Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
možná už se to tu řešilo, ale já jsem z toho teď tak trochu úplně blbá
![]()
Je nějak omezena výše mateřské? Rodičák, jak jsem se dočetla, je omezen na 11500 Kč, to jsem taky nevěděla…
Je nějak omezená i mateřská?
Díky moc a omlouvám se, jestli se to už řešilo… ![]()
Odvíjí se od platu A omezení tam je, ale nevím jaký je strop. S platem 100tis určitě nedostaneš mateřskou 70tis. příklad. ![]()
@monika32 píše:
Výše mateřské se odvíjí od tvého platu…
Jiste, ale je tam tusim i strop, snizovali to na neco pres dvacet tisic, ne???
Ano, u PPM se redukují denní vyměřovací základy max. je necelých 30.000,–.
Děkuji moc za odpovědi, to jsem potřebovala vědět
Zas až taková hranice se mě netýká ![]()
Jen takovy dotaz, kolik musi byt hrubá mzda, aby člověk dosáhl toho stropu kolem těch 30 tisic?
Ahojky, tak PPM má strop něco kolem 1014 Kč na den. Takže PPM ti pak kolísám dle toho kolik je dní v měsící.
@Hanka1 Vychazi to cca na 76 500 za mesic.
Treti redukcni hranice pro denni vymerovaci zaklad je pro tento rok 2 514 Kc na kalendarni den (nad tento vydelek se uz nic nepocita), takze kdyz to pak vynasobim 365 dny a vydelim 12 mesici, tak se dostanu cca na tech 76 500 Kc.
Ahoj, vím že to už je stokrát omílané téma, ale potřebuju se dopočítat trochu konkrétních čísel. Jak je to s mateřskou? Něco jsem zjistila, ale nemůžu se moc dopočítat, mám to komplikované skrz neschopenku a nevím jak s prémiemi.
Bude tu rozumná hlavička, která mi to pomůže vysvětlit? ![]()
@I_nea Řešila jsem stejnou věc, ale moudrá z toho nejsem! Mně se počítá mateřská za půl roku v jedné práci, půl roku v druhé /mzda o 5000 vyšší/, v tom byly asi dvě nemocenské dohromady cca 3 týdny, ovšem když mi teď přišla první dávka, tak podle kalkulačky byla spočítaná ze mzdy v nové práci, jako bych ji brala po celých předcházejících dvanáct měsíců a na neschopence za tu dobu vůbec nebyla! Přiznám se, že jsem to moc nepochopila.
@Linettka
tak z toho taky nejsem moudrá, ale pro tebe dobře ne? ![]()
@I_nea Rýpat do toho nebudu, akorát je mi divné, že prostě neposílají papír, kde by bylo Budete brát tolik a tolik a došli jsme k tomu tak a tak. Prostě přišly peníze a v poznámce byla částka denního výměru. No, hlavně, že to přišlo ![]()
Ten strop u výpočtu mateřské se mi zdá poměrně nefér pro ty, které mají vyšší plat. Více by se mi zamlouvala situace, kdy žena dostane po dobu jednoho roku svůj plný plat a po roce již bez podpory. Tak to funguje například ve Slovinsku. Zároveň tam mají slušnou předškolní péči již pro děti od jednoho roku. Spadnout dramaticky s životní úrovní během mateřské a na naprostou mizérii během rodičovské je bohužel situace v ČR…