Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anny2148 píše:
Upřímně mám pocit, že popisuješ mého manžela. Je skvělý, vždy mi ve všem pomůže, vždy je ke mě vstřícný, ale jeho jednání s lidmi je na můj vkus šíleně arogantní. Hodně se to projevuje v kontaktu s lidmi, kteří pro něj pracují nebo s nimi něco řeší. Já jsem v tomto jeho přesný opak, snažím se být vždy milá i v případě, že je nějaký problém. On je od začátku útočný a arogantní a až když vidí, že mu dotyčný jde na ruku (vyhový mu) tak se začne chovat lépe. Kolikrát jsem už na něj vyjela, nesnáším když se musím účastnit něčeho co on vyřizuje /řeší. Odpověď je stejná :já přeci nejsem nepříjemný /arogantní. Má to dle mě v povaze a ještě zesílené tím kde pracuje. Tam je šéf a rozkazuje. Jeho tatík je podobný, navíc ještě cholerik a tak trochu ten tip co ví vše nejlépe. Jsme spolu 8 let a za tu dobu se tahle jeho stránka zhoršila, dřív nebýval tak moc arogantní, teď si dovolí víc. Radu nemám, já když mám pocit, že to je přes čáru, tak ho sprdnu. Trochu mě děsí, že je svému tátovi podrobnější než si myslí. Ale výhody to má, co ten všechno zařídí, to se jen tak nevidí.
Na jednu stranu vše zařídí, ale na tu druhou zkazí náladu všem lidem v okolí. Obvykle šéfové firem, hodně schopní. Ale nepříjemní, arogantní, a to i na člověka, kterej si to nezaslouží a kterého to pak třeba mrzí. Šíří kolem sebe negativní energii. Na tenhle typ lidí jsem alergickej a snažím se jim vyhýbat.
Řešení neexistuje, každým rokem to bude horší. Hlavně buď ráda, že jsi spojenec a ne nepřítel.
Ten chlap je podle mně cholerická hysterka. Moc ho nezměníš, můžeš ho trošku korigovat, ale on se bude zapomínat.
V dobrém rozmaru se asi trošku ovládne. Já si vykládám takové to vyštěkávání odpovědi, že to ani není pokaždé arogance, že to je předrážděnost nervové soustavy a bezohlednost - protože těm lidem je úplně u zádele, jak působí na ostatní a hledí si jen sebe a svých pocitů (třeba se momentálně cítí obtěžován něčím, co má každý vědět ). Třeba pocit nějaké nejistoty to ještě umocní.
Bude tě s tím vysír. at podle mně doživotně. Tak ho zkus mírnit přes dítě - třeba, že ty výštěky dítě neurotizují (to ani nebude lež), a že by bylo skvělý, kdyby zvládl mluvit normálním tónem. Jak mu ten jinej ton hlasu sluší…