Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pěkný večer ![]()
No obecně… zařadila bych do denního režimu víc pohybu a víc potravin, co cholesterol snižují. Mezi jinými cholesterol například snižují i ovesné vločky, mořské ryby,…
Zkus počíst tady http://www.zdn.cz/…-krvi-451561
Hodnotu cholesterolu může pomoci kontrolovat několik přírodních doplňků. Začněte užívat zároveň vitaminy C, E a česnek; jsou bezpečné i při dlouhodobém užívání a lze je užívat společně s klasickými léky. Vitamin E nesnižuje cholesterol přímo, ale zvyšuje hodnotu HOL cholesterolu a brání počátkům tvorby koronárních plátů. Vitamin C zvyšuje účinnost vitaminu E a předpokládá se, že kromě toho zvyšuje hladinu ochranného HOL cholesterolu.
Schopnosti česneku snižovat hladinu cholesterolu není zcela prokázaná, ale ve vyváženém množství je prospěšný. Chrom pomáhá snižovat škodlivý cholesterol u lidí, jejichž strava obsahuje příliš mnoho chemicky čištěných potravin, a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu. Stravu chudou na vlákninu můžeme obohatit semínky jitrocele blešníkového a ovesnými otrubami, které mají podobný účinek. Ke snížení vstřebávání cholesterolu z potravy.
Doktorka mi doporučila každý večer 1 nebo 2 jablka, ale nevím jestli pomohlo. Snažila jsem se jít více zdravě - hodně zeleniny a ovoce. Nakonec jsem ho snížila na 4,1…doktorka byla spokojená a proto prášky neberu.
No mám jenom takové „babské rady“. U některých pokrmů se maso a vaječné těstoviny dají nahradit ovocem azeleninou, nejlíp z vlastní zahrádky. Je to případ od případu. Nebo co zkusit tavené a jiné sýry nahradit třeba tofu? Sice je to chuťově něco úplně jiného, ale zase si tím holt může prodloužit život… ![]()
Jo - a cholesterol nemám taky nejnižší…
Ale zatím se bez léků obejdu.
Snad pomůže toto:
http://www.zdn.cz/…-krvi-451561
Deset zásad pro boj s cholesterolem
Snižte spotřebu tučného masa a uzenin, vyvarujte se vnitřností. Používejte rostlinné oleje a tuky s vyšším obsahem vícenenasycených mastných kyselin.
Pokud máte zvýšenou hladinu cholesterolu, zařaďte do stravy margarín obohacený rostlinnými steroly.
Dávejte přednost nízkotučným mléčným výrobkům. Konzumujte hodně zeleniny a ovoce, převážně v syrovém stavu (500 g denně).
Vybírejte si celozrnné výrobky (pečivo, ale také např. celozrnné těstoviny či neloupanou rýži), cereálie a luštěniny, které obsahují vlákninu.
Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby – nejlépe 2krát týdně (vhodné jsou např. losos, makrela, sardinky).
Dbejte na přiměřený tělesný pohyb (minimálně půl hodiny alespoň čtyřikrát týdně, nejlépe každý den; například svižná chůze či kolo jsou vhodné pro každého).
Omezte spotřebu cukru, a tedy i konzumaci sladkostí, moučníků a bílého pečiva.
Při tepelné úpravě jídla se vyhněte častému smažení.
Naučte se zvládat stresové situace – jinak škodíte sami sobě!
Sedavé zaměstnání je sice na škodu, ale určitě tam není celý den, tak nějaký pohyb po práci jistě zvládne, když bude chtít udělat něco pro zdraví.
jaja78 píše:
Stravu chudou na vlákninu můžeme obohatit semínky jitrocele blešníkového a ovesnými otrubami, které mají podobný účinek. Ke snížení vstřebávání cholesterolu z potravy.
Doktorka mi doporučila každý večer 1 nebo 2 jablka, ale nevím jestli pomohlo.
zrovna dnes jsem koukala na pořad o cholesterolu..má se konzumovat víc potravin, které obsahují tzv. viscous fiber- právě jako oves.vločky, fazole, pektin (vláknina v jablkách), lilek a další..
Zkusenosti pry ukazuji na to, ze dietni opatreni maji ve snizovani cholesterolu jen maly vyznam. Dieta se doporucuje, ale brani leku je zasadni. zejmena kdyz se jedna o hypercholesterolemii dedicnou. tak se hlavne nezrikejte vsech poteseni z jidla.
I tak se člověk nemusí ani tak moc omezovat ve skladbě jídelníčku,když si vybírá vhodné potraviny. Prý existují i vajíčka, která jsou vhodná, pomáhají dokonce i proti vyššímu cholesterolu. Jen jsou dražší a asi ne úplně všude k dostání (viděla jsem je např. v Globusu). Zkus pohledat na netu, určitě na ně narazíš.
dekuji za rady, jak jsem psala, snazime se jist zdrave, ale rizek apod si samozrejme doprejeme ![]()
bohuzel se manzel asi leku uz nikdy nezbavi, krome leku na choles. bere i leky na vysoky tlak ![]()
El-Brno píše:
I tak se člověk nemusí ani tak moc omezovat ve skladbě jídelníčku,když si vybírá vhodné potraviny. Prý existují i vajíčka, která jsou vhodná, pomáhají dokonce i proti vyššímu cholesterolu. Jen jsou dražší a asi ne úplně všude k dostání (viděla jsem je např. v Globusu). Zkus pohledat na netu, určitě na ně narazíš.
my vajicka mame pouze domaci, takze kupovat nemusim, verim, ze ty domaci nebudou uplne nejhorsi ![]()
No jo, toho mýho asi taky brzo čekají léky na tlak. Jenže vysvětlit mu, že by měl jíst zdravě, prostě nejde. Kašle na to, tak snad brzo dostane rozum ![]()
Tak třeba řízky a vajíčka (konzumovaná vcelku) se mě vůbec netýkají. V pečivu počítám zkonzumuju tak pět vajíček za měsíc. Takže i střídmost v jídle snad může působit jako dieta… ![]()
Tlak i cholesterol se mně drží jakžtakž, no a to pracuju i v noci, v horku a zvedám těžké věci.
Prý se ve vejcích spletli (těch obyč) a nemají tolik cholesterolu (jako inspirace odkaz první) a co se týče těch „lepších“, o nich píší ve druhém odkazu. Jmenují se omega vejce (vkládám jejich test).
http://www.fitweb.cz/…-ale-zly-pan
http://ekonomika.idnes.cz/…t-/test.aspx?…
Blbost, moje známá, která má cholesterol dědičný a brala celý život léky, je vysadila před rokem, cca v 45letech, díky tomu, že se velice zdravě stravuje a jí potravinové doplňky. Lékař byl nadšený a nechápal, jak to dokázala-hold lékaři nejsou vzdělaní alternativní medicínou. Léky nyní nebere:)
Manžel (33let) má už několik let vysoký cholesterol (zdědil po tátovi) - dnes přišel z kontroly s tím, že je to horší a dostal další léky
máte nějaké tipy jak chol. snížit? snažíme se jist zdravě, bohužel má muž sedavé zaměstnání, které je na škodu
omlouvam se za anonymitu, je to pro me citlive tema
H.