Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
je zde někdo, kdo chodí do zaměstnání a má muže doma s dítětem? vím, že jedna známá, to tak má, akorát se nebavíme a tak nevím podrobnosti. Jen mě tak napadlo, jaký to je, když je chlap doma, jestli si to nerozmyslel apod. díky za odpovědi.
no to vůbec
spíš mě to zajímá kvůli mě, trošku o tom přemýšlím
já na jedný mateřský byla, tak co kdyby si to zkusil chlap, jestli ho to zocelí ![]()
Má to tak švára zařízené. Ona byla doma rok a půl, pak nastala krize a švára zrovna dělá ve stavebnictví, takže žádný prémie, žádný příplatky klesl se mzdou na základ, tak se domluvili a do práce šla manželka. Za jedno jí už doma hrabalo a za druhé měla větší plat. Švára se ale umí o holku postarat, umí vařit. Sice je línej chodit s ní na nějaký ty pohybový kurzy co chodili dřív, ale třeba na plavčo choděj, řekla bych, že jsou v pohodě celá rodina.
no u nás to bylo tak na stejno, kdybych se vrátila do původní práce,ale tam nejdu, mě by čekala nová práce a to bych měla 14-15tisíc čistýho + stravenky, tak nevim, jestli bysme to utáhli - dvě děti… a hlavně jak by to zvládl on, vyměnit to snad potom jde ne?
Jo, já bych to taky brala, bohužel jsem si pořídila děti s hodně vydělávajícím chlapem
takový příjmy v práci prostě nemám, abychom si nepohoršili. Ale ten první rok bych chtěla být doma já, i kdyby bral míň, už kvůli kojení.
Gino - myslím, že je to pro chlapa zkouška a nebylo by od věci, ho do toho postavit
já teda těhotná zatim nejsem, ale napadlo mě to v jiné souvislosti - pořád si stěžuje, jak je upracovanej, tak aby si zkusil tu „pohodičku“ doma ![]()
Gina108 píše:
Jo, já bych to taky brala, bohužel jsem si pořídila děti s hodně vydělávajícím chlapemtakový příjmy v práci prostě nemám, abychom si nepohoršili. Ale ten první rok bych chtěla být doma já, i kdyby bral míň, už kvůli kojení.
já kojila půl roku, takže myslím, že by to bylo třeba tak zase. my bychom si pohoršili taky, a že sis bohužel pořídila děti s hodně vydělávajícím chlapem, to je mi fakt líto
my to měli tak na stejno, on 21 já 18 a stravenky(ale on z toho 1500 projel)takže by to znát bylo no, ale zase by mi ukázal,jak se šetří, což já taky neumím
![]()
Vyměnit to jde určitě, švagr taky neplánoval, že půjde na MD, ale situace se tak vyvinula, v práci u něj prý čuměli
Jen teda nevím, jestli by to zas šlo převést zpět na tu ženskou ![]()
Já bych byla pro tu zkoušku taky, takže já to testuju aspoň o víkendu, dokonce jsem se přihlásila na celodenní sobotní kurzy, tak to holt chlap taky musel zmáknout.
My se s manželem střídali na mateřské s prvním dítětem, když mu bylo něco málo přes rok… Já tehdy vydělávala víc a hlavně mám takové zaměstnání, že jsem byla poměrně hodně doma… to rozhodlo.
No a k praktickým věcem- první měsíc byl šílený- mně se strašně stýskalo, doma nebylo hotový vůbec nic…manžel se o dítě staral skvěle, ale o vedení domácnosti nevěděl absolutně nic…Takže jsem přišla domů třeba po 16-ti hodinový službě, vyprala, uklidila, uvařila , vyžehlila atd. Asi po měsíci se to ale krásně usadilo a klapalo to perfektně. A zpětně jsem strašně ráda- od tý doby mi strašně pomáhá a hlavně k dětem má úplně jiný vztah a oni k němu taky…
Jako jediný negativum bych viděla postoj okolí- manžel pochází z vesnice a pokaždé, když tam jedeme, tak mu neopomenout říct, jaká je bačkora, podpantofelník, flákač apod. Takže já bych to doporučovala jen chlapům se silným sebevědomím…
Jodi, to je hezký, já si taky myslím to, co píšeš, že ten chlap získá lepší vztah k dítěti a rodině vůbec, jak někdo řekl, že chlap se musí naučit být otcem, kdežto ženská je matkou hned, tak si myslím ,že měl pravdu. Manžel se bál na dceru šáhnout pomalu, když byla malinká, zpíval jí, kolíbal apod. ale tak opatrně
což neni na závadu, že jo ![]()
a jsem háklivá na to co si kdo povídá, myslim, že je všem do toho uplný ho…, hlavně, že to vyhovuje rodině, takže já si teď říkám, ať si každý trhne nohou, ale v tý situaci bych se možná neovládla, kdybych ty pomlouvače potkala ![]()
No, kdyby to bylo finančně takhle, tak bych do toho šla - aspoň na půlrok.
obzvlášť kdyby měl chlap kecy ohl. flákání se na MD a neumění šetřit. Můj chlap by prý na MD šel rád, aspoň to pořád tvrdí, ale s tím poměrem platů je to horší - měla bych sotva polovinu toho co on a nepoplatili bychom ani tu naši hypotéku. Tak teda nevím, jestli by ho to nadšení taky nepřešlo, kdybychom byli v jiné situaci, že by ta výměna šla
![]()
jasně, oni toho nakecaj, když to jakoby nejde, že jo
mě pořád říká ,že by to zvládl, a že chodím s nastavenou rukou a říkám naval prachy - to když mě chce nas.at a není to pravda, řeknu mu, že došly
nevyčítá nebo nenadává, ale třeba uprostřed rozhovoru řekne, no kdybys uměla šetřit, tak… no a to já lítam
tak bych ho v tom nechala vykoupat, třeba by překvapil, ale na druhou stranu - přijít z práce a uklízet doma - protože by to určitě nestihl ![]()
Jodi, je to hezký, akorát ti pomlouvači
co vím, tak náš švára je všude v příbuzenstvu za hrdinu, ale nevím, jestli se mu zas někde neposmívaj kamarádíčkové ![]()
kamarádíčkové nejsou kamarádíčkové, když se posmívaji a většinou se smějou ti, kteří nemají děti, nebo vydělávají majlant…
Máme oba hodně dobrou práci a bavili jsme se s manželem, zda by teoreticky mohl jít na rodičák a říkal, že ano. (a já si ho umím představit, domácnost zvládá) Ale dnes v 10měs naší dcery jsem ráda, že jsem doma já. Nechtělo by se mi od mimina jít do práce, která mi teď přijde strašně nedůležitá. A neumím si představit, že by skutečnýho chlapa dokázalo uspokojovat celý den lítat po domácnosti a kolem mimina, je typ chlapa, který má raději frmol, než pianko na gauči. A osobně bych si ho nemohla vážit jako chlapa. Rozebíráme spolu jeho práci a je vidět, jak ho těší, když ho pochválim, je fakt šikula. Ale chválit chlapa za dobře vytřenou podlahu?
Nechci tím říct, že chlap doma je špatně. Ale já bych to nechtěla. Možná jsem staromódní konzerva ![]()
Příspěvek upraven 24.01.11 v 19:08