti mám podezření, že ten můj drahý manžel bydlí i u tebe doma…
![]()
U nás to samé - do puntíku…Malý rozdíl je ten, že on s námi o víkendu přes léto téměř není, protože jezdí na ryby.. ![]()
Když náhodou v neděli odpoledne doma je, tak mu najednou ,,hrábne,, v hlavě a vymyslí narychlo nějaký výlet. Jediná jeho práce je obléknout a načančat sebe a čekat u auta až já se zbytkem dětí dorazím…Hrozně se diví, že jsem nepříjemná a nespokojená, když on vymyslel výlet a já neskáču radostí.
Teda lépe řečeno divíval se, teď už nevymýšlí naprosto nic, protože jsme si jednou ty role otočili. Já jsem se čančala a čekala jsem u auta a on balil. Čekala jsem hodinu, než dokázal vypakovat z domu čtyři děti a psa… ![]()
No a tenhle víkend bude opět luxusní, dneska šel do práce, zítra jede na Sázavu na ryby, v pátek dopoledne práce, odpoledne bude spát, v sobotu je pozvanej na ryby k mému bráchovi na soukromý rybník, v neděli bude celý den spát, protože má za sebou náročný týden… ![]()
Ráno když odcházel tak se mi mezi dveřmi zeptal jestli mám něco v plánu v sobotu, že jako jede na ten rybník. Řekla jsem mu že je to skvělé, že vypadne, že jsem měla v plánu jet za milencem, tak to aspon budu mít snadnější a on přijede sem… ![]()
Odpověděl mi, že jsem zlá, že za to nemůže, že nemám žádný koníček…
Jsem rozhodnutá od něho odejít, protože se mi nějak ztrácí smysl takového vztahu…
peggy.sl píše:
Ráno když odcházel tak se mi mezi dveřmi zeptal jestli mám něco v plánu v sobotu, že jako jede na ten rybník. Řekla jsem mu že je to skvělé, že vypadne, že jsem měla v plánu jet za milencem, tak to aspon budu mít snadnější a on přijede sem…
To nemá chybu
![]()
Luuciku, sama s prckem podnikam veci cely pracovni tyden, o vikendu bych byla rada obcas i jako rodina ![]()
Katrinka píše:To mas urcite pravdu
No, možná bude chyba v tom, že tvá představa dne, není jeho představou dne
Katrinka píše:peggy.sl píše:To nemá chybu
Ráno když odcházel tak se mi mezi dveřmi zeptal jestli mám něco v plánu v sobotu, že jako jede na ten rybník. Řekla jsem mu že je to skvělé, že vypadne, že jsem měla v plánu jet za milencem, tak to aspon budu mít snadnější a on přijede sem…![]()
To fakt nemá chybu, největší sranda je, že mu to je úplně jedno. On vypadal jako by měl i radost, hlavně aby tady nemusel být on… ![]()
Anonymní píše:
Ale nevim, co s tim. Ptala jsem se ho vickrat, ale neumi (nechce?) mi to rict. Nejak jsem pak prisla na to, ze vlastne chce nejspis travit cas sam svymi konicky a nas (me a dite) mit jen tak obcas doplnkove a hodne pasivne.
Jinak koupaliste byl jen priklad (nebyla jsem tam pres rok), ja jsem ochotna delat temer cokoli, at uz venku nebo doma, nemusi se delat zrovna ta aktivita, kterou si sama usmyslim (ale vzhledem k tomu, ze on nic nevymysli, tak vlastne vsechny aktivity jsou „ty moje“). Ale proste byt aspon trochu aktivni, ne jen se porad flakat doma, mit u toho zapnutou TV a vlastne nic neudelat…
A jaký byl před dítětem? Obvykle se tihle lidé nestávají takovými přes noc
Osobně bych ho nesnesla, jsem velmi aktivní člověk.
V tvém případě bych ho přestala atakovat neustálým dožadováním se pozornosti a činností. Přestože moc moc chceš -a je to pochopitelné, tímhle ho ještě víc odrazuješ a situaci to nijak nepomáhá. Udělej si nějaký sumář, kolik minimálně času chceš trávit společně - třeba sobotní odpoledne a sama vymysli program a zeptej se ho, zda souhlasí. K tomu mu navrhni, že nedělní odpoledne si uděláš program ty sama a on zůstane s dítětem. Bude to o velké dávce diplomacie a trpělivosti, pokud s ním chceš být. A třeba časem sám přijde s tím, že budete trávit času společně víc. Myslím, že takový už byl dřív a snaha ho předělat vás rozdělí.
Jejda, to si budou lidi myslet, že anonymní zakladatelka jsem já…
Řešení nemám, neznám, jen se rozčiluju…
Anonymní píše:
Mate doma taky lineho a nepodnikaveho partnera? Co s tim, mate tip, jak s nim nezit porad nudny zivot doma na gauci?
Neumim ho pro nic nadchnout a kdyz se teda premuze a nekam s nami jde, tak to stejne dopadne spatne a nespokojeni jsme oba![]()
Moje predstava dne: rano vstaneme, hned si poradne vycistime zuby, spolecne udelame zdravou snidani (jeden hlida dite, druhy vari napr.), nasnidame se, pujdu kojit a on mezitim najde koupaliste, pak spolecne rychle sbalime, jedem na plovku, tam si chvili zaplavu ja, pak on, pak spolecne blbenm s ditetem, pak jedem domu a pustime se do vareni obeda naseho i pro maleho, az dite po obede usne, tak si snime v klidu nas obed podivame se treba na serial a odpoledne podikneme zas neco jineho zajimaveho.
jak to dopadne: rano vstaneme a zapneme si pocitac, zuby se nam moc cistit nechtej, snidane je nuda, casu dost. ja pripravuju snidani (a hlidam u toho dite), pak snidame (ja u toho hlidam dite), pak premlouvam partnera k navsteve koupaliste a cisteni zubu. po nejake chvili si bere kartacek ke svemu pocitaci, ja hledam na netu koupaliste a jak se tam
dostat (a u toho hlidam dite).zacinam balit (a hlidam u toho dite), poprosim ho, at pomuze balit, kdyz mu to reknu potreti (ty prvni dva pokusy jsem nevidela, ze dela neco u poce a tudiz poslouchat nemuze), tak si sbali plavky a rucnik, ze vic nepotrebuje. ja balim opalovaci krem, cepice, delam svacinu, balim dite, pripravuju mu piti, nahradni obleceni atd. kdyz chci odchazet protoze jede nizkopodlazni mhd, zjisti se, ze on jeste neni ustrojeny. zacinam byt nervozni a protivna, na coz on kontruje informaci, ze jestli budu hnusna, tak nikam nejde (coz me samozrejme velmi uklidnuje). po ceste na koupaliste zabloudime, protoze on se pres moji prosbu nekoukl na cestu a ja nemam zadny orientacni smysl. na koupalisti si jdu zaplavat, pak chvilku blbneme spolecne s ditetem a jedem domu. doma vybaluju a vesim mokre plavky a chci varit obed, ale on je moc unaveny a informuje o moznosti neco si koupit a diteti dat sklenicku. nakonec svoli k hlidani, jdu varit, ale nalada nic moc, protoze on si k hlidani lehl a nedava poradne pozor a dite neustale utika ke mne, kvici a vesi se mi na nohu, takze ho musim co chvili u vareni chovat. po obede je nastoleno „osobni volno“, ktere pokracuje i po probuzeni ditete (ja hlidam, on spi, kouka na televizi, nebo je u pocitace). moje vyzvy ke spolecne aktivite narazeji na „vzdyt jsem s vami byl cele dopoledne“, navrhy na spoelcne hrani si s ditetem jsou nudne, ze by se melo uklidit nebo nakoupit, na to je on moc unavenej, a pri debate o tom, at se teda aspon stridame v peci o dite, ze se budu teda taky chvilku venovat svym konickum, se pohadame na tema je-li tezsi pece o dite nebo chozeni do prace. Vse je zakonceno argumentem „kdyz jsme se tak unavili, tak holt priste na to koupaliste nepujdem.“
Jů,tak u nás to je hodně podobné a k tomu máme děti dvě
Navíc má chlap neschopenku,strhnul si záda,takže mimino nemůže hlídat dýl jak deset minut,teda nosit,páč když hlídá,tak já musím hlídat s ním,protože u toho čumí na bednu,do počítače a podobně a mimino je věčně od něčeho otlučený,každou chvíli slyšim řev,u toho se bezva vaří,nebo jak píšeš mi prcek věčně visí na noze a řve,toho si ovšem nikdo krom mě nevšímá.Vycházky má až odpoledne,takže musím s dětma nejprv oběhat nákupy,pak nakrmit mimino a pak jít prcka uspat do kočárku,nejlíp v kombinaci s vařením,miláčka ani nenapadne aspoň umejt nádobí
Dětem se věnuje akorát tak,že se jde projet s holkou na kole,jinak ho nic nebaví,ani nenapadne,na dětském hřišti je přece nuda a vůbec ho nenapadne,že se tam nudí jen on
No je toho spousta,naprosto ti rozumím,je to na zabití ![]()
peggy.sl píše:
Tak ti mám podezření, že ten můj drahý manžel bydlí i u tebe doma…![]()
![]()
U nás to samé - do puntíku…Malý rozdíl je ten, že on s námi o víkendu přes léto téměř není, protože jezdí na ryby..
Když náhodou v neděli odpoledne doma je, tak mu najednou ,,hrábne,, v hlavě a vymyslí narychlo nějaký výlet. Jediná jeho práce je obléknout a načančat sebe a čekat u auta až já se zbytkem dětí dorazím…Hrozně se diví, že jsem nepříjemná a nespokojená, když on vymyslel výlet a já neskáču radostí.
Teda lépe řečeno divíval se, teď už nevymýšlí naprosto nic, protože jsme si jednou ty role otočili. Já jsem se čančala a čekala jsem u auta a on balil. Čekala jsem hodinu, než dokázal vypakovat z domu čtyři děti a psa…
No a tenhle víkend bude opět luxusní, dneska šel do práce, zítra jede na Sázavu na ryby, v pátek dopoledne práce, odpoledne bude spát, v sobotu je pozvanej na ryby k mému bráchovi na soukromý rybník, v neděli bude celý den spát, protože má za sebou náročný týden…
Ráno když odcházel tak se mi mezi dveřmi zeptal jestli mám něco v plánu v sobotu, že jako jede na ten rybník. Řekla jsem mu že je to skvělé, že vypadne, že jsem měla v plánu jet za milencem, tak to aspon budu mít snadnější a on přijede sem…
Odpověděl mi, že jsem zlá, že za to nemůže, že nemám žádný koníček…
Jsem rozhodnutá od něho odejít, protože se mi nějak ztrácí smysl takového vztahu…
U nás je to podobný, furt by jenom ležel u TV, PC nebo hrál na playstationu a v sobotu večer by šel s kámošema na pivo až do rána ![]()
Nejlepší je ho zaměstnat, aby zbytečně nelelkoval. Když o víkendu uklízíme, tak ho taky pěkně zapojím
Když není v práci, tak se o kluka stará (přebalí, nakrmí, hraje si) i po něm uklidí binec. S výletama je to podobný, jak jste tu psaly. Různé výlety a dovolené vymýšlím a zařizuji já, on to všechno zaplatí. Když jedeme někam na víc dní, tak to línej není a chodíme celý pobyt po památkách a na procházky do přírody.
Tu lenost si přinesl asi z domova, kde nic nemusel dělat. Jeho máma je snad línější než on
furt leží v posteli nebo čumí na TV nebo kouří na balkoně a hrozně se nudí. Ani ven nevyleze na procházku a diví se z čeho je tak tlustá
Tchán jí chodí na nákupy, uklízí a vaří a ona je hrozná chudinka.
Háta_x píše:Tak liny byl i predtim, to bezesporu. Ale tim, jak jsme meli hrozne moc casu, se to v tom nejak ztratilo, protoze jsem ho na nejaky ten vylet premluvila vzdycky a on mel pak i dost casu odpocivat a venovat se svym konickum. Ted ale nejak nechape, ze tolik casu uz ted dostat nemuze, jinak v podstate prcka ani neuvidi… Nejak se to prichodem ditete vyhrotilo proste, prestoze se nezmenil pres noc jak pises
A jaký byl před dítětem? Obvykle se tihle lidé nestávají takovými přes nocOsobně bych ho nesnesla, jsem velmi aktivní člověk.
MUFICE píše:Nejlepší je ho zaměstnat, aby zbytečně nelelkoval.
Přesně tak! Naše dítě si tatínka zaměstnává samo, já se ani nemusím moc snažit. Jen co přijde z práce, Ondra se na něj pověsí a visí, než jde spát. To, že mi doma nepomůže neřeším, hlavně, že si hraje s dítkem a já si práci udělám sama, v klidu a pořádně ![]()
MUFICE, můj je též zvyklý z domova, ale jinak, než tvůj - jsou čtyři bráchové a mamka jim dopřávala (a dopřává, dva jsou ještě doma) 100% komfort a péči. Naučili se sice samostatnosti a pomáhat umí, ale nikdy to nepotřebovali, tak nepraktikují!
Mate doma taky lineho a nepodnikaveho partnera? Co s tim, mate tip, jak s nim nezit porad nudny zivot doma na gauci?
Neumim ho pro nic nadchnout a kdyz se teda premuze a nekam s nami jde, tak to stejne dopadne spatne a nespokojeni jsme oba
Moje predstava dne: rano vstaneme, hned si poradne vycistime zuby, spolecne udelame zdravou snidani (jeden hlida dite, druhy vari napr.), nasnidame se, pujdu kojit a on mezitim najde koupaliste, pak spolecne rychle sbalime, jedem na plovku, tam si chvili zaplavu ja, pak on, pak spolecne blbenm s ditetem, pak jedem domu a pustime se do vareni obeda naseho i pro maleho, az dite po obede usne, tak si snime v klidu nas obed podivame se treba na serial a odpoledne podikneme zas neco jineho zajimaveho.
jak to dopadne: rano vstaneme a zapneme si pocitac, zuby se nam moc cistit nechtej, snidane je nuda, casu dost. ja pripravuju snidani (a hlidam u toho dite), pak snidame (ja u toho hlidam dite), pak premlouvam partnera k navsteve koupaliste a cisteni zubu. po nejake chvili si bere kartacek ke svemu pocitaci, ja hledam na netu koupaliste a jak se tam
dostat (a u toho hlidam dite).zacinam balit (a hlidam u toho dite), poprosim ho, at pomuze balit, kdyz mu to reknu potreti (ty prvni dva pokusy jsem nevidela, ze dela neco u poce a tudiz poslouchat nemuze), tak si sbali plavky a rucnik, ze vic nepotrebuje. ja balim opalovaci krem, cepice, delam svacinu, balim dite, pripravuju mu piti, nahradni obleceni atd. kdyz chci odchazet protoze jede nizkopodlazni mhd, zjisti se, ze on jeste neni ustrojeny. zacinam byt nervozni a protivna, na coz on kontruje informaci, ze jestli budu hnusna, tak nikam nejde (coz me samozrejme velmi uklidnuje). po ceste na koupaliste zabloudime, protoze on se pres moji prosbu nekoukl na cestu a ja nemam zadny orientacni smysl. na koupalisti si jdu zaplavat, pak chvilku blbneme spolecne s ditetem a jedem domu. doma vybaluju a vesim mokre plavky a chci varit obed, ale on je moc unaveny a informuje o moznosti neco si koupit a diteti dat sklenicku. nakonec svoli k hlidani, jdu varit, ale nalada nic moc, protoze on si k hlidani lehl a nedava poradne pozor a dite neustale utika ke mne, kvici a vesi se mi na nohu, takze ho musim co chvili u vareni chovat. po obede je nastoleno „osobni volno“, ktere pokracuje i po probuzeni ditete (ja hlidam, on spi, kouka na televizi, nebo je u pocitace). moje vyzvy ke spolecne aktivite narazeji na „vzdyt jsem s vami byl cele dopoledne“, navrhy na spoelcne hrani si s ditetem jsou nudne, ze by se melo uklidit nebo nakoupit, na to je on moc unavenej, a pri debate o tom, at se teda aspon stridame v peci o dite, ze se budu teda taky chvilku venovat svym konickum, se pohadame na tema je-li tezsi pece o dite nebo chozeni do prace. Vse je zakonceno argumentem „kdyz jsme se tak unavili, tak holt priste na to koupaliste nepujdem.“