Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dceru, 2r5měs. O malička milovala mléko. Příkrmy jí dlouho nic neříkaly, v jejích 8 měs. jsme se vraceli zpět jen na mléko a začínali s příkrmy znovu. Ječela, jen když viděla, že nesu bryndák nebo mističku. Teď už je jí skoro 2,5 roku. Jí maso, těstoviny, rýži, ovoce, zeleninu, ale jen pár lžic za den a dožaduje se mléka. Neustále, několikrát za noc, klidně i 10× za den. „já chci mlíčko, maminko dej mi mlíčko, ještě trošku, naposled mlíčko…“ Vypije ho víc než litr denně. Vodu nebo šťávu taky pije. Jsem z toho už nešťastná, neustále jí odbývat že mlíčko není. Tak ona mě táhne ke dveřím, že mlíčko koupíme… Co s tou závislostí na mléku? Snažím se odvádět pozornost na něco jiného, ale v noci to moc nejde. Když mlíčko nedám, spustí šílený řev a chudáci sousedi, bydlíme v paneláku. Napadá vás, co s tím? Za chvíli půjde do soukr. školky a tam jí nikdo mlíčko dělat nebude…
Prostě bych jí ho nedala, když jí ho dávat nechceš. Nějaké dohadování o tom, že poslední a tak dále, to stejně nikam nevede. ![]()
Asi bych si stála za svým a mlíko nedala ikdyby dělala scény, ono jí to po týdnu snad přejde, jakmile ho nedostane…snad:) Malému dávám mléko jen před spaním, přez noc už ne, ikdyby ho chtěl, spíš přez tu noc čaj maximálně. Být tebou fakt si stojím za svým a nedám jí ho, nemá pořád průjem, když pije jen mlíčko?
@Lerista tolik mlíka bych nedala, malá má 2r a mlíko jen na noc, přes den nedávam i když by si určitě dala
. Jasně bych řekla že mlíčko je pro miminko a už neni, řvát bude ale ono jí to přejde pokud vytrváš
![]()
Mám stejně starého prcka. Dostane mlíko ráno, večer a basta. A to by chtěl minimálně ještě v noci a jedno přes den. Jinak nám taky pomohla změna prostředí- týden u babičky a zbavili jsme se nočního mlíka, přes den to tak nějak přešlo samo. Jinak si jdi za svým, upozorni sousedy, že asi budou scény ![]()
Můj malý je zase závislý na kakau. Dostává ho ráno, večer a přes den prostě není a basta.Sice řve, zkouší, ale jsem neoblomná. Má taky 2,5roku.Chce to trpělivost a v noci dát max čaj.
Já ani nevidím důvod proč dávat ve dvou a půl letech mlíko, natož v noci. prostě mlíko není a nazdar, byla bych trochu herodes. mlíko je pro mimina.
@Lerista píše:
Mám dceru, 2r5měs. O malička milovala mléko. Příkrmy jí dlouho nic neříkaly, v jejích 8 měs. jsme se vraceli zpět jen na mléko a začínali s příkrmy znovu. Ječela, jen když viděla, že nesu bryndák nebo mističku. Teď už je jí skoro 2,5 roku. Jí maso, těstoviny, rýži, ovoce, zeleninu, ale jen pár lžic za den a dožaduje se mléka. Neustále, několikrát za noc, klidně i 10× za den. „já chci mlíčko, maminko dej mi mlíčko, ještě trošku, naposled mlíčko…“ Vypije ho víc než litr denně. Vodu nebo šťávu taky pije. Jsem z toho už nešťastná, neustále jí odbývat že mlíčko není. Tak ona mě táhne ke dveřím, že mlíčko koupíme… Co s tou závislostí na mléku? Snažím se odvádět pozornost na něco jiného, ale v noci to moc nejde. Když mlíčko nedám, spustí šílený řev a chudáci sousedi, bydlíme v paneláku. Napadá vás, co s tím? Za chvíli půjde do soukr. školky a tam jí nikdo mlíčko dělat nebude…
Ahoj, píšeš o mé dceři
2.5 roku bude mít v září, od malička bojkotovala příkrmy, plně kojena do 1 roku, nejedlík, do nedávna taky pořád jen mlíčko mlíčko mlíčko. Vyřešila jsem to následovně: dostává mléko 3× denně (nad ránem, v poledne po obědě, večer před koupáním), ranní mléko jí ředím vodou 1:1, v poledne ředím s mandlovým/ořechovým/makovým mlékem také 1:1, takto jsme se bezbolestně dostaly na 350ml kravského bio mléka denně, což podle mě pro takto staré dítě je ideální, nějaké užitečné látky dostane z těch rostlinných (domácích) mlék plus jí zbude prostor na jiné jídlo. Teď když už je větší, je s ní aspoň domluva- „chceš mlíčko? tak musíš napřed sníš 10 lžic oběda“ a přes to vlak nejede. Sice to přes den (i v noci) zkouší, máme dvouměsíční dvojčata, která ji budí, ale už se tím celkem smířila, že má mlíčko jen 3× denně.
Kamarádky kluk je starší, než tvoje, jí a pije normálně, a i tak má období, že je pár dní jen na mlíku z lahve.. skoro do 4 mu dávala klasicky nutrilon, ted plnotučný mlíko, a do toho mu míchá nějaký puding, monte, nebo tak něco a pořád to má v lahvi s dudlíkem
@Lerista U nás je to podobně, ale nevypije ho tolik. Cca 3× ho má. A já to nechám tak a věřím, že se to ve školce upraví, tak jak se to upravilo se starší dcerou. Žádnej řev. Ten měsíc a půl to už teda vydržím.
A možná se to zlomí na dovolené, tam taky mlíko najednou nějak vůbec nechtěl, jen se pak k němu vrátil.
Proste ji ho nedavej
ja nechapu, ze se s ni o tom dohadujes
sceny budou, ale ty musis vydrzet. Rvat nebude vecne ![]()
A co je špatnýho na tom, že vypije tolik mlíka? To ty děti docpáváte chlebem a těstovinama? Já bych chtěla vidět dvouleťáka, který má zdravou, racionální a vyváženou stravu…
@Lerista Syn pil svého času i dva litry denně a nikdy mě nenapadlo mu mléko odepirat. Pravda, nebudil se na něj v noci. Teď je mu pět a už vypije maximálně pul litru denně. Mlékem myslím kravské, kojila jsem šestnáct mesicu a UM jsem mu pak davala cca do dvou let, ale už tehdy to měl na střídačku s kravskym.