Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Všem krásný den,
chtěla bych se zeptat s jakou přesností je možné určit datum otěhotnění. Když jsem poslední menstruaci měla 12.3. a dnes jsem byla na gynekologii a plod je „velký“ 4mm.
moc děkuji za informace. Adéla
Podle data posledni menstruace se to pocita: odecist od data posledni menstruace 3 mesice a pricist 7 dni tak by ti to vychazelo myslim na 19.12. druhy termin se odhaduje podle ultrazvuku ve 12 tt.
Adélko, Mikky Ti napsala,jak vypočítat termín porodu.Datum početí je přibližně 14 dní po prvním dnu poslední menstruace,pokud jsi měla pravidelný cyklus,ale těhotenství se počítá už od toho prvního dne poslední menstruace ![]()
aha blbe jsem si precetla dotaz
jo myslela jsem datum porodu ![]()
Jak píší holky, ale s úplnou přesností by jsi to měla pouze tehdy, pokud by jsi věděla, kdy byla ovulace. Jinak já když měla plod 4mm, tak jsem byla 6+něco, tj. 6 ukončených týdnů a probíhající 7. týden.
tak mě to pan doktor počítal od zacátku podle ultrazvuku,páč jsem měla delší cyklus a vůbec by to neodpovídalo stáří plodu.. ![]()
Všem moc děkuji, tak termín otěhotnění je 21-30.březen (podle Dr.) což je přesné…
Krásný den
Mám dotaz když na ultrazvuku mám toto 11+2, je to přesný a nebo se to může +-1týden nebo i dva mýlit?
Dnes už je to určování stáří plodu dost přesné - různí doktoři se rozcházejí tak maximálně o pár dní - alespoň já mám tu zkušenost (jednomu se to zdálo 13+3 a druhému to přišlo asi o tři nebo čtyři dny mladší - byla jsem na dvou různých vyšetřeních v jeden den). Že by se spletl o víc jak týden mi přijde značně nepravděpodobné, ale buď vklidu, já jsem celé těhotenství tápala v datu otěhodnění a nemohla se dopočítat a až pak po porodu jsem zpětně listovala diářem a zjistila, že to bylo přesně tehdy kdy jsem si myslela - najednou to bylo jasné a sedělo to na den přesně i s termínem porodu:).
mýlit ne, ale může se to lišit
. jednak tedy může doktor změřit trošičku jinak než jiný, a to klidně udělá pár dnů rozdíl. UTZ hodnotí stáří těhotenství podle velikosti miminka, kde je určitá tolerance - právě ten týden. takže přesně bys to věděla tehdy, kdybys měla nějak potvrzenou ovulaci (a během ní pouze jeden styk) ![]()
No ovulaci jsem měla zhruba mezi 1.-7.srpnem, termín toho stáří dítěte vychází na 31.červenec, a vím že mezi 1. a 7.srpnem jsem pohlavní styk určo měla, jen jsem chtěla vědět jestli to nemůžu čekat od 20.srpna protože trochu řeším otcovství, jelikož do 19. jsem bydlea se svým ex a ten mě 19.srpna nechal, tak jsem se hned odstěhovala ke svýmu partnerovi se kterým jsem byla předtím, 20.srpna jsem s ním spala a řeším čí to je, dle doktora to vychází na mýho ex, samozřejmě už to ví ale potřebuju jistotu že se ultrazvuk nezmýlil třeba o 14dní, že by to mohlo být o 14dní mladší nebo i o 3týdny
no jo, to je těžký, ale podle UTZ se prostě početí moc určit nedá - např. moje kamarádka šla k doktorovi v domnělém 8. týdnu těhotenství, ale podle UTZ byla v 6. týdnu - miminko prostě bylo menší, mohla mít později tu ovulaci atd. termín porodu se počítal podle UTZ, ale termínu početí se nedopátrala
. s určitostí ti to neřekne nikdo, jen co je pravděpodobnější. a pokud ty VÍŠ, že jsi měla ovulaci na začátku srpna, je pravděpodobnější, že otcem dítěte je bývalý přítel
.
Tak to je fajn, dneska jsem byla na odběrech krve a on tam chtěl jít se mnou, je to fajn chlap jen jsme se trochu nepohodli a skončilo to rozchodem a když se z toho vyhrabal tak se ted dozví tohle.
Takze myslite ze kdyz mi jeden doktor v 7 tt. spocital datum poceti na 19.12 a druhy doktor ve 12tt spocital datum poceti neboli velikost plodu na 21.12 nehlede na PM tak ze bych jedno z techto datumu mela brat za opravdove datum poceti ditete? ze neni az tak mozne aby se to stalo az 27.12 nebo dokonce az 29.12?Co myslite? dekuji..