Riziko Downova syndromu - Chlap prosí o radu!!!

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
11
17.12.09 15:26

Chlap prosí o radu!!!

Zdravím zkušené maminky,vůbec nevím co si mám počít. :-(
Moje manželka se vrátila od gynekologa s pláčem,že je to špatný.
Když se nepatrně uklidnila,vydoloval jsem z ní tyto informace.Byla na testu krve,dnes dostala výsledky a v nich je nějaká vysoká hodnota,která ukazuje na možnost Down syndromu-1ku9 Je v 15 týdnu těhotenství.
Ostatní hodnoty jsou v normě,je zdravá,já taky,nikde v rodině Down není,je jí 28 let a bude to naše první dítě.
Co mne ale ničí je to,že má jít na odběr plodové vody,nicméně až za 3 neděle-do FN Hradec Králové.

Sám se vystrašený také,ale protože jsem od přírody optimista a hlavně musím manželce dodat sílu,poprosím o jakékoliv informace co mám dělat.
Děkuju Petr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12681
17.12.09 15:35

ty testy prý vychází často falešně pozitivně,
zrovna dneska psala jedna maminka na fóru, že je mimčo zdravý a budou mít holčičku. měla myslím riziko 1:40, ale nevím přesně. Budou to nervy než se dozvíte výsledek, ale ve většině případů to dopadne dobře. Roli asi hraje taky věk a to že je to první dítě, to se v těch testech myslím taky hodnotí. Kdyby měla manželka o nějaký rok míň bylo by i to riziko menší :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
17.12.09 15:39

Hopa, ahoj. Nepíšeš z jakého testu manželce vyšel výsledek. Dělá se screening v prvním trimestru, který je prý přesnější, je to kombinovaný test krev+utz a pak se dělají tripple testy v 16tt, které jsou už dost zastaralé a často falešně pozitivní. Jestli se jedná o ten kombinovaný test, tak je podle mě hodně důležité, jak vyšel UTZ. Mám s tímhle testem zkušenost, že mi vyšla špatně krev, ale UTZ dobře. Tripple test mi taky vyšel „abnormální“ tj. jsem tam měla taky jednu hodnotu špatně a tak mě nutili do amnia, já nešla. U mě to bylo ale tím, že jsem 13 let čekala na miminko a nechtěla jsem ho ohrozit. Je to hrozně stresující tyhle vyšetření a taky to čekání na výsledky, ale znám spousta ženských, co měly špatné výsledky těchto testů a pak zdravé miminko. Každopádně rozhodnutí zda jít či nejít na amnio je na vás. Držím vám moc palce, abyste vše zvládli a narodilo se vám zdravé miminko. Určitě tu bude i diskuse k těmhle testům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
17.12.09 15:39

Petře, manželce dělali asi tzv. tripple test, že ano?
Tyto testy jsou vysoce nespolehlivé a vykazují obrovské procento falešné pozitivity.
V nemocnici jsem slyšela o studii, kterou dělala nějaká studentka a která porovnávala výsledky těchto testů s tím, jak to nakonec bylo doopravdy - výsledky byly tristní, tyhle testy jsou opravdu nanic.
V zahraničí se myslím už vůbec nedělají.
Je to akorát strašení budoucích rodičů.

Hodnota, která vyjde z toho vzorečku, je pouze pravděpodobnostní, nic jiného.
Vím o případu, kdy vyšla 1:4, dotyčná maminka se stresovala odběrem pl. vody a nakonec vše OK.

Nedělali Tvé manželce ještě tzv. NT-screening? Dělá se ve 12. týdnu, je o dost spolehlivější, ale nedělá se zatím asi plošně. Je to kombinace měření UZ hodnoty tzv. šíjového projasnění a výsledků odběru krve.
Ale na tento test už je nyní pozdě, pokud nebyl proveden v I. trimestu.

Vím, že je to těžké a hlavou se vám honí všelicos, ale je velmi malá pravděpodobnost, že vaše děťátko bude mít DS.
Odběr plodové vody nemusí manželka podstoupit, je to její rozhodnutí, nikdo ji k tomu nemůže nutit.

Budu vám moc držet palce, ať všechno dobře dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
17.12.09 15:40

Ahoj, to je nepříjemné. Ale jak píše goldenka, často to bývá jen planý poplach. Nejhorší bude to čekání, po odběru plodové vody se čeká ještě asi 3 týdny na výsledky. Co poradit, to je těžké, snad jen být s ní. Přeji zdravé miminko. Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3650
17.12.09 15:41

Vida, holky byly rychlejší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
17.12.09 15:50

Jak říkají holky, tyto testy jsou často nespolehlivé.. ;) Hlavně bych ale řekla - připravte si na FN nervy, nevím kdo dělá odběry, většina lékařů tam je příjemných, ale jsou tam 2-3 kteří jsou opravdu s prominutím napřesdržku… Za tento rok jsem tam na gynekologii (včetně porodu) byla asi 7×, tak jsem si prošla Z různých lékařů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
17.12.09 15:57

Ahojda, ja si myslim, ze pokud ma manzelka hodne velke nervy, dal by se ten odber plodove vody zaplatit nekde drive (tedy pokud se rozhodne jej podstoupit, ty testy byvaji vazne hodne nespolehlive) a pripadne si priplatit i za predbezne vysledky do 24 hodin (ja chodim do soukromeho CAR a plati se tusim 2 tisice). Jinak se totiz jeste hafo dlouho ceka na vysledky a oni ty nerviky nejsou v tehu to nejlepsi.
Kazdopadne moc drzim palecky a hlavne nestresovat, mam spoustu kamaradek, co jim vysly hodne pozitivni testy a maji zdrava miminka :kytka:
 Alik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
17.12.09 16:01

Zdravím,
zkušenost z naší rodiny - moje sestra měla pozitivní screeneing v 1.trimestru s výsledkem 1:10,a tripple testy s výsledkem 1:6!!! Nervy jako prase,ale podstoupili odběr plodové vody,a vše v pořádku!!!
Zatím je teda ještě těhotná,ale vše je na dobré cestě.

Tím ti chci říct,že není vůbec nic ztracené,on taky test hodně zkresluje věk,pokud je manželka starší.
Vám v tuhle chvíli nezbývá než čekat na plodovku,a zkusit nad tím nijak nepřemýšlet.
Neudělali by jí odběry někde dříve? aspon o týden?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
17.12.09 16:02

Zkusila bych i možnost mimořádného UZ na zjištění právě Downova syndromu - nevím tedy, zda je možné i v 15tt, ale pokud ano, výsledek bystě věděli hned a bez ohrožení plodu.

Držím palce aby to byl jen planý poplach.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
17.12.09 16:04

Petře - vzhledem k tomu, že na amniocentézu by měla jít manželka až za 3 týdny, usuzuji, že se jednalo o pozitivní NT screening. Já jsem měla tento screening také pozitivní - riziko Downa 1:13. Když jsem se to dozvěděla, byl to šok, ale naštěstí mi genetik doporučil jít ihned (ještě ten den!!!) na biopsii choria, což je odběr buněk z těch míst, kde se placenta zanořuje do děložní stěny. I tam jsou obsaženy buňky plodu a lze z nich udělat genetický rozbor a nemusí se čekat, až bude vhodný čas na odběr plodovky (to se dělá až po 16. týdnu, do té doby je vody málo a je to riskantní). Technika odběru je stejná jako u amniocentézy (=jehla do břicha - zákrok asi na 5 minut ambulantě + 20 minut klid u lékaře na lůžku, pak doma první 3 dny šetřící režim), riziko potratu je 0,5%. Samozřejmě to musí dělat zkušené a akreditované pracoviště. Takže prosím zjistěte si i tuto možnost, není dobré, aby se manželka stresovala ještě další tři týdny. Výsledky bývají předběžné do 2-3 dnů (to byly ty největší nervy), kompletní i s určením pohlaví za dva týdny.
Přeju, ať se jedná o falešný poplach a držím palce. Kdybyste cokoli potřebovali, dejte vědět, není nad sdílenou zkušenost. Mám kontakty na pracoviště, ale je to Praze. Držte se!

Pomohla mi věta doktora: pořád je 13× (ve vašem případě 9×) větší pravděpodobnost, že vám řekneme, že je to OK, než naopak. Takto podané to hned vypadá jinak.

Příspěvek upraven 17.12.09 v 16:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
17.12.09 16:06

Lesina mi připomněla, já jak odmítla to amnio, tak mě dr. na genetice (byli jsme v Motole) poslala na minor markery, tam jsem byla v 16tt. Plody s DS mají určité abnormality, které bývají patrné na UTZ. Já na Motol v tomhle ohledu nedám dopustit, jsou tam fakt machři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
NumLock
17.12.09 16:13

Ahoj Petře,je to nespolehlivé,sestra měla riziko Downa 1:4 a miminko má zdravé!!!!!Taky byla na odběru plodové vody.Nejhorší je to dlouhé čekání na výsledky,to trvá věčnost :cry:

• Citovat
  • Upravit
Caty
17.12.09 16:24

Asi moc neporadím, jen moc držím palečky at je miminko zdravé a maminka se co nejdříve přestane i s tebou nervovat. Jak píší holky, zkusila bych to jiné vyšetření, abyste to věděli dříve. Nedovedu si představit, že kdyby nedejbože vám i pak ty výsledky vyšly špatně, což si nemyslím, tak to budete vědět až tak za 4 až 5 týdnů. což bude někdy ve 20 týdnu, bude cítit pohyby a rozhodovat se pak pro nenarození miminka by bylo strašně těžké a nelehké. Ale z příběhl co jsem tady četla, ty výsledky fakt vychází kolikrát špatně. To by tady muselo běhat downíků podle těch jejich výsledků a mam pocit, že neběhá, tak hlavu vzhůru.

• Citovat
  • Upravit
14015
17.12.09 16:25

Ahoj, mně úplně nesedí, že píšeš o testu krve, ale o 15. týdnu - na tripple testy mi to připadá dost brzy a zase NT screening zahrnuje kromě odběrů i UZ - zjištění přítomnosti nosní kůstky a změření tloušťky kůže na zátylku (a dělá se to na konci 1. trimestru).

Pokud to byl tripple test, tak ten je spolehlivý už s ohledem na to, kdy se dělá, v 15. týdnu by to podle mě ještě být nemělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí