Úzkost nebo panická ataka?

Anonymní
1.2.23 19:15

Úzkost nebo panická ataka?

Zdravím, potřebovala bych pomoct.
Asi před rokem a půl se mi stalo že mně z ničeho nic pohltilo horko, rozbušilo srdce a myslela jsem si že omdlím, vůbec jsem netušila co se semnou děje, vstala jsem a na záchodě to rozdýchala, bylo to v pořádku, ale ne na dlouho..asi po dvou hodinách se mi to stalo zas ale ne až v taková míře, bylo to slabší..opět to přešlo tak jsem to dál neřešila, ale začalo se to stávat častěji, nebyla jsem schopna se znovu vrátit na ta místa kde se mi to stalo, bála jsem se že se to stane znovu. Myslela jsem že to přejde samo, je to už taková doba co toto prožívám a myslela jsem si že už jsem si na to zvykla ale poslední dobou mám pocit že je to ještě horší než dřív. Dennodenně prožívám sevření hrudníku, motání hlavy, pocity na omdlení, hrozná žízeň, slabost, hrozná únava, bezmocnost, nezastavitelné černé myšlenky, bušení srdce, zadýchávání i při nejmenší aktivitě, přejídání a nevím co dalšího, bojím se jít i doktorovi aby se mi to náhodou nestalo, dokonce jsem skrz to přestala pít kafe a kouřit, myslela jsem že to pomůže ale od té doby se nic nezměnilo jen to každým dnem je horší, občas to začíná už hned od probuzení a klidně to trvá celý den, poslední dobou si říkám a mám strach jestli náhodou neumírám a vždy když mi smrt bleskne hlavou je to ještě horší a o dost hůř se toho zbavuji, už si ani nepamatuju kdy jsem naposledy měla obyčejný den bez těchto věcí, jsem už vyčerpaná a zoufalá, mam pocit že už to ani nejsem já, přestala jsem se výdat i s kamarády jen skrz strach, mam pocit že už neovládám svoje tělo a začínám si myslela že se ze mě stává blázen protože si stále jen čtu čeho to můžou být příznaky a mám pocit že na mě sedí každá nemoc.
Příznaky by seděli i na cukrovku či anémii (obě nemoci v rodině mám).
Byla jsem u psychiatričky a řekla že je to panická ataka a předepsala mi antidepresiva ale přišlo mi že se mě chtěla jen rychle zbavit protože sezení trvalo ani ne půl hodiny a neřekla jsem ji vše co mě trápí proto jsem antidepresiva brát nezačala ale už jsem se objednala k psycholožce a doufám že s její pomoci toto zlé období zvládnu.
Lituji toho že jsem to nezačala řešit dřív a že jsem si myslela že to přejde jen tak samo, za chyby se hold platí.
Snad jsem napsala všechno a omlouvám se že je to tak dlouhé ale potřebovala jsem se z toho vypsat a chtěla jsem přesně popsat co prožívám.
Moje otázka tedy zní, je to úzkost, panická ataka nebo vážně umírám?
Jak s tím mám bojovat a je vůbec možné žít zase jako před tím bez těchto hrozných věcí?
A potýká se někdo z vás s něčím podobným a pokud ano, jak to zvládáte?

Příspěvek upraven 02.02.23 v 10:01

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24695
1.2.23 19:18

Panické ataky a úzkosti bez zjevné příčiny jdou ruku v ruce. Navštivte psychologa nebo psychiatra a zahajte psychoterapii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
1.2.23 20:13

Začalo ti to panickou atakou a postupem času přešlo v úzkost a teď to jde ruka v ruce… měla jsem to úplně stejně jak ty, a ještě stále to prožívám ale už umím s tím pracovat.. Jestli by si chtěla tak mi klidně napiš soukromou zprávu a můžu ti napsat více co mi pomáhá, jak sem se naučila s tím pracovat a třeba i jak to u mě probíhalo ať to nevypisuju vše tady. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
23.3.23 16:21

Ahoj,
mám také velmi podobný problém. Během srpna mě přepadla první taková ataka, v tu dobu jsem se léčila sboreliózou a myslela si, jestli to nesouvisí s tím dlouhým braním antibiotik. Měla jsem pocit infarktu, strašně mě bolel žaludek, pak po zbytek dne mám vždycky silné bolesti svalů.
Byla jsem s tím i u obvoďáka, protože se to ani po měsíci nezlepšilo. Udělali mi odběry snad všech tělních tekutin, dostala jsem hromadu žádanek na vyšetření, všechno poctivě oběhla a nikde mi nic nenašli. Po zdravotní stránce jsem úplně v pořádku.
Ale ono se to nezlepšuje, je to čím dál tím horší a už ani skoro nemůžu nikam chodit. Vždycky mám nervy z toho, že mě tenhle záchvat chytne v nejméně vhodnou chvíli a opravdu se na to snažím nemyslet a soustředit se na cokoliv jiného. Samozřejmě mě to ale vždycky chytne.
Teď už ani nemám chuť žít, připadám si k ničemu, zbytečná, která akorát všem přidělává starosti. Asi poslední týden už mám špatné stavy hned od rána, mám žaludek na vodě, nechci se s nikým potkávat, strašně mě bolí za hrudní kostí. Vůbec ale nevím proč a z čeho. Kromě tohohle problému si nemám na co stěžovat.
Jsem objednaná k psychologovi, ale měl nejbližší volný termín až v polovině května. A ostatní psychologové v okolí mají termíny až tak na červen. Chci s tím něco dělat, nějak se z toho dostat, zase normálně fungovat, ale bojím se, že to do toho května nevydržím. Už teď jsem úplně v háji a už nemůžu. Stále častěji myslím na smrt, že by to asi bylo nejlepší řešení. Vždycky mě ale něco jakoby zarazí, že to má ještě i jiná řešení. Jenže jak dlouho to tak bude?
Nemáte někdo prosím podobnou zkušenost? Dá se to nějak vydržet, nebo je ještě jiné řešení, jiná pomoc? Nebo může mi zatím něco předepsat alespoň obvoďák, abych se úplně nezbláznila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí