Chci babičku do péče

Anonymní
19.4.16 22:12

Chci babičku do péče

Dobrý den, jak už vyplývá z názvu, ráda bych si svou babičku vzala do opatrovnické péče (tak se tomu myslím říká..asi). Babička je hodně nemocná, jediné, co zvládá, je dojít si sama na wc, najíst se a vykoupat..věci jako vaření, uklízení a podobně, to nezvládne. Má nemocné srdíčko, cukrovku, problémy s pohybovým ústrojím, vodu na plicích,…
Jednoduše je třeba, aby s ní někdo byl 24/7, pomáhal jí a kontroloval ji.
Problém je, že momentálně jsem vedena na ÚP, kde mi shání zaměstnání. Samozřejmě, pokud bych měla být s babičkou 24/7, ta práce nějak nepřipadá v úvahu. Jak tohle ÚP řeší? Bere na to ohled? Máte někdo zkušenosti?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101602
19.4.16 22:36

@rowynka No, možná to bude znít hnusně, ale realita je taková, že pokud je samostatně schopná dojít si na záchod, najíst se a i vykoupat, tak nepočítej s tím, že by dostala nějaký vyšší příspěvek, aby ses o ni mohla starat… to tak maximálně první stupeň a i o tom celkem dost pochybuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
19.4.16 22:40

Nevím jak je to s těmi příspěvky ale do spíš bych vše ještě zvážila, bude to, přece jen velká zodpovědnost :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
19.4.16 22:45

Tak babička má nejspíš příspěvek na péči. Stala by ses pečující osobou a pokud bys neměla jinou práci a byla vedená jako pečující osoba, počítalo by se ti to do důchodu. Stát by pak za tebe platil zdravotní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
19.4.16 22:46

Tchán to tak měl, staral se takhle několik let o svoji tchýni…
Takže to jde.
co se týče PnP, tak je to na dlouhé lokte a záleží hodně na sociální pracovnici…
Počítej s tím, že pokud si babičku k sobě vezmeš je to práce na 24 hodin denně, 7dní v týdnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
104
19.4.16 22:46

Nevím, proč by práce nepřicházela v úvahu… Znám případy, kdy se 2 sourozenci starají o svoji maminku a oba přitom chodí do práce - podotýkám, že maminka je ležící, takže nezvládá ani činnosti, které Vaše babička zvládá. Dokonce jsem na vejšce měla starší spolužačku, která pečovala o tatínka a chodila denně do školy. Pokud byste také pečovala sama, pak je potřeba vyřídit příspěvek na péči a pokud bude babičce přiznán, pak ho můžete využít právě na zajištění ošetřovatelky, která by za babičkou mohla docházet v době, kdy vy budete v zaměstnání. Nejvyšší příspěvek na péči, který se dá získat je 12 000, ale to je opravdu pro osoby, které jsou připoutány na lůžko, takže ten určitě babička splňovat nebude (nesplňuje ho ani ta maminka, o které jsem psala výše). Navíc se už teď hodně kontroluje, zda se příspěvek opravdu využívá na péči o osobu (právě zajištění opatrovatelky z charity, hygienické pomůcky atd.), a že příspěvek není zneužívám osobou, která pečuje. Doporučuji si příspěvek nastudovat (https://portal.mpsv.cz/…sl/prispevek - je tam 10 činností, které se pracovníci z ÚP posuzují a odesílají na správu soc. zabezpečení, kde se to pak vyhodnocuje). A potom, jak byste Vy získávala příjmy, kdybyste nepracovala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
19.4.16 22:48

Pokud se nic nezměnilo požádej si o příspěvek při péči o blízkou a jinou osobu. Ale podle tvého popisu je babička oficiálně „dost samostatná“, musela by být shledaná převážně nebo úplně bezmocnou aby narok vznikl (u osob nad 80 let snad stačí částečně), výše příspěvku se určuje ve 4.stupních, kde se v podstatě dle jejich schopností určuje i fin. částka. Stupně příspěvků na pečí a konkrétní částky najdeš na netu. Pokud ti příspěvek a ošetřování schvalí platí za tebe stát soc. A zdrav, tato doba se ti počítá do důchodu a do práce tě nikdo nepožene. Pokud chceš vědět jaký stupeň by to mohl zhruba být určitě si promluv s jejím doktorem.Dle popisu je opravdu dost samostatná - to základní prostě zvládá. Nadruhou stranu zvažilas pořádně co peče obnáší a obnášet bude až se babiččin stav ještě zhorší? Pracuju jako pečovatelka v domově seniorú a mužů ti říct, že 24h/7 dní bych tuto staroatlivost nedala. Hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101602
19.4.16 22:53

@Frnda Jen doplním, že to placení sociálního a zdravotního je ale až pro pečujícího o někoho ve II. a vyšším stupni závislosti, což podle popsaného tipuju, že II. stupeň babička nedostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
19.4.16 22:54

Naše babička si dojde jen na wc a jinak nic. Je na kyslíku. Mamka ji chodí koupat, uklízet, nakupovat a jídlo ji dováží služba. Takových lidí je moc. Pochybuji, že něco dostaneš. Jde to zařídit i jinak než s ní být 24h denně. A to mamka chodí do práce a stíhá to. Tvoje babička se aspoň okoupe, naše ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2021
19.4.16 23:07

@j.a.n.i1 jojojo, proto jsem psala převážně, nebo úplně bezmocnou (jako ten vyšší stupeň), ale takhle si to napsala srozumitelněji. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062
19.4.16 23:07

Bohuzel je to tak. Kamaradka mela takhle babicku po mrtvicce. A musela k ni dochazet rano pred praci na vstavani a snidani, obed zajistila nejaka sluzba a po praci za ni zase bezela. Ve dnech volna s ni objizdela doktory, uklizela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
19.4.16 23:08

Mohu se zeptat jak dlouho jsi bez práce když v této diskuzi jsi před pár dny psala jak chceš koupit byt a máš stabilní práci??? https://www.emimino.cz/…-byt-254947/
Dále uvádíš, že u vás sehnat práci není problém. Tak nechápu, že teď jsi na pracáku. Není za péči o babičku i něco víc? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.16 23:13

@rowynka myslím, že nic nedostaneš. Můj táta se staral o svoji maminku, dostal péči o osobu blízkou a příspěvek na ni až když opravdu jen ležela. Podotýkám, že si ani nedošla na WC, pak už se ani nenajedla. Taky několikrát musel dokládat na co ten příspěvek použil. Ono hlavně teda ten příspěvek nepokryl ani všechny babiččiny potřeby.
Taky počítej s tím, že takhle se o někoho starat je 24/7/365 a často je to několik let (tatí byl doma tuším 7let) a často chodí kontroly, zda se staráš.

Anonym, píšu o své rodině

• Citovat
  • Upravit
13714
19.4.16 23:22

Babička 87 let, došla na záchod, najedla se, rozsvítila si (!) to taky sledují, měla nárok na 2. stupeň.
Po úrazu absolutní upoutání na lůžko, nutná 100% péče, když dostala hrnek s pitím, tak se napila a nárok vzrostl na 3. stupeň, to už jí bylo přes 90.

Asi záleží i na konkrétním pracovníkovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.16 23:54
@rowynka píše:
Dobrý den, jak už vyplývá z názvu, ráda bych si svou babičku vzala do opatrovnické péče (tak se tomu myslím říká..asi). Babička je hodně nemocná, jediné, co zvládá, je dojít si sama na wc, najíst se a vykoupat..věci jako vaření, uklízení a podobně, to nezvládne. Má nemocné srdíčko, cukrovku, problémy s pohybovým ústrojím, vodu na plicích,…
Jednoduše je třeba, aby s ní někdo byl 24/7, pomáhal jí a kontroloval ji.
Problém je, že momentálně jsem vedena na ÚP, kde mi shání zaměstnání. Samozřejmě, pokud bych měla být s babičkou 24/7, ta práce nějak nepřipadá v úvahu. Jak tohle ÚP řeší? Bere na to ohled? Máte někdo zkušenosti?

Ono to není tak jednoduché. Moje babička si dojde sama na WC (ale občas cestou spadne a sama se nezvedne), s koupáním ji musí někdo pomoct a nají se sama, ale jídlo i pití ji někdo musí nechystat a donést na stůl. Sama si obleče jen kalhoty, ponožky a volně triko, těsnější ne, nezapne knoflíky atd. V takovém stavu dosahuje na nejnižší příspěvek, cca 800 Kč. Mamka se o ní stará, zvládá k tomu chodit na normální úvazek do práce. Podle tvého popisu mi přijde zbytečné zajišťovat péči 24/7 a nereálné, abys dostala víc než 800. (Spíš ani to ne)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová