Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ked ma chlap videl miesit cesto na chlieb, a dieta jak sa snazilo na mna vyliezt, zacal mi slubovat na vianoce domacu pekaren. Tak som trosku pogooglila, a dost ma zarazilo, ze vraj chlieb z pekarne je tvrdy a tuhy - moj vysiel nadychany a po stlaceni sa vracal naspat ako spongia. Plus sa mi zdalo (podla fotky) ze okolo diery po metlickach bol v tom chlebe „zakal“ huste, nedopecene cesto.
Aky vychadza chlieb z pekarne vam? Oplati sa mi ju kupovat ked som „rozmaznana“ chlebom z pece?
Oplatí v tom, že ti udělá to těsto a pak si ho upeč v peci. Taky to tak občas dělám. A navíc si v ní uděláš jakékoliv těsto a taky marmeládu a spustu různých věcí.
Peču v pekárně furt, protože pec nemám
a na dávání do trouby jsem líná
(nechce se mi ho hlídat a většinou na to stejně ani nemám čas).
Nemám teda srovnání, ale s chlebem z pekárny jsem spokojená. Zákal kolem hnětačů se mi nedělává a že by byl chleba tvrdý či tuhý jsem si také nevšimla
. Ani nikdo jiný si nestěžoval
.
Až mi tato pekárna doslouží, pořídím si bez váhání další.
Tak kolem těch hnětačů je to milimetr poznat, že tam byly… Ale nic tragického. Bohatě to vyvažuje, že to tam všecko nasypu, zapnu, a za 3,5 hodiny vyklopím hotový chleba. (Má práce asi 10min.)
Tuhý není vůbec, krásně nadýchaný a pružný - možná záleží, jaký byl recept? Já dělám s podmáslím.
S pekárnou jsem též spokojená.Nevšimla jsem si,že by byl chléb jiný v místě kde byla metla.
Myslím,že se vyplatí i jen na umíchání a vykynutí a pak upéct v peci.
S kysnutim problem nemam, v kuchyni mame teplo, cesto ide hore snad aj rychlejsie nez je mi mile
Jediny problem (ako to ja vidim) je ruka od cesta a revuce mimino ![]()
Akurat sa bojim toho, ze ten kram dostanem a po par pokusoch budem zase piect rucne.
Já jsem s pekárnou taky spokojená. Chleba je hned, akorát manžel je rozmlsaný a moc ho nechce jíst. Tak peču sladký pro děti a hlavně v něm poslední dobou dělám těsta a sbírám odvahu na tu marmeládu. O vánocích jsem v ní dělala komplet těsta na cukroví a je to rychlovka a bez práce.
Taky jsem měla strach, že mi tu bude stát a prášit se na ni, ale ne, fakt je využitá dost.
Ahoj, přidávám zkušenost s pekárnou, opravdu záleží na receptu, ale vychytala jsem si oblíbený a chleba z pekárny je nadýchaný, měkký, dnes už jsou i pekárny, kde se metly po promíchání sklopí a odpadá i to vyndavání. ![]()
Pokud bych pekárnu nevyužívala na chleba, je spoustu dalších možností, takové knedlíky, pizza, housky nebo buchty, se v pekárně zadělají tak, že ručně bych to prostě nezvládla, těsta jsou dokonalá. ![]()
A aky je ten vychytany recept? Moj chlap zahlasil ze mu chuti ten moj muka psenicna a zitna, voda, drozdie …
Se vecpu s mým ![]()
330ml podmáslí ředěného vodou - dávám tak půl vody, půl podmáslí, čím víc podmáslí, tím je chleba vlhčí, hutnější… ale taky déle vydrží. Takže tak jak je chuť…
1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa
530g mouky, minimálně 350g z toho obyč hladká pšeničná, zbytek - jak se mi zamane… Žitnou, žitnou celozrnnou, pšeničnou celozrnnou, míchám to tak různě od oka. Nebo někdy udělám jen z hladké mouky… Nebo tam přidám semínka, nebo ovesné vločky.
A 10-12g čerstvého droždí (lžička sušeného), lžička cukru. Čím víc jiné mouky, než hladké, tím hůř kyne, ale vždycky je jedlý, jen třeba když dám hodně toho podmáslí a hodně žitné mouky, je tmavší, hutnější, kdybych dala větší část vody a jen hladkou, vyběhne vysoko a je spíš jako toustový…
Bábi: Jejda, tak já bych se podělila o recept, ale já to mám všechno od oka.
Dávám hrnek vlažné vody, ten může být tak do 0,4l, přes půl kila chlebové mouky (pšeničná a žitná) - tu kupuju už namíchanou, asi půlku čerstvého droždí, sůl a kmín, někdy lžičku octa, ale všechno je to takové plus mínus autobus
, každý chleba je takový malý originál, i když chutná přibližně stejně. ![]()
A peču to na ten rychlý program, asi hodinu a půl, když jsem zkoušela pomalejší programy, nebylo to ono, byl pak takový moc hutný, při tom rychlém ten chleba při pečení ještě kyne a tím na vrchu trochu popraská a vyskočí, nám to moc chutná, hlavně mému manžovi. ![]()
A někdy přidávám osmaženou cibulku, jindy semínka, už jsem zkoušela i sušená rajčata, ale to jsem vynechala kmín a dala špetku oregána, podle taky k čemu to chci. ![]()
No ja tiez peciem od oka, snazim sa dodrzat pol drozdia na kilo muky .. vodu poznam podla ruky, nezvladla som dokonca ani miesenie vareskou ![]()
Bábi: No, přinejhorším jsou některé předem zabalené chleby, určené i pro pekárny, taky jsou dobré, jen se tam přidá voda. Ale to už člověk musí číst, co v tom všechno je. ![]()
Bábi Zlopočasná píše:
No ja tiez peciem od oka, snazim sa dodrzat pol drozdia na kilo muky .. vodu poznam podla ruky, nezvladla som dokonca ani miesenie vareskou
Však i v té pekárně na to musíš kouknout, jestli je těsto OK, já teda šahám a vím hned, jestli to je v pořádku=)
Pipet: Jé, to jsi mi připomněla, ještě k těm pekárnám mám poznámku. Já teda musím, jen co se začne plynule míchat, stěrkou nahnat mouku z rohů blíž k těstu, jinak se mi stane, že upečený chleba se pak v těch rozích drobí, jen se tam ta mouka jakoby zapeče.
Ale to jenom na začátku, pak už je to ok. Nevím, jestli je to mojí pekárnou nebo jestli je to u všech. ![]()