Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
nevím, kam dotaz zařadit
nedávno jsme synovi pořídili křečky a teď jsem zjistila, že jsem těhotná. Je možné se od nich něčím „nakazit“ ? Toxoplazmóza nebo tak něco…omlouvám se za stupidní dotaz, hledala jsem na netu, ale nenašla
děkuji
ahojky, ja máslyím, že se neějak výrazně bát nemusís:-), co ja vim, toxo prenaseji hlavne kocky a podle me, neni krecek nejak nebezpecny:-)
Ahoj.Od kočky chytneš toxoplazmozu jedině když sežere nakaženého hlodavce nebo ptáka,takže i když se říká že kočka je nejčastěji roznašeč tak to neni pravda,je jen přenašeč
.Nákaza od hlodavcu samozřejmě možná je,ale asi bych se nák extra nebála.Nečisti mu klec a myslim že to stačí.Možná jsi už toxo prodělala.Stačí sníst neupravené maso a je to.Já jí prodělala a mám protilátky
Já měla křečky dva a starala jsem se celé těhotenství a v klidu… Myslím, že ti domácí neviděli kus hlíny pěkných pár generací a jsou docela „čistí“.
Akorát byla komplikace když jsem byla v porodnici a jeden křeček hupsnul z klece („sám si otevřel!“, hahaha) k druhému do akvárka a začali se prát=), tak chlap je musel od sebe odendávat, no málem jsem se v porodnici počůrala smíchy, když mi to v sérii SMSek barvitě popisoval ![]()
Určitě buď v klidu, bratranec je veterinář a říká, že to má na talíři s toxoplasmozou dost často: přijde mladý, plačící pár, nese jejich milovanou kočku, že ji chtějí nechat utratit, protože mladá paní/slečna je v jiném stavu. Tak on že jim říká: paní, jestli nehodláte tu kočku konzumovat syrovou, tak vám nic nehrozí. ![]()
Toxoplasmóza se vyskytuje totiž v mase té kočky, pouze 14 dní jejího života (té kočky), když se ta kočka tou nemocí prvně infikuje, tak vylučuje tu bakterii (??) ve stolici, po zbytek života ale je již imunní a má to pouze v mase. Samozřejmě nevíš, kdy těch 14 dní proběhne, ale pakliže nemanipuluješ neopatrně (a kdo by to dělal) s těmi kočičími výkaly, tak nehrozí nic, to se nešíří vzduchem jak chřipka. 99% lidí, co se nakazí, to získá ze syrového masa, protože u nás je nakaženost drůbeže a králíků taky snad 90%, ničemu to nevadí, již mírný var to zničí, ani ne vyloženě var, teploty kolem 70 st. stačí. Jenže když nakrájíš maso králíka a tímtéž nožem na stejném prkénku pak čerstvý salát, který pochopitelně nevaříš, tak snadno si to na něj přeneseš. Čili se doporučuje důsledně oddělovat masové a jiné prkénko, na tom prkénku to je schopné přežít i mytí, a totéž s nožem a neochutnávat syrové maso, játra…
Křečci nevím, zda to vůbec mají, ale platí totéž, co u kočky: nejíst syrové
, radši si dát pozor při čištění, ale takové prase myslím nikdo není, že by ty bobečky sbíral holou rukou. Takže klíííd. ![]()
já mám doma 5 osmáků degu, a čistila jsem je, ale pak už spíše starost převzal přítel. Jinak jsem vždy použila rukavice(zůstali mi z barev na vlasy) a vždy se vydrhla mýdlem…není asi obav, není to volně žijící tvor na ulici
Děkuju, taky si myslím, že když se dodržují základní hygien. návyky, tak nic nehrozí, ale potřebovala jsem to slyšet ![]()
A my máme psa a kočičku.Pes samozřejmě chodí ven a sežere na co přijde
.Kočka občas uloví ptáka na balkoně ![]()