Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky už tu většinu věcí co mě napadla napsaly…každopádně pokud děťátko opravdu chceš ty i tvůj přítel tak řešit se to jistě dá i když je maminka proti.
Jen mě tak napadlo…jak, že napsala do školky, že jsi vážně nemocná? Copak oni ve škole nevyžadují v případě více zameškaných hodin potvrzení lékaře? Aby se to pak ještě neobrátilo proti tvojí mamce, nejsme v minulém století, aby dceru až do porodu zavírala doma nebo posílala do kláštera. Až by všechno vyšlo najevo tak by jí asi málokdo pochopil v tom, že chtěla vše utajit kvůli ostudě a ještě by mohla mít problémy, že ti zabraňuje chodit do školy. Zkusila bych s ní ještě jednou i s přítelem promluvit, třeba jí dát i přečíst tuhle diskuzi.
K adopci můžeš dát mimi jen ty a otec, nikdo jiný ikdyby ti bylo 15.
Zkusila bych kontaktovat nějaká centra pro mladé mamky. Pokud děcko chceš, klidně bych odešla do nějakého domova než se postavíte na nohy.
Caty píše:
K adopci můžeš dát mimi jen ty a otec, nikdo jiný ikdyby ti bylo 15.
Zkusila bych kontaktovat nějaká centra pro mladé mamky. Pokud děcko chceš, klidně bych odešla do nějakého domova než se postavíte na nohy.
S tím domovem pro matky s dětmi, myslím bude problém, že oni potřebují bydliště i pro tatínka a ti tam nesmí.
Holky čím víc nad tím přemýšlím, tím divnější mi to připadá. Jak může v dnešní době někdo zamknout doma 17ti letou holku, v podstatě na x měsíců, lážoplážo ji omluvit ve škole, copak se tam po ní neshánějí?
Buď je to zase nějaký nemístný vtip, ale tentokrát mi to tak nepřipadá, a pokud ne, tak mi to trochu zavání týráním dítěte.
Isabello, napiš prosím v dalších dnech jak to u vás vypadá, co jste s přítelem podnikli, můžeš se ozvat i přes Soukromou zprávu, kdybys nechtěla všechno ventilovat veřejně.
ahojky,
tak podle mě i když ti je 17 let a budeš se chtít vdát tak potřebuješ souhlas rodičů,teď nevím jestli je to v těch 16,ale myslím si,že i v 17.Každopádně si myslím,že máš určitá práva a i když ti není 18 let,tak tě nikdo do tohohle nutit nemůže! a co otec jestli se můžu zeptat? (tvůj)Každopádně bych bojovala i sní,protože aby ti celý život běhalo po světě tvoje dítě,nevim nooo…Tohle už nikdy nevrátiš zpátky a pokud něco neuděláš budeš hodně litovat.
Aghata píše:
Holky čím víc nad tím přemýšlím, tím divnější mi to připadá. Jak může v dnešní době někdo zamknout doma 17ti letou holku, v podstatě na x měsíců, lážoplážo ji omluvit ve škole, copak se tam po ní neshánějí?Buď je to zase nějaký nemístný vtip, ale tentokrát mi to tak nepřipadá, a pokud ne, tak mi to trochu zavání týráním dítěte.
Isabello, napiš prosím v dalších dnech jak to u vás vypadá, co jste s přítelem podnikli, můžeš se ozvat i přes Soukromou zprávu, kdybys nechtěla všechno ventilovat veřejně.
Souhlasím,musí s toho bejt neskutečně nšťastná!
chtěla bych jí tak hrozně moc pomoct,protože tohle jestli se odehraje,tak to bude poslední kapka v jejich vztahu.A myslím si,že v 17 už je dost stará na to,aby věděla co chce.Je to hrozný a posílám ti moc a moc podpory a budu na tebe myslet,zabojuj,někde se práva dohledáš a určitě se najde někdo kdo vám pomůže,existuje mnoho hodných lidí.Bud trpělivá a obraň se pořádnou trpělivostí,buď silná. ![]()
Izabel,tak to je smutné,ale nedávno bylo v televiti,jak babička s matkou dali dítě k adopci a otec o tom nevěděl.Říkali tam,že i otec má na dítě právo a že je to nezákonné,takže by se měl drobet angažovat i přítel.Ten má volný pohyb,tak stačí zajít na úřad péče o dítě a říct jim to.Ani tvoje matka nemá právo tě držet doma i to je týrání nezletilé.
Jinak bych si tipla,že tvá matka dala dítě k adopci a tobě řekla,že zemřelo.Vše je možné.
A co zkusit když jdeš k lékaři tam přece do ordinace tvoje matka nechodí že…co mu zkusit říct o co se jedná aby to třeba i on někam nahlásil?.
Mamka přece chodí do práce to tě doma zamyká?Nebo jak tě může držet doma když tam bydlí i tvůj přítel?To vás zamyká oba?Jen mi přidje divné že by ses opravdu nikam nedostala že tě drží doma…určitě zajdi na sociálku oni ti tma poradí.
Znám holčinu co otěhotněla v 15.na potrat nešla(dr jí řekl že když půjd euž děti mít nebude měla nějaký komplikace nebo co) dítko si nechala zvládla to skvěle je z ní skvělá mamča:)tak držím palečky
To ne, k adopci ho nedala to mimčo si přála nevím proč mi teď dělá takový peklo
a můj táta je dost nezodpovědný, každý s nim je rozhádaný a každýmu dluží peníze ani nemá trvalý bydliště.
Taky bych chtěla všem moc poděkovat za rady a podporu. Až přijede přítel všechno pořádně proberem, asi zkusíme sehnat levný podnájem a prostě odejdem. Určitě se ale miminka nevzdám, vážně moc děkuju, nevěděla jsem by bylo tolik možností.
to je super, že ses nebála napsat svůj problém, proto tady i ty fora jsou, přeci jen víc hlav víc ví. Takže ono všechno jde když se chce. Neboj se požádat o pomoc, protože té pomoci se ti v rozumných případech vždycky dostane (-: Určitě to vše dobře dopadne a ty budeš držet v náručí krásné zdravé miminko (-: a kdybys cokoliv potřebovala vědět, pomoct, tak se na mě klidně obrať. Pokud bys nechtěla veřejně, tak soukromou zprávou.
Držím palce, ať se to vyřeší, určitě máte na miminko právo, nikdo do toho nemá co kecat. Kdybys ještě chtěla, můžeš napsat na Aperio , mají tam dobrou poradnu - tak by ti aspoň řekli, na co máš všecko nárok a tak (vpravo je tam odkaz Vložit dotaz).
Nevím, odkud jsi, ale po telefonu to je jedno, takže si můžeš o radu zavolat i sem nebo jim napsat mail:
http://socialnipece.brno.cz/…nfo-centrum/
Drž se a nedej se! ![]()
K adopci Tě nemůže nikdo nutit.Do konce života si to můžeš vyčítat a s těma výčitkama zůstaneš sama.Takže pokud to miminko oba chcete tak udělejte všechno proto,aby jste všem dokázali,že se o něj zvládnete postarat a nenechte si to toho mluvit.hodně štěstí. ![]()
Ahojky,tak s tím otcostvim to neni tak lehké,moje sestra je na tom stejne jako ty a pokud chceš otce dítěte mít v rodném listě musíte oba na okresní soud v tvém bydlišti zažádat jako na matrice.ale jelikoz ti není osumnact musis na soud.jinak pokud to udelas nema pravo o diteti rozhodovat matka ale otec ditete,ten potom bude pobírat i materskou dokud nedovrsis osumnact.jinak z toho ze nechodis do skoly muze mit matka dost problem dokonce ji dnes za to muzou zavrit do basy.musis bud radne chodit do skoly nebo na pracovni urad,se divim ze uz po ni nejdou.segra ukoncila studium sama,protoze mela rizikovku kvuli antikoncepci co brala jeste tri mesice co byla tehu a nevedela to.a hned se ozvali ze musis na pracak.jinak byt tebou dojdu si na socialni obor pro mladictve a ty ti muzou po dobu do osumnacti urcit opatrovnika misto matky a pak nema zadne prava jako matka.jen te zivit.a nebo bych zvazovala svatbu k tomu mamky souhlas nepotrebujes a automaticky jsi splnoletnena.segra toto neresila protoze bydli taky s mamkou a ta se tesi a dost ji vsichni pomahame vcetne jeji budouci tchyne.rozhodne mimi nedavej pryc pokud ho chcete oba vzdy se to da nejak udelat.treba pritel jeste prida nejakou brigadu na vikend.ja na svoje tehotenstvi cekala dlouhy ctyri roky a uz jsem si myslela ze nikdy nebude.je to dar.a nemusi se opakovat!!!preju dobre rozhodnuti a hlavne dobry konec.kdyby si cokoli potrebovala vedet napis sem rada poradim
No, sice do domova pro matky otcové nesmí, ale pro začátek by to řešení bylo. Měla by, kde být s miminkem a mezitím by si prostě něco sehnali.