Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Len-til-kah píše:
Ahoj, mně úplně nesedí, že píšeš o testu krve, ale o 15. týdnu - na tripple testy mi to připadá dost brzy a zase NT screening zahrnuje kromě odběrů i UZ - zjištění přítomnosti nosní kůstky a změření tloušťky kůže na zátylku (a dělá se to na konci 1. trimestru).Pokud to byl tripple test, tak ten je spolehlivý už s ohledem na to, kdy se dělá, v 15. týdnu by to podle mě ještě být nemělo.
Len-til-kah - mě napadlo, že si Petr myslí, že je v 15tt, protože je např. 15+3 a pro něj je to 15tt - nebo se mýlím Petře?
Taky držím palce, ať je vše OK
.
Borisko - to jsem si říkala, že tam můžou být nějaké zmatky, ale nevím, jak jinde, tady trvají výsledky týden, takže ani tak mi to časově nesedí. A naopak mi to nesedí na odběr na NT, u kterého by se zase měli v pozitivním případě ozývat dřív (plus tam je ten UZ). Jsem zmaten, každopádně držím moc pěsti.
Ahoj, na nervy je vždycky času dost
Měla jsem ukázkovej NT screen ve 12tt(nebo 14tt?), už si to přesně nepamatuju. Pak jsem šla na triple testy v 16tt (teda stačí, aby se doktor seknul v termínu porodu, tedy i týdnu a už vyjdou jinak). Vyšly špatně, riziko na downa 1:109. Byla mi doporučena amniocentéza, odmítla jsem. Čekala jsem ještě na výsledek velkého UTZ ve 20tt. Dopadl dobře. Triply se opravdu v cizině nedělají, zbytečně stresují. Jejich přesnost je 65% a přesnost NT screenu je 95%. Sama jsem si to hodně studovala na netu, když mi vyšly blbě triply a pěkně jsem si to taky obrečela
Pak mi taky říkala sestřenka, která studovala speciální pedagogiku (postižené děti), že už i ty nemocné se vyvíjejí jinak, jsou pomalé, pohyby téměř nejsou cítit, nebo přijdou dost pozdě. Všechno je to samozřejmě informativní, amnio prokáže nejlépe co a jak, rozhodnutí je na vás. Mně to pak vrtalo hlavou ke konci, že jsem na to nešla a co když se Radimek narodí postižený, v těhu průkazce jsem měla červeně napsáno, že jsem odmítla AMC a i jsem to musela podepsat genetikovi, ale naštěstí se nic nepotvrdilo. Držím palce, ať je i vaše miminko naprosto zdravé.
To je smršť odpovědí,moc děkuji.
Právě jsem nasadil léčbu DVD filmem Po čem ženy touží,takže ležíme v posteli a koukáme.
Už se pomalu uklidňuje,jsem velmi,velmi výmluvný-i když mi lepí zadek převelice..... ![]()
A teď dál.
Budu citovat tu lékařskou zprávu,mám ji před sebou:
Jená se o tento test: Screening vad neurální trubice a Downovy choroby…
Před 10dny byla na krvi,odebíralo se jí prý poměrně dost.
Jinak já vím,že je zhruba v necelém 4 měsící těhotenství,ty týdny mi dodnes nejsou moc jasné-zahady ženského těla jsou moc na průměrného chalapa.
Ještě jsem si vzpomněl,když jsme byl s manželkou na ultrazvuku,tak nám pan doktor měřil i to šíjové projasnění,tu krev ji taky nabíral a vše bylo v normě.
Omlouvám se,že se neorientuji v termínech trimestr-můj odhad je,že to bylo v 2 měsíci těhotenství a kousek…
Petře, tak to byl opravdu ten prvotrimestrální screening, tam se odebírá hromada ampulí, na tripply jen jedna.
Ono se může stát, že vyjde blbě UZ i krev nebo jenom krev nebo jenom UZ… nebo je to v pořádku a vyjdou pak blbě tripply… uf, no nervy to musejí být, to věřím
. Každopádně pořád je šance, že je to pozitivní falešně. Buď můžete jít rovnou na tu AMC, ale to je invazivní vyšetření, anebo nejdřív na genetický UZ, jak už tu zaznělo, předpokládám, že máte domluvenou schůzku s genetikem, který to s Vámi probere.
Jestli vám měřili šíjové projasnění (někdy kolem 12.tt) a dělali screening na certifikovaném pracovišti (což samotné měření šíjového projasnění nezaručuje), tak to je přesnější než triple testy a někde už po takovém vyšetření triple testy ani nedělají. Každopádně u triple testů hraje roli mnoho faktorů a stačí menší nepřesnost (třeba v určení stáří těhotenství) a výsledek je dost odlišný a už může přeskočit tu hranici, od kdy už je pozitivní. Proto bývá tak často falešně pozitivní. Mně třeba při prvním těhotenství sestřička předem upozorňovala na to, že pozitivní vychází skoro každému a že kdyby mi volali, že je to pozitivní, že ještě nemám panikařit, že to ještě nic neznamená. Teď při současném těhotenství jsem si radši uhradila ten prvosemestrální NT screening, právě proto, abych byla klidnější, kdyby pak TT vyšel pozitivní. Držím pěstičky, ať se ukáže, že je všechno v pořádku. Ty nervy si ale dovedu představit.
Ahoj, jen jsem si to pročetla. Ale mně z toho co Hope upřesnil, vyšlo, že jde o NT-screening. Jen, co tedy vím o těchto testech, je divné, že někdo do výsledků napsal, že jedna hodnota ukazuje na DS. Tento test se přece bere pouze jako negativní nebo pozitivní bez ohledu na to,jak které hodnoty vyjdou. Výsledek vyjde teprve na základě všech těchto hodnot. Jednotlivé hodnoty se neposuzují ![]()
Ty testy jsou naprosto zavádějící, já měla mít dítě s roštěpem a dnes jí je 6pryč
Dokonce ani plodovka nebyla zcela v pořádku a co mi na to poté řekla moje MuDr? že prej kdybych byla třeba v Motole mám testy v pořádku
Jako každá laborka má svoje hodnoty normy
No u druhého jsem odmítla testy a bylo líp.
Mezi náma já se na Dawna psychicky chistala a předem sem věděla že i kdyby testy na něj vyšli že bych na potrat nešla, nějak mi to přijde jak věštění z koule
Asi si musíte ujasnit jak se k věci postavit a pak se vše líp. Tož přeji hodně sil a hlavně klidu, opravdu zapomínají ujistit že ani plodovka není 100%. Přeji manželce aby našla ztracenou rovnováhu a těšila se z každého těhu dne.
Jeje, já jsem tedy rychlík, než to napíšu a oběhnu děti, už to tu mají jiné ![]()
Jo, já si taky u Saši zaplatila NT-screening a byl negativní, takže šutr hned spadl
Ale já blbec jsem šla i na trippla a výsledek vyšel jako atypický - tedy ani tak, ani tak
, byl mi doporučen podrobný genetický UZV - prý to může ukazovat na srdeční vady. Měla jsem jednu z těch hodnot vyšší, než měla být v daném stáří těhotenství, ale zjistila jsem, že mi právě spletli stáří těhotenství. Sestra při odběru napsala skoro o týden víc
Nicméně já měla nervy jak prase, na genetický UZV si mě objednali až v 21tt, takže jsem čekala 4 týdny. Chjo, to byly nervy. Ale zase, když mi Dr. Vlašín pak oznámil, že je miminko v pořádku
- nádhera
A Sašík taky v pořádku je
![]()
Petře, nechtěla by nám sem napsat tvoje manželka? Možná si líp porozumíme v termínech trimestr, screening, atd.
Každopádně opakuji, že není ve vaší situaci dobré čekat 3 týdny na amniocentézu a pak další 2 týdny na její výsledky - prověřte si všechny dřívější možnosti jakýchkoli dalších vyšetření.
hopa26 píše:
Ještě jsem si vzpomněl,když jsme byl s manželkou na ultrazvuku,tak nám pan doktor měřil i to šíjové projasnění,tu krev ji taky nabíral a vše bylo v normě.
Omlouvám se,že se neorientuji v termínech trimestr-můj odhad je,že to bylo v 2 měsíci těhotenství a kousek…
ja z tohohle chapu, ze jde o 2 testy…tedy tady ten UZ s krvi uz jste byli nekdy pred cca 5ti tydny, a to vam rekli hned, ze je to normal.
A ted nekdy ji nabirali znovu krev a ta vysla spatne/ coz podle me je tripple test…chapu to spatne.
Uz tu o tom psaly holky hodne a vetsina asi byla recena. Ja poradim jen tolik, necekejte na nic a domluvte si sezeni nekde na genetice, v Car apod. proste nekde kde bude nekdo ochoten, treba i za drobny peniz s vami probrat moznosti…
za me, pokud byl prvni test ok, je velmi pravdepodobne, ze triply vysli falesne pozitivni, a myslim ze hlavne proto ze byli odebrane ve spatnem tydnu. Na biopsii choria uz je asi pozde, asi budete muset pockat na amnio…pokud budete chtitt mit jistotu, ze se o DS nejedna…
ja byla rozhodnuta v pripade jako je vas na amnio nejit, ale ono se to lehko rekne, kdyz clovek v te situaci neni…
tady jsou presnejsi info co je co…kdyz si vlevo kliknete na informace pro tehotne ![]()
Drzim palce, evidentne jste skvely manzel, takze to s mamkou zvladnete co nejdriv a doufam ze nam brzo prijdete povedet, ze to byl opravdu falesny poplach a vse je ok ![]()
Ahoj,tak me v triple testech v 16tydnu taky vysly blby vysledky,mela jsem vysoke HCG…a na odber plodove vody jsem sla v 18tydnu do FNHK.Vse dopadlo dobre a mame zdraveho kluka!
Jo Pajule, to já měla taky - ale bylůo mi řečeno, že na amnio to není, ale na genetický UZV
- právě kvůli těm vadám srdce, na amniu by se to neprokázalo
Hlavně, že je vše OK ![]()
Tak do toho pomalu pronikám. Trošku jsem to pomotal,omluvám se za zmatky.
Krev se nabírala poprvé až teď,na tripple test v 15+5 týdnu.
Teď je v 17+1 týdnu.
Zkusím využít kontakt od členky LindaKa,které jsem i psal PM,zda bych jí mohl zavolat a vyzvědět bližší informace o pracovišti v Praze,kde nám poradí. Čekat přes ježíška se mi opravdu nechce-rád si zaplatím někoho,kdo nám poradí.
Jinak moc děkuji za ohlasy a podporu-manželka se ještě na psaní necítí,má toho asi plný brejle sama se sebou.
Děkuju Petr.