Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím. Dnes jsem se popálila čističem odpadů.
Nemám zkušenost a netuším jak to ošetřovat. Teče z toho tekutina takže když jsem si dala obvaz na cestu ven (protože tření oblečení) a to se mi na to nalepilo na obvaz a pak jsem to sundávala i s kůží
Hádám nechat dýchat než to zaschne? A potom něčím mazat? Je třeba to nějak desinfikovat? Při představě desinfekce mě to bolí už teď
Chovat se k tomu stejně jako k popálení teplem.
Omyvala jsi to ihned po zasažení vodou?
Chce to hlavně sterilní krytí.
Ale při té hloubce zasažení si zajdi raději na chirurgii v tomhle případě bych jel i na pohotovost. Je to už dost velká plocha. Jestli se ti to zanítí budeš mít problém ![]()
@Anonymní píše:
Nemám zkušenost a netuším jak to ošetřovat. Teče z toho tekutina takže když jsem si dala obvaz na cestu ven (protože tření oblečení) a to se mi na to nalepilo na obvaz a pak jsem to sundávala i s kůží
Hádám nechat dýchat než to zaschne? A potom něčím mazat? Je třeba to nějak desinfikovat? Při představě desinfekce mě to bolí už teď
au, to je hodně velké popálení, to by chtělo lékařské ošetření ![]()
Vyrazila bych na pohotovost. Pokud tam za žádnou cenu nechceš, tak v lékárně koupit sterilní mastný tyl a překrývat tím, namísto klasického obvazu. Ale tohle bych vážně radši řešila s doktorem
@stinga to může mluvit o štěstí že to nemá na obličeji ![]()
Proto existují i gumové rukavice a na obalu vždy píšou ochranné pomůcky ![]()
Ale dle hloubky to nevypadá že by to hned začala omývat alespoň vodou ![]()
Já jsem si opařila nohu asi 6×5 cm a nejela jsem s tím nikam, puchyr jsem si z toho dokonce nechtěne strhla v rámci reakce na to opařeni
doporučuji koupit “Tyl full oxy antimicrobial”, je to zdravotnický prostředek určeny k ošetření různých ran i operačních a brani množení bakterii v raně. Je třeba si ho objednat, v kamenných lékárnách mají jen obyčejný a ne tento.
Stříkala jsem si to dettolem, nechala zaschnout, pak tam dala ten Tyl a překryla vrstvou obinadla. Dvakrát denně jsem takto poctivě převazovala, ráno a večer, a vyhojilo se úspěšně.
Krtek je hydroxid sodný nebo draselný, to musíš opláchnout vodou, ale proudem vody a to dost důkladně, malé množství vody jen hydroxid rozpustí a ten leptá dál. Pokud je to už důkladně opláchnuté, tak na pohotovost.
@Zumpa píše:
Krtek je hydroxid sodný nebo draselný, to musíš opláchnout vodou, ale proudem vody a to dost důkladně, malé množství vody jen hydroxid rozpustí a ten leptá dál. Pokud je to už důkladně opláchnuté, tak na pohotovost.
Nám v chemii říkali zásadu oplachovat kyselinou a naopak, takže vodou s octem by to měla oplachnout. Zneutralizuje se a leptat dále nebude.
@Semtex píše:
Nám v chemii říkali zásadu oplachovat kyselinou a naopak, takže vodou s octem by to měla oplachnout. Zneutralizuje se a leptat dále nebude.
Vodou, hodně vody. Teprve pak lze, pokud to není do živa, trochu slabé kyseliny. Když tam vrazíš rovnou kyselinu, vznikne silná exotermická reakce a kromě poleptání se i popálí.
@JiříkMazlík píše:
@stinga to může mluvit o štěstí že to nemá na obličeji
Proto existují i gumové rukavice a na obalu vždy píšou ochranné pomůcky
Ale dle hloubky to nevypadá že by to hned začala omývat alespoň vodou
Neomývala
ono to vůbec nic nedělalo. „Utřela“ jsem tu ruku do tepláků a neřešila. Za čas to začalo pálit a dělat se tam šedé tečky. Šla jsem to opláchnout do sprchy a začala se odlupovat ta kůže. Nijak dlouho jsem to neomývala protože to fakt bolelo na tom ta voda. Ale pak už to nepálilo tak hádám že na té kůži už nic nezůstalo.
Bože, jak se ti tohle povedlo? Fakt by mě to zajímalo, učím chemii a nějak si nedovedu představit, jak se tohle člověku stane, to jsou slušně hluboké rány.
Nicméně bych si to nechala odborně ošetřit, hygiena je důležitá. Jak tak koukám na to poškození kůže, měla bych strach, že se to bude chtít odloupnout celé. Masti k doktorovi.
@Semtex píše:
No lepší je voda je pH neutrální. V ten moment nevíš co je zásada co kyselina a při špatném poměru té druhé látky co ti má pomoct ti může naopak popálit to co tě má zachránit
jinak ano pokud víš co děláš ![]()