Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, chtěla bych se zeptat jestli některá nemáte zkušenosti s Chlumského roztokem v těhotenství? Zubař mi ho dával v 32. týdnu těhotenství a roztok se během víkendu ze zubu postupně uvolňoval. Je to roztok na umrtvení zubu. Myslíte si, že by to mohlo ublížit miminku?
Mimi to neublíží - teda aspoň mi to říkal dr na chirurgii. Já jsem sice byla asi v 5. měsíci, ale říkali, že se to do těla nevstřebá, takže se to k mimi ani nedostane. Snad nelhali!
Ahoj, nejsem si tím teda úplně na 100% jistá, ale Chlumského roztok není vyloženě na umrtvení zubu, na to používáme jiné sajrajty.
Chlumák dáváme do již umrtveného zuby, který ale ještě není úplně v klidu, tak pro jistotu dáme ještě na týden toto na vatičku jako vložku a přes to tenounkou vrstvu cementu. Takže se to uvolňuje jen do toho zubu, ne do dutiny ústní a myslím si, že je to spíš jen taková silnější dezinfekce. Potom teprve zub zaplníme. Ale smrdí to strašně, že? ![]()
Jak je to s jeho používáním v těhotenství teda fakt nevím, osobně si myslím, že by to mimi vadit nemělo.
Mít neléčený zánět v zubu je určitě mnohem větší riziko. Tak ať se zoubek brzo zklidní! ![]()
Holky děkuji. Jsem klidnější.
Ronnie jak píšeš, zoubek byl už umrtvený a dr. mi tam dal tady to. Asi tam dal toho hodně, protože když jsem na to kousla, tak vždy něco málo vyteklo.
Nechci být jízlivá, ale pokud tvůj zubař používá do kořenového kanálku chlumák, změnila bych ho. Je to dost zastaralá a nefunkční metoda… Jsem 8 let ze školy a už tenkrát se chlumák nedoporučoval.
diky za info, člověk to sám od sebe fakt neví, že jo… takže za každé info jsem ráda ![]()