Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím zkušené maminky,vůbec nevím co si mám počít. ![]()
Moje manželka se vrátila od gynekologa s pláčem,že je to špatný.
Když se nepatrně uklidnila,vydoloval jsem z ní tyto informace.Byla na testu krve,dnes dostala výsledky a v nich je nějaká vysoká hodnota,která ukazuje na možnost Down syndromu-1ku9 Je v 15 týdnu těhotenství.
Ostatní hodnoty jsou v normě,je zdravá,já taky,nikde v rodině Down není,je jí 28 let a bude to naše první dítě.
Co mne ale ničí je to,že má jít na odběr plodové vody,nicméně až za 3 neděle-do FN Hradec Králové.
Sám se vystrašený také,ale protože jsem od přírody optimista a hlavně musím manželce dodat sílu,poprosím o jakékoliv informace co mám dělat.
Děkuju Petr.
ty testy prý vychází často falešně pozitivně,
zrovna dneska psala jedna maminka na fóru, že je mimčo zdravý a budou mít holčičku. měla myslím riziko 1:40, ale nevím přesně. Budou to nervy než se dozvíte výsledek, ale ve většině případů to dopadne dobře. Roli asi hraje taky věk a to že je to první dítě, to se v těch testech myslím taky hodnotí. Kdyby měla manželka o nějaký rok míň bylo by i to riziko menší ![]()
Hopa, ahoj. Nepíšeš z jakého testu manželce vyšel výsledek. Dělá se screening v prvním trimestru, který je prý přesnější, je to kombinovaný test krev+utz a pak se dělají tripple testy v 16tt, které jsou už dost zastaralé a často falešně pozitivní. Jestli se jedná o ten kombinovaný test, tak je podle mě hodně důležité, jak vyšel UTZ. Mám s tímhle testem zkušenost, že mi vyšla špatně krev, ale UTZ dobře. Tripple test mi taky vyšel „abnormální“ tj. jsem tam měla taky jednu hodnotu špatně a tak mě nutili do amnia, já nešla. U mě to bylo ale tím, že jsem 13 let čekala na miminko a nechtěla jsem ho ohrozit. Je to hrozně stresující tyhle vyšetření a taky to čekání na výsledky, ale znám spousta ženských, co měly špatné výsledky těchto testů a pak zdravé miminko. Každopádně rozhodnutí zda jít či nejít na amnio je na vás. Držím vám moc palce, abyste vše zvládli a narodilo se vám zdravé miminko. Určitě tu bude i diskuse k těmhle testům.
Petře, manželce dělali asi tzv. tripple test, že ano?
Tyto testy jsou vysoce nespolehlivé a vykazují obrovské procento falešné pozitivity.
V nemocnici jsem slyšela o studii, kterou dělala nějaká studentka a která porovnávala výsledky těchto testů s tím, jak to nakonec bylo doopravdy - výsledky byly tristní, tyhle testy jsou opravdu nanic.
V zahraničí se myslím už vůbec nedělají.
Je to akorát strašení budoucích rodičů.
Hodnota, která vyjde z toho vzorečku, je pouze pravděpodobnostní, nic jiného.
Vím o případu, kdy vyšla 1:4, dotyčná maminka se stresovala odběrem pl. vody a nakonec vše OK.
Nedělali Tvé manželce ještě tzv. NT-screening? Dělá se ve 12. týdnu, je o dost spolehlivější, ale nedělá se zatím asi plošně. Je to kombinace měření UZ hodnoty tzv. šíjového projasnění a výsledků odběru krve.
Ale na tento test už je nyní pozdě, pokud nebyl proveden v I. trimestu.
Vím, že je to těžké a hlavou se vám honí všelicos, ale je velmi malá pravděpodobnost, že vaše děťátko bude mít DS.
Odběr plodové vody nemusí manželka podstoupit, je to její rozhodnutí, nikdo ji k tomu nemůže nutit.
Budu vám moc držet palce, ať všechno dobře dopadne.
Ahoj, to je nepříjemné. Ale jak píše goldenka, často to bývá jen planý poplach. Nejhorší bude to čekání, po odběru plodové vody se čeká ještě asi 3 týdny na výsledky. Co poradit, to je těžké, snad jen být s ní. Přeji zdravé miminko. Jitka
Jak říkají holky, tyto testy jsou často nespolehlivé..
Hlavně bych ale řekla - připravte si na FN nervy, nevím kdo dělá odběry, většina lékařů tam je příjemných, ale jsou tam 2-3 kteří jsou opravdu s prominutím napřesdržku… Za tento rok jsem tam na gynekologii (včetně porodu) byla asi 7×, tak jsem si prošla Z různých lékařů…
Ahojda, ja si myslim, ze pokud ma manzelka hodne velke nervy, dal by se ten odber plodove vody zaplatit nekde drive (tedy pokud se rozhodne jej podstoupit, ty testy byvaji vazne hodne nespolehlive) a pripadne si priplatit i za predbezne vysledky do 24 hodin (ja chodim do soukromeho CAR a plati se tusim 2 tisice). Jinak se totiz jeste hafo dlouho ceka na vysledky a oni ty nerviky nejsou v tehu to nejlepsi.
Kazdopadne moc drzim palecky a hlavne nestresovat, mam spoustu kamaradek, co jim vysly hodne pozitivni testy a maji zdrava miminka ![]()
Alik
Zdravím,
zkušenost z naší rodiny - moje sestra měla pozitivní screeneing v 1.trimestru s výsledkem 1:10,a tripple testy s výsledkem 1:6!!! Nervy jako prase,ale podstoupili odběr plodové vody,a vše v pořádku!!!
Zatím je teda ještě těhotná,ale vše je na dobré cestě.
Tím ti chci říct,že není vůbec nic ztracené,on taky test hodně zkresluje věk,pokud je manželka starší.
Vám v tuhle chvíli nezbývá než čekat na plodovku,a zkusit nad tím nijak nepřemýšlet.
Neudělali by jí odběry někde dříve? aspon o týden?
Zkusila bych i možnost mimořádného UZ na zjištění právě Downova syndromu - nevím tedy, zda je možné i v 15tt, ale pokud ano, výsledek bystě věděli hned a bez ohrožení plodu.
Držím palce aby to byl jen planý poplach.
L.
Petře - vzhledem k tomu, že na amniocentézu by měla jít manželka až za 3 týdny, usuzuji, že se jednalo o pozitivní NT screening. Já jsem měla tento screening také pozitivní - riziko Downa 1:13. Když jsem se to dozvěděla, byl to šok, ale naštěstí mi genetik doporučil jít ihned (ještě ten den!!!) na biopsii choria, což je odběr buněk z těch míst, kde se placenta zanořuje do děložní stěny. I tam jsou obsaženy buňky plodu a lze z nich udělat genetický rozbor a nemusí se čekat, až bude vhodný čas na odběr plodovky (to se dělá až po 16. týdnu, do té doby je vody málo a je to riskantní). Technika odběru je stejná jako u amniocentézy (=jehla do břicha - zákrok asi na 5 minut ambulantě + 20 minut klid u lékaře na lůžku, pak doma první 3 dny šetřící režim), riziko potratu je 0,5%. Samozřejmě to musí dělat zkušené a akreditované pracoviště. Takže prosím zjistěte si i tuto možnost, není dobré, aby se manželka stresovala ještě další tři týdny. Výsledky bývají předběžné do 2-3 dnů (to byly ty největší nervy), kompletní i s určením pohlaví za dva týdny.
Přeju, ať se jedná o falešný poplach a držím palce. Kdybyste cokoli potřebovali, dejte vědět, není nad sdílenou zkušenost. Mám kontakty na pracoviště, ale je to Praze. Držte se!
Pomohla mi věta doktora: pořád je 13× (ve vašem případě 9×) větší pravděpodobnost, že vám řekneme, že je to OK, než naopak. Takto podané to hned vypadá jinak.
Příspěvek upraven 17.12.09 v 16:07
Lesina mi připomněla, já jak odmítla to amnio, tak mě dr. na genetice (byli jsme v Motole) poslala na minor markery, tam jsem byla v 16tt. Plody s DS mají určité abnormality, které bývají patrné na UTZ. Já na Motol v tomhle ohledu nedám dopustit, jsou tam fakt machři.
Ahoj Petře,je to nespolehlivé,sestra měla riziko Downa 1:4 a miminko má zdravé!!!!!Taky byla na odběru plodové vody.Nejhorší je to dlouhé čekání na výsledky,to trvá věčnost ![]()
Asi moc neporadím, jen moc držím palečky at je miminko zdravé a maminka se co nejdříve přestane i s tebou nervovat. Jak píší holky, zkusila bych to jiné vyšetření, abyste to věděli dříve. Nedovedu si představit, že kdyby nedejbože vám i pak ty výsledky vyšly špatně, což si nemyslím, tak to budete vědět až tak za 4 až 5 týdnů. což bude někdy ve 20 týdnu, bude cítit pohyby a rozhodovat se pak pro nenarození miminka by bylo strašně těžké a nelehké. Ale z příběhl co jsem tady četla, ty výsledky fakt vychází kolikrát špatně. To by tady muselo běhat downíků podle těch jejich výsledků a mam pocit, že neběhá, tak hlavu vzhůru.
Ahoj, mně úplně nesedí, že píšeš o testu krve, ale o 15. týdnu - na tripple testy mi to připadá dost brzy a zase NT screening zahrnuje kromě odběrů i UZ - zjištění přítomnosti nosní kůstky a změření tloušťky kůže na zátylku (a dělá se to na konci 1. trimestru).
Pokud to byl tripple test, tak ten je spolehlivý už s ohledem na to, kdy se dělá, v 15. týdnu by to podle mě ještě být nemělo.