Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý den maminky, prosím o vaše zkušenosti se zakládáním kvasu. Smichala jsem zitnou celozrnou mouku s vodou a dala do sklenice. Po dvou dnech sice začal pěkně kvasit, ale na povrchu se mi udělala plíseň.. vyhodit? Přidala jsem foto, má takhle vypadat zaktivovanej kvas? Sklenice byla čistá, vymyta a stala v pokojové teplotě. Díky za odpovědi
Jestli tam máš plíseň, určitě to vyhoď.
Doporučuju si od někoho kvásek sehnat - existuje kvásková mapa (vygůgli si ji), kde napíšeš nějakému člověku, kterého budeš mít nejblíže, a k němu si pro něj zajdeš. Já s tím mám výbornou zkušenost. ![]()
Údajně se dá základ na kvásek koupit i v některých pekařstvích, ale to jsem nezkoušela, asi by se musel člověk poptat.
Jinak, vypadá pěkně, zaktivovaně, tak má vypadat, alespoň co soudím podle fotky, ale chtělo by to bez plísně. Překvapuje mě, že se tam udělala už po dvou dnech.
Přikrmovala jsi kvásek? Nebo jsi ho jen smíchala s vodou a nechala být?
Plesnivy vyhodit, založit znovu. Také je mi divné, že po dvou dnech zplesnivel…to se mi stalo cca po týdnu na dovolené, když se o kvasek nikdo nestaral.
Měla jsi ho přikrytý? Za tři dny by zplesnivět neměl. Tady je návod.
Vyhodit. Dva dny je dlouho najděte si někde postup na zakládání kvásku (po max 24 hodinách se odebírá většina a dává se nová voda a mouka a takto se opakuje) a buď jeďte podle postupu nebo si ho pořiďte přes kváskovou mapu…
A opravdu je tam plísen, byl přikrytý? jestli to není chlupatý, tak je to jen krusta, zakládala jsem si sama kvásek a v pohodě, jede mi doted, vypadá že je rozjetej, pěkně bublinkuje
@klamonožka děkuji za tip na mapu.. dala jsem to do sklenice a nechala být.. po dvou dnech maličké chlupaté ložisko…do víčka jsem udelala tři dirky… vyhodim to..
@arada diky za návod… byl zavreny ve sklenici a do vicka jsem udelala tři diry..
@lenvy píše:
@klamonožka děkuji za tip na mapu.. dala jsem to do sklenice a nechala být.. po dvou dnech maličké chlupaté ložisko…do víčka jsem udelala tři dirky… vyhodim to..
ta mapa je nanic, dost lidí si stěžuje že se lidi neozvou, nebo už kvásek nemají přihlaste se na Fb do skupiny pečempecen, tak se zeptejte jestli vám někdo nedaruje kvásek, většinou se někdo najde, taky už jsem tak podarovala
@lenvy píše:
@střepina jj je to plisen pekne chlupata… nu vyhodim to
kvásek musí dýchat, mám zakrytý papírovou utěrkou a zagumičkováno nebo se dává nedotažené víčko, pokud se objevila plísen a voda byla odstátá, tak asi špatná mouka
@lenvy píše:
@arada diky za návod… byl zavreny ve sklenici a do vicka jsem udelala tři diry..
tak měl vzduch, to je divný
@střepina píše:
ta mapa je nanic, dost lidí si stěžuje že se lidi neozvou, nebo už kvásek nemají přihlaste se na Fb do skupiny pečempecen, tak se zeptejte jestli vám někdo nedaruje kvásek, většinou se někdo najde, taky už jsem tak podarovala
Já jsem mapu zkoušela dvakrát a v obou případech jsem si pro kvásek mohla přijet hned druhý den, fungovalo to úplně v pohodě. ![]()
Ale ten FB taky určitě bude fungovat, akorát já jsem nefacebookář, takže jsem zkusila rovnou mapu.
@klamonožka píše:
Já jsem mapu zkoušela dvakrát a v obou případech jsem si pro kvásek mohla přijet hned druhý den, fungovalo to úplně v pohodě.Ale ten FB taky určitě bude fungovat, akorát já jsem nefacebookář, takže jsem zkusila rovnou mapu.
jednou jsem na mapu koukala a vůbec jsem se v ní nevyznala, tak jsem si ho založila sama