Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lerista Syn pil svého času i dva litry denně a nikdy mě nenapadlo mu mléko odepirat. Pravda, nebudil se na něj v noci. Teď je mu pět a už vypije maximálně pul litru denně. Mlékem myslím kravské, kojila jsem šestnáct mesicu a UM jsem mu pak davala cca do dvou let, ale už tehdy to měl na střídačku s kravskym.
Já mam syna 21m a jeho hlavní jídelníček je MLÍKO s rozmixovanejma vločkama bud se skořicí nebo kokosem atd.. Je to jeho večeře někdy i oběd prostě chce pořád také mlíko! ovoce jí zeleninu taky a taky jen trošku NO A CO??? NEVIDÍM JEDINÝ DŮVOD PROČ BYCH MĚLA MALÝMU BRÁT TO CO MÁ RÁD!! důležité je, že ostatní jídla jí, ale jen trošku prostě mu to stačí..
@Lerista A je nějaký zdravotní důvod mu ho nedávat?
Jako já chápu, že kravské mléko není úplně super zdravá strava, ale mám 4 děti, a všechny jsou/ byly mlíkové. Akutálně nejmladší má 2,5 roku, a taky jsou dny, kdy mám pocit, že kromě mlíka skoro nic jiného neměl.
A pak jde na pár dnů k babičce, a tá mi pak vypráví, co všechno tam snědl, až si připadám, že já mu snad to jídlo sama nedávám, tak se chodí nadlábnout jinam ![]()
Mlíko v noci by mi asi vadilo, to jsme zrušili, ale přes den mu ho dávám. Kupuji čerstvé, plnotučné.
Starší děti mají mléko stále rádi, na snídaně vedou müsli nebo corn flakesy s mlékem, na pití přes den taky občas mléko. Jednou v týdnu jim uvařím kaši z mléka… Spotřebuje se ho u nás tak 2-3 litry denně, a to my s manželem si ho dáváme akorát do kafe
. Ale samozřejmě, už jedí i normálně.
A v školke naopak, když mu ho nedají (protože ho nemá nikdo), tak to přijme, neboj. ![]()
@Terezka s Denískem píše:
Já mam syna 21m a jeho hlavní jídelníček je MLÍKO s rozmixovanejma vločkama bud se skořicí nebo kokosem atd.. Je to jeho večeře někdy i oběd prostě chce pořád také mlíko! ovoce jí zeleninu taky a taky jen trošku NO A CO??? NEVIDÍM JEDINÝ DŮVOD PROČ BYCH MĚLA MALÝMU BRÁT TO CO MÁ RÁD!! důležité je, že ostatní jídla jí, ale jen trošku prostě mu to stačí..
A jaké to mlíčko mu dáváš? UM nebo klasické kravské?
@Lerista Bydlíme taky v paneláku, ale dítě si na mě nic nevyřve. Buď ty víš, co chceš (omezit její závislost na mléku), nebo ví ona co chce a mává s tebou. Ty máš být matka a ty máš určovat pravidla. To nemyslím jako drezůru, ale vytyčení hranic. Holce ve 2,5 letech bych v noci mléko nedala, tím bych asi začala. Když se vzbudí, bude mít na zemi u postele plastovou láhev s trochou vody a takovým tím „sosátkem“, aby to nevylila. Ať se napije, ale nechá zbytek rodiny spát. Je jasné, že prvních pár nocí bude s křikem, ale záleží na tobě, jestli povolíš nebo ne. No a přes den, pokud jí málo, tak bych sklenici mléka povolila až sní celý oběd atd. Prostě to použila jako motivaci k normálnímu jídlu. A když nebudeš chtít dát víc, rozhodně bych se neuchylovala ke lžím typu „mlíčko není, nemáme“. Naopak, mám, ale chci ti ho dát až zítra, dnes už stačilo. Chce to tvou výdrž a trpělivost.
Záleží na tom, jestli ti to vadí, pokud jo, tak prostě nedej, pokud ne, tak to neřeš, osobně bych to neřešila.
@Black Cat píše:
A co je špatnýho na tom, že vypije tolik mlíka? To ty děti docpáváte chlebem a těstovinama? Já bych chtěla vidět dvouleťáka, který má zdravou, racionální a vyváženou stravu…
tak nějak.
![]()
Já když naší dva a půl roku holčičce řeknu, že něco musí sníst, tak to rozhodně nesní ani za odměnu a jsem v tom dost důsledná, že pak nedostane nic jiného, ale jí to nevadí, nemá asi hlad
, takže jsem nakonec ráda, že vypije mléko 3× denně z lahve a dávám jí sušené, že je doplněný vitamíny a stopovými prvky, tak jsem ráda, že do sebe dostane aspoň něco podle mě dobrého. Člověk je savec a lidské mládě má cca do pěti až osmi let (tuto informaci berte jen orientačně, nepamatuji si to přesně, ale pět let je to určitě) enzymy na trávení mléka. Ideální by bylo mateřské mléko, ale já své děti kojila do max roka a čtvrt a pak měly mléko kravské, které sice stráví méně než mateřské, ale částečně stráví i to. Na větším množství mléka pro dvouleté dítě nevidím nic špatného.
@Lerista akorát bych něco udělala s mlékem v noci, stačí tak tři noci vydržet a přestane se budit. Ve dva a půl roce by už mělo dítě spát celou noc. Mám vyzkoušeno na svých dětech a opravdu to funguje - z postele zavolám, že mlíko, čaj, lahvička,… není, že se v noci spinká a dítě ve dva a půl roce tomu už rozumí. Prostě se bude pár nocí vztekat, ale pak už se budit nebude. Chce to pevné nervy a pár nocí to prostě vydržet.
![]()
Keyllah- dávám mu bud sunar nebo kravské co zrovna mam. protože ze sunaru si toho nemůžu připravit hodně na celou noc hned by to bylo
takže když toho dělám víc dávám kravské
![]()
No vadí mi, že je na mléku závislá. Když jí ho nedám, dělá stejné scény jako když jí nechci koupit v krámu lízátko. A to fakt nekoupím. Tchýně říká, že jí šidím vnučku, když jí nechci dávat mléko neustále. V noci občas spí dobře, celou noc až do 6 a dostane mléko ráno. Někdy jsou to scény strašné. Je to tak 50 na 50. Když jí dám v noci čaj nebo vodu, tak lahev letí obloukem pryč a nastává řev. Už mě napadlo, jestli to nemá jako náhradu za dudlík…Ale dudlík přestala chtít sama na jaře a žádná změna nebyla. Já bych jí ráda dávala mléko ráno a večer, to si myslím, že stačí. Asi mi opravdu chybí důslednost. Já ten řev přežiju, přítel se už dávno odstěhoval z ložnice, protože se chce vyspat do práce. Pokojíček ještě bohužel nemáme… N
Tak me zarazi, ze nekomu nevadi, ze 2,5 lety dite pije jenom mliko
a ze mu to nekdo dava jenom proto, ze ho chce
kdyby chtelo jenom susenky, tak mu to date taky jo? Jako ja nebudu skakat jak moje dite piska.
A moc dobre vim, co to je, kdyz vam dite neji nic. Jednoho nejedlika mam doma, ale rozhodne bych ji nedavala treba litr mlika denne. Proc? Neni uz prece mimino ![]()
@Lerista chapu, ze ti vadi, ze je zavisla na mliku. Rano, vecer a hotovo. Jindy bych ji uz nedala. Ona to casem pochopi ![]()
Syn 20 mesicu vypije taky litr mlika za den nevadi me to ma ho rano po obede a vecer ale on teda ji vsechno a velky porce… Sni vseho hodne ale jeste chce to mliko nejak me to netrapi a vodu nebo caj pije taky normalne takze to neresim
@Lucynka86 Mně právě vadí, že se nají mléka a pak nechce normální jídlo. Je hrozně vyčuraná, neustále to zkouší. Ubrečená se pokouší otevřít lednici, aby se k mléku dostala, je expert na srdce drásající scény…
@Lerista no tak ji ho red, jak jsem psala, a nebude se ti po nem tolik sapat plus bude mit lepsi apetit.