Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Gladys, tak to já to mezi kojením určitě nestihnu
Ale jináč jako jo, asi kočár do města budem brát tak jako tak, chci to stejně jenom na krizové nošení - abych nemusela kupovat dvojkočár. Základní vize je ta, že mimino pojede v kočáře a Samík bude na odrážedle nebo nějakém přídavném zařízení, případně půjde po svých. V případě potřeby rychlého přesunu (k doktorce, na bus, kamkoli na čas, možná i zpátky do kopce), půjde Samík do kočáru a mimino do nosidla. V případě, že by mimčo spalo v kočáře, půjde do nosidla Samík (odmítne-li jet spořádaně na skejtíku
)
Když půjdem někam do lesa, tak kočár brát nebudu, ale tam mi snad nezdrhne… No co, když se nebude umět v lese chovat, tak tam chvíli chodit nebudem
![]()
Gladys píše:Já myslím, že u manduky je zlomové období někdy kolem 3. až 4. měsíce. Dítě vyroste z té vložky pro novorozence, ale zároveň ještě není dost velké, aby mu bylo pohodlné roztažené nožky kolem matky. Na tohle je šátek zkrátka mnohem přizpůsobivější, nastaví se taková šíře roztažení, jaká je zrovna aktuální.
Jsem se začetla a s tímhle naprosto souhlasím - jakožto majitelka Manducy ![]()
Mě je až líto, že ji nevyužívám tak jak by to šlo, je navíc krásná (mám limitku), ale jak jsem si vždycky myslela, že s tím šátkem mě štve to vázání, tak mě teď štve spíš to, že mě Manduca víc všudemožně tlačí. Takže i na velkýho nošence mi ten šátek přijde nakonec lepší. Jen tak pro úvahu. ![]()
Hledám nějaké obrázky a lidi mají novoše i v těch MeiTaích - třeba tu
Na druhou stranu je mi jasné, že lidi ty děcka narvou kolikrát do čehokoli… Co si o tom myslíte?
![]()
Takto by šla přece používat i ta Manduca, ne? Nebo jde o to, že už se pak ty nohy dovnitř nevejdou?
Příspěvek upraven 20.10.10 v 13:46
Tam v tom odkaze ho má paní tak brutálně přitaženého, ale třeba toto se mi zdá celkem dobré:
http://babynaturallyllc.com/…orncarry.jpg
Ale zdá se mi to děcko jakési placaté
![]()
angu, mě se to moc netento, trochu pochybuju o správném podsazení a zakulacení páteře ![]()
Já předpokládám v kočáru spíš staršího. Pro mimino s ním počítám spíš jako s odkládací plochou, když nebude zrovna kde přebalit, když se budu muset nějak postarat o staršího a jako teda vozejček na všechny serepetičky, co budem potřebovat. akorát doufám, že starší přestane v kočáru tak spolehlivě usínat ![]()
Já jsem nějaká nechápavá, ale myslím to tak, že nejdřív ho tam dávám do tý novorozenecký vložky, to jsem zkoušela, docela to šlo. Nožičky měl asi tak, jako mají tady v tom Mei tai - na žabičku. Otázka je jak tam takhle vydrží ty nožičky, v Manduce je má prostě roztažené a sedí jakoby na té vložce.
Pak jak se zvětšil, tak už mu vložka byla malá, nešla zapnout a to jsem ho tam už nedávala, protože na normální velikost byl zas moc malej - musela bych mu strašně moc roztáhnout nožičky.
To jsem si počkala tak do 6-ti měsíců.
Pak zas až mu bude ke dvoum letům, tak mu bude ten rozsed asi už malej.
A mě osobně se manduca nosí líp s dítětem na břiše než na zádech, to mě tlačí zas bederák. My ji máme prostě jen na poponesení, když vím, že bude hned vystupovat. Když jdu třeba do města, radši ho dám do šátku a radši se pak odmotám a zamotám někde ve městě, stejně je to vevnitř, tak je mi jedno, že válím cípy kdesi po zemi.
Suvi, já mám právě pocit, že v manduce drží dítě ta vložka. Takto je tam dítě jen tím dotažením, mám pocit, že se musí pak váha přesouvat na ty nožky, když dítě není v té vložce. Já bych fakt na novoše klsicky široký nosidlo nedávala.
angu, nechceš si omrknout tu vložku v manduce a kdyžtak si ji tam přišít? ![]()
Šak ta vložka, to je jenom takový hadr před tělem, ne?
Ale možná máte pravdu, že tam moc pevně nebude… Já jsem si to představovala, jakože tam „sedí na bobku“ - takže jakoby sedí na zadku a nohy má před sebou pokrčené (jestli je mi rozumět)
A jak jsem kdesi vyčetla, tak tím, že mu ten popruh uvážu přes záda se jakoby uzavřou i ty boky, takže se nemůže vyvrátit do boku - což u Manduky nejde, takže je jasné, že to nemůže stejně fungovat - a proto je tam ta vložka (já doufám, že mě chápete, snažím se)
U MeiTai bych ho prostě dávala s nohama dovnitř, dokud je dostatečně neroztáhne.
Gladys, to už mě taky napadlo, dodělat si vložku z Beca nebo Manduky… ![]()
No já počítám v kočáře spíš s miminem, fakt mám u toho novoše strach, že se mi tam v létě bude přehřívat - možná neopodstatněný, ale přijde mi, že to v kočáře tak lepší luftuje
![]()
Anguo - jen k zmyšlení.
Pokud je malé miminko oblečené do fukčního oblečení, je uvázáno v šátku s nějakou funkční příměsí je mu líp nebo hůř, než kdyby leželo v kočárku z umělých špatně proyšných materiálů?
Cappy píše:
Anguo - jen k zmyšlení.
Pokud je malé miminko oblečené do fukčního oblečení, je uvázáno v šátku s nějakou funkční příměsí je mu líp nebo hůř, než kdyby leželo v kočárku z umělých špatně proyšných materiálů?
No, ale pokud leží mimino ve funkčním oblečení na beránčí kůži v kočárku
Já začla Myšáka nosit pořádně až v půl roce a v létě jsme byli oba zpocení jak myši
takže ve velkém vedru řval a do šátku nechtěl. Nevím, co bych musela udělat, aby se mu tam líbilo i v horku ![]()
Gino, ano, pokud do kočáru, tak jedině ve funkčním oblečení a na nějakou vlněnou podložku.
Ale upřímně si myslím, že někdo, kdo nenosí, tudíž nemá o takových vychytávkách ani ponětí, do tohodle neinvestuje, bohužel ![]()
Navíc to není in, jedině značkové hadry a drahý kočár, ať se klidně to dítě uvaří ![]()
Máťa se nesl i v těch největších vedrech bez problémů a bez újmy na zdraví.
Zato moje malá neteř se škvařila nahatá v kočárku - byla celá rudá, jak jí bylo vedro.
Cappy, my náhodou ovčí kožku do kočáru máme
Ta byla super, určitě ji mimču zase dám. Funkční oblečení pravda nemám, jenom merino body s dlouhým rukávem ve větší velikosti, ale pořídit se dá.
Já jsem zkoušela Samíka v létě v šátku a měl hlavně hrozně zpocenou hlavu - a tak nějak celkově jsme se vzájemně zahřívali…
Tak si myslím, že funkční triko by mu moc nepomohlo, nevím, nezkusila jsem… To merino jsem brala až na podzim…
Ale prostě furt mi přijde odkrytý vs. zabalený člověk jako velký rozdíl, nevím…
Ať je zabalený v jakém materiálu chce ![]()