Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím Vás všechny,
poslední dobou mě trápí to, že nejsem doma s našema klukama…máme dvojčátka 3roky a malého 20měsíců…když bylo malému 6měsíců nastopila jsem do práce, aby se kluci měli dobře…dobře se maj až, až…ale…ale chybí jim máma, každé ráno, když odcházím, tak brečí a říkaj mi, že je nemám ráda a oni mě teda taky ne, když jim to chci vysvětlit, tak radši ode mě utečou…mám před sebou ještě 14měsíců mateřské a chci být s nima doma a vynahradit jim to vše, že semnou nejsou…ale jak? Mám se vykašlat na práci a být s nima doma?
Co by jste mi poradily, moc je miluju a nechci, aby mi jednou vyčetli, že jsem na ně kašlala…
Bez peněz co přinášíš domů navíc, se neobejdete? Já jen jestli stojí za to, takové trápení…
A tatínek hlídá? Nebo jak to vlastně máš? Jaké jsou další varianty?
Ja bych rekla, ze zalezi na tom, jak to zvladnete po financni strance. Vidim, ze si vycitas, ze jim utikas do prace, takze bych rekla, zustan doma, pokud to financne zvladnete. Budes se citit lip, mali budou taky spokojeni. Pokud to financne nezvladnete, holt se neda nic delat. Prcci si snad zvladnou, spousta maminek musi pracovat.
Pokud nebudete finančně vyloženě strádat, tak bych být tebou zůstala s nimi doma. Ten úžasný čas, kdy jsou malincí, se ti už nevrátí. Nechtěla bych být pryč od dětí v tomto věku. Za pár let už budou chtít za kamarádama a ne být s mámou.
Podle toho, jak píšeš, tak ty finance nebudou úplně problém, ne? ![]()
Já osobně bych se na nějakou práci vybodla. Žádná hračka, věc, sladkost jim nenahradí maminku, která se jim věnuje a dává jim lásku.. Ale nevím, jak moc tě to v práci baví a jestli tam nechodíš taky proto, abys trochu vypadla z toho kolotoče domácích povinností, protože je důležité je i to, abys byla spokojená taky..
Nemůžeš jít na půl úvazku nebo třeba něco dělat z domu večer?
A jak moc pracuješ? a tomu nejmenšímu to navadí nebo jak to zvládá? já nevím, zabte mě, ale myslím, že tříletým dětem jen prospěje být třeba půl dne v kolektivu. ale tak samozřejmě nevím kolik hod denně tam jsou. jestli celý den, tak bych pouvažovala aspoň nad zkrácením úvazku ![]()
Taky bych byla radši doma..kdyby to šlo, na práci bych se vybodla a zustala s klukama doma
Ja taky souhlasim, ze trileti uz by do skolky meli. Ale ten 20mesicni prcek, ten je na to jeste maly. Kor kdyz byl v jeslich uz od sesti mesicu a ocividne si nezvykl a maminka mu chybi. Ja bych zustala s malym doma a trilete bych vodila do skolky treba jenom na dopoledne, aby byli mezi deckama, slibila bych vyzvednout poo - nebo tak nejak, jak by vyhovovalo.
@Traccy to záleží na spoustě věcí kolem. Jestli jsou ok, když s nima nejsi, a dávají ti to sežrat jen před odchodem. Jestli máš nějaký čas i na ně a nejsi v práci od nevidím do nevidím. Jestli vyžijete z rodičáku a jednoho platu. Jestli pak o tebe vůbec ještě v práci budou stát… Prostě si sedni a někde si napiš klady a zápory.
Navíc teď si užiješ těch 14 měsíců a pak budeš ty samé pocity řešit s mladším
.
No, ono záleží na tom, jak stěžejní je tvůj příjem. Osobně bych byla nešlo do zaměstnání, jen kdyby to byla otázka holého živobytí, spousta hraček a hmotných statků žádné štěstí ještě nikomu nepřinesla.
Takže ano, pokud nebudete v existenční tísni, tak bych zůstala doma, co jen by to šlo a snažila se jim vynahradit ten čas, kdy jsi s nimi nebyla…
Jinak si nemyslím, že by tříleťáci nutně potřebovali školku, máš tři děti, které se dohromady v klidu zabaví, takže socializaci řešit nemusíš.
Já bych se zamyslela, jestli kdyžt chodíš do práce máte větší přepych a nebo jestli jde opravdu o přežití..
Pokud by šlo jenom o to, aby děti měly lepší hračky, oblečení, tak bych zůstala doma.. Pokud vidíš, že asi by byl problém doma, tak bych asi chodila do práce…