Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Těhotenství s myomem je vždy na pečlivé hlídání gynekologem,neboj,oni mají zkušenosti.Mám dvě známé,které měly tento problém v těhotenství.Jedna taktéž věkem nad 35,bylo to její 4.těhotenství / první s myomem/,strašili a dopadlo vše dobře.Druhá po umělém oplodnění,po 10-ti letech marné snahy otěhotnět-bohužel toto těhotenství nedopadlo dobře,ve 23.týdnu o mimčo přišla.Dnes mají adoptovaná krásná dvojčata,takže jsou šťastný,i když její vymodlené těhotenství nedopadlo dobře.Ale nechtěla jsem strašit,prostě jsem si na ní vzpomněla ![]()
Držím palce,aby si byla jako většina maminek s myomem,tzn. vše dobře dopadlo.Protože procento komplikací není vysoké,ke všemu mimčo od 28.týdne se většinou narodí bez následků.Takže si říkej-už jenom 11 týdnů a mám vyhráno ![]()
Díky moc za trochu povzbuzení to s tím 28.tt jsem nevěděla.
Jen se bojím, že jestli budu už třeba v tom 23.tt jako tvá známá a o mimi přijdu tak se asi zblázním.
Ahoj a ještě jednou dík
Já mám myom a jsem 18+4. Myom za celou dobu těhotenství nevyrostl ani o milimetr, stále má 4cm. Dr. to neřeší, protože je na druhé straně než mimino a neohrožuje ho. O tom, že bych měla kvůli myomu mít plánovaný císařský řez mi nikdo neřekl, takže se budu muset raději poptat, abych něco nezanedbala
JInak o tom moc nedumej, ono je to pak všechno ještě horší. Přeji ti, aby bylo vše v pořádku a miminko jsi donosila do termínu. Papa
Ahoj,
ono záleží kde máš ten myom uložený u mě je to vlastně překážka, ale pokud ho máš jinde v děloze tak vůbec klasickému porodu vadit nemusí. Taky přeju ať je všechno OK ![]()
Tiez mam myom, pred tym nez som otehotnela bol skoro 4 cm, teraz v 12 tt je takmer 6 … ale rastie mi do mocaku a doktorka len ze je to normalne ked myom v tehu rastie … a nijako to neriesi, nesleduje … vraj sa mu zacneme zase venovat az porodim.
Ahoj, muzes se mrknout do diskuzi, uz jsem tu prispivala asi do dvou o tehotenstvi s myomem, takze tam uricte jsou
Treba se dozvis jeste neco vic.
Ja mam v deloze asi 4-5 myomu, vetsina z nich je malych (0,5 - max 1cm), ale jeden asi 3-4 cm. V prvnim tehotenstvi narostl skoro az na 7 cm (tema hormonama atd.), takze jsem to mela cervene napsane na prukazce a sledovalo se to, kazdou konrolu na gynde mi Dr. delala UTZ a kontrolovala..
Mela jsem ho jakoby vpravo dole, uvnitr delohy, takze se chvili taky resilo, jestli nebudu muset na cisare, ale jak bricho rostlo, tak se jako „posouval“ no a porod jsem mela prirozeny, rychly a bez komplikaci.
Ono presne jak pises, zalezi kde ho mas a jak rychle treba roste atd..
Po porodu se mi postupne zase zmensoval, ted asi rok jsem ho mela 3,5 cm, coz jsem byla fakt rada..
Ted zase roste, ale skoncil nekde na 6 cm, tak doufam, ze i druhy porod bude ok..
Dr. mi rikala, ze mela i maminku s 10 cm myomem a odrodila s nim 2 deti ![]()
Kdyz to asi 6 mesicu nez jsem poprve otehotnela zjistila, ze mam ty myomy, tak se me ptala jak se snazime a kdy chci dite, kdyz zjistila, ze uz se snazime, tak rikala, at na tu operaci nechodim, po prvnim porodu se ptala, jak rychle chceme druhe dite, kdybych sla na to odstraneni myomu, tak zase asi rok by se nemelo otehotnet, takze mi ho tam i ted „nechala“ a rikala, ze treba pul roku po porodu to zacneme sledovat a resit, jako jestli operace nebo co jineho…
Takze to je moje zkusenost, drzim palce, at to u tebe taky nedela neplechu!! Podle me, kdyz se to poradne sleduje, tak oni uvidi, jak a jestli vubec mimco utiskuje. Nejhorsi je, kdyz nejakou dobu je ten myom vetsi nez mimco, to jsem mela fakt blby pocit!! Pak ho to mimco preroste a i ten pocit se zlepsuje ![]()
Ahoj, jsem v 16. týdnu, je mi letos 38, čekám 2. dítě,/ 3. těhotenství, o 2. v pořadí jsem přišla před 3 lety po amniocentéze, odtekla mi voda v 18. týdnu /. Dr. mě dosti hlídá, pokaždé mi říká, že budu rodit císařem, ať jsem na to připravená, neřeším to. Řekla jsem si, že vše bude OK, myomu „domlouvám“, jo prej mám 1 velký a spoustu malých, a toto jsem řekla i dr. Pozitivní je, že zatím moc neroste. Vysvětlil mi, že může ubírat výživu dítku, ale myslím pozitivně a věřím, že to dobře dopadne.
Měla bych být na nemocenské, ale jsem OSVČ, nemůžu si to dovolit, ale doma bych zbláznila, mám rodinné problémy a nemyslela bych na nic jiného…
Všem přeji pohodové těhotenství, rychlý a klidný porod, veselé a klidné mimi. ![]()
Jo a ještě jsem se ptala, zda se při císaři dají myomy odstranit, bylo mi řečeno, že ano, ale na místě zhodnotí, zda by nebyla velká ztráta krve, která by v 6. nedělí nebyla dobrá. Tak to nechám na nich. Po prvním jsem měla velkou ztrátu krve, krev mi nedali, nevím proč, a měla jsem velké problémy, omdlévala jsem…
Teď bude vše OK… ![]()
ahoj Gwen,
prihlasila jsem se dneska a tahle debata me zajima, protoze mam taky podobnou situaci.
nejdriv te chci povzbudit - jak pisou ostatni, snaz se nelamat si s myomem moc hlavu a tesit se na mimi.
mne je ted 38 a mela jsem loni v prvnim tehotenstvi 2 myomy, ktere zacaly nekde kolem 2×3 a 1×1 a narostly asi do velikosti 7×8 a 3×4 cm, byly (jsou)take ve stene smerem dovnitr a ve spodni casti delohy, takze byl duvod se obavat komplikaci, ale cele tehotenstvi probehlo naprosto hladce, rodila jsem v terminu spontanne a jedinou neprijemnosti bylo dost silne krvaceni pri porodu a to, ze placenta nevysla cela. ale to nemuselo nezbytne souviset. mimco uplne v poradku.
ted je klukovi 8.5 mesice, myomy se zase smrskly na „puvodni“ velikost a dr. navrhoval myomektomii, cili odstraneni „velkou“ operaci. sla jsem si pro druhy nazor a ten znel - staci ambulantni hysteroskopie a odstraneni casti, ktere jdou dovnitr delohy. no a moje „porodni baba“ si mysli, ze kdyz jsem nemela problem otehotnet poprve a prozila pohodove tehotenstvi, ze to muzu nechat na prirode uplne. od podzimu bychom chteli zkouset dalsi mimco.
takze pokud ma nekdo podobnou zkusenost (myslim, ze ZelvaVeruna ano) - s ponechanim myomu jak je/jsou a druhym nebo dalsim tehotenstvim a porodem, ozvete se prosim a podelte se o ni. budu moc vdecna
diky a zdravim
Zdravím, v nedeli jsem byla tyden po MS, jelikoz me porad bolelo silne v podbrisku a spinela jsem jeli jsme na pohotovost. Dr me ani nezkoumal, kouknul na 5vterin na uz s tim videl bilou 2cm kulicku kterou ozmacil za myom a vubec se tim nezaobiral. Do delohy koukal cca 10 vterin ani ne. Porad mi je zle, zacina se mi zvetsovat bricho coz si vsiml hlavne pritel, jim stejne, vazim stejne, bricho roste od spodu a spek to neni. Myslite ze je to od toho myomu nebo to muze byt neco jinyho? TT slaby dusik
@Anička Vaňková píše:
Zdravím, v nedeli jsem byla tyden po MS, jelikoz me porad bolelo silne v podbrisku a spinela jsem jeli jsme na pohotovost. Dr me ani nezkoumal, kouknul na 5vterin na uz s tim videl bilou 2cm kulicku kterou ozmacil za myom a vubec se tim nezaobiral. Do delohy koukal cca 10 vterin ani ne. Porad mi je zle, zacina se mi zvetsovat bricho coz si vsiml hlavne pritel, jim stejne, vazim stejne, bricho roste od spodu a spek to neni. Myslite ze je to od toho myomu nebo to muze byt neco jinyho? TT slaby dusik
Zajdi si na krev jako samoplatce.
@Tarena to ted nejde, mam doma 15m dite, nikdo nepohlida a s sebou ji vzit nemuzu
Ahoj a dobrý den všem,
chtěla bych se pozeptat zda tu není nějaká maminka či těhulka, která by měla stejně jako já myom. Hlavně jestli Vám hodně rostl a působil nějaké komplikace v těhotenství? Jsem v 17.tt bude mi 36 let a je to moje první těhotenství navíc po IVF a mám vcestný myom v dolní části dělohy. Prorůstá skrz děložní stěnu dovnitř. Rodit mám plánovaně císařským řezem právě kvůli myomu. Zatím má 5cm a na začátku těhotenství měl 4.3cm.Ještě před otěhotněním jsem si ho chtěla nechat laparoskopicky odstranit, ale po operaci mi sdělili, že to nešlo a museli by mi vzít půlku dělohy. Zatím jsem neměla žádné potíže, ale nikdo mi vlastně doteď neřekl co všechno se může dít a jestli bych sama mohla nějak poznat, kdyby miminko utiskoval. Jsem z toho dost nervozní, že se začne tlačit na mimi a já ani nic nepoznám.
Pokud by mi některá z Vás dokázala jakoliv poradit předem moc díky