Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Misula.vdf Ahoj tak nám je 9 měs. a taky mi tapká po špičkach. No ale já bych vyhledala určitě doktora aspon ti poradí co a jak.
Malá byla právě motoricky vždy v pořádku. Syn třeba špatně pásl a proto cvičil, dokonce preferoval jednu stranu hlavy, ale po špičkách nechodil. Ten zas měl ploché nohy a má vbočené kotníky, nosí vložky do bot. Já jsem jen hotová, že všude radí něco jiného…
No ono to ani nemusíš pozorovat, že bylo neco v nepořádku. Moje holčina dělala vždy vše ve správný čas, ale hold to vyšší napětí tam bylo. Hodně se prohýbala, ta zadní strana je prostě vic napnutá. Je to taky hrozná vzteklina. Když í to rapne, tak stojí i běhá jen po prstech. Jinak taky je schpna cůze po celé plosce. Ale protže ten sereptip chůze má špatně zafixovyný, vždy jde za chvilku po svém.
Ty jo. Omlouvám se se překlepy. A za ten stereotyp. Zrovna jsem si odskočila zakojit, takasi mateřská demence.
Malá byla od narození uplakaná, takže bych se možná ani nedivila. Chodili jsme do roka ne neurologii, takže je možné, že tam znova zavítáme. Nejdříve je asi lepší ortoped že?
Na oropedii asi jako první. Ale když ti stojí i někdy chodí po celé plosce. Bude to spíše problém funkční (neurologie) než strukturální (ortopedie).
Mám úplně to samé, neřeším to. Na tříleté prohlídce také stál na špičkách, říkala jsem, že to dost často dělá, ikdyž teda už míň a venku chodí normálně. Dr. mu říkala, že asi bude baleťák. Tak jsme se zasmáli a tím to končilo. Nohy má ok.
@jopo píše:
Mám úplně to samé, neřeším to. Na tříleté prohlídce také stál na špičkách, říkala jsem, že to dost často dělá, ikdyž teda už míň a venku chodí normálně. Dr. mu říkala, že asi bude baleťák. Tak jsme se zasmáli a tím to končilo. Nohy má ok.
Právě, venku chodí normálně, ale naše ne. Podle mě každé dítě sistoupá na špičky, ale ta chůze to už je jiná..
@Misula.vdf Tak jestli chodí pořád po špičkách, tak bych to řešila, jinak asi ne. Ten můj teda chodil a někdy ještě chodí po špičkách doma, přes celej byt, ne že by si jen stoupal a bačkory nechce, ve školce má normálně bačkory a chodí ok. Jinak je to teda taky takovej divoch, neposeda, vztekloun.
@jopo píše:
@Misula.vdf Tak jestli chodí pořád po špičkách, tak bych to řešila, jinak asi ne. Ten můj teda chodil a někdy ještě chodí po špičkách doma, přes celej byt, ne že by si jen stoupal a bačkory nechce, ve školce má normálně bačkory a chodí ok. Jinak je to teda taky takovej divoch, neposeda, vztekloun.
uvidíme, neuroložka nás zná, tak aspoň budeme klidnější. Dneska je těžké moc věcí neřešit, ale současně něco nezanedbat…
@Misula.vdf To máš pravdu, na druhou stranu se mi zdá, že pokud se dítě jen trochu „špatně podívá“ už ho škatulkujou a od dr. odchází s nějakou diagnozou a zaškatulkovaný, což mě se taky nelíbí. Ten náš taky dost zlobí, vzteká se a taky jsem měla 100× chť už někam jít, ale nakonec jsem nešla. Teď chodí do školky a říkají, že je sice živější, ale naprosto v pohodě, tak jsem ráda a pstila jsem to z hlavy.
Rodič musí prostě zapojit svojí hlavu a udělat si rozumný názor hlavně sám.
Moje holčička taky tak chodí. Jsem z toho na prášky. Je jí 2 1/4 roku. Dr to docela bagatelizoval, ale poslal nás na ortopedii.
Tam zas na neurologii. Jako diagnozu máme Centrální akrální spasticita. Jako že z mozku ovlivněný vyšší tonus svalů. Dr říkala, že to mají takové malé čiperné děti. Upozornila, že to samo rozhodně nezmizí. Naopak se můžou trvale zkracovat šlachy a lytkové svaly. A samozřejmě to bude ovlivnovat celé tělo, vycýlené težiště atd. Máme rehabku. Protahování, cvičení na labilních plochách, měkké tecniky na nožky. Jinak jsem se bavila se sestričko a je to už vlastně začátek od miminka. Už neideálně pásla koníčky atd. Ještě zkusíme tejp. Ale paní má dovolenou, tak budu teprve volat.