Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
tak rok už to musíš vydržet, za rok budeš vyučený, začneš vydělávat, tak hodně šetři a osamostatni se - jiná rada není
Smutný čtení, nemáš to jednoduchý ani ty, ani bráchové. Nechápu tvojí mámu, že jí tohle všechno nevadí, a jen aby byl klid, tak dělá že to nevidí. Jak to pak asi dopadne? Jen co to půjde, tak od nich odejdeš a moc často se asi vídat nebudete.
Sorry, dočetla jsem do půlky, tvůj styl psaní je vhodný pro 10 Lette dítě a ne pro člověka ve druhaku. Boty se dají koupit na vinted i za 100,– a za 1700,– máš krásné nové. Nevím, no. Máš to těžké, možná si to jen moc bereš. V tvém věku jsem žádný iPhone neměla a platila jsem si kredit, žádný paušál. Na brigády chodit můžeš teď celé léto. 4 na vysvědčení je ostuda. To mi nepřijde jako pěkné, ale ok. Někomu to nevadí. Jinak brigád najdeš hromadu, jen chtít.
4 fakt není pěkné vysvědčení, navíc v učení… boty na vinted jsem si včera NOVÉ koupila za 200Kč ještě s visačkou! Hele, nemáš to lehké, ale nejsi sama, kdo řeší problémy s rodiči, prostě to musíš do 18 vydržet, najdi si brigádu, v 18 spolubydlení a odstěhuj se..¨
já odešla v 17 hned po maturitě, v srpnu mi bylo 18 a šla jsem rovnou do práce, do té doby (od konce května) jsem makala na recepci.. život není peříčko a stěžovat si umí každý… musíš se vzchopit a najít lepší cíle.. táta se nezmění, z toho kruhu musíš ven TY.. a jde to.. jen musíš chtít.. už je to 30 let a co tě nezabije - to tě posílí..
hodně štěstí ![]()
Život je někdy na h…Ale máš možnost ho za rok změnit.
Jinak 4 na vysvědčení ve druháku na učnáku není žádný terno a boty se dají sehnat nové za daleko méně. Ale chápu, že Ti je 17. ![]()
Od patnácti jsem chodila na brigádu, máma mi zaplatila cestu a intr. Z letní brigády jsem si koupila svoje první značkové boty, od našich jsem dostala nanejvýš levné od Vietnamců. Dneska je výběr všeho daleko větší, nechápu, proč kupovat boty za 1700 bez záruky, když můžeš mít nové za půlku. Jen proto, že mají nějakou značku a budeš před kámoškama za frajerku? Brigádu najdeš všude a jo, v pubertě nás rodiče nervují. Ty jsi na nich ale pořád závislá, budeš se s tím muset smířit, než dostuduješ.
Nemáš to jednoduché.
Moje máma mě chtěla dát na výučák, já šla na obor s maturitou. Všechny prázdniny jsem byla na brigadach. Po škole hned na brigádu, žádné volno, pomalu nebyl čas na učení. Jediné, co mi máma platila bylo jízdné 200,– Kč měsíčně a potřeby do školy. Jedla jsem jen jedno jídlo denně, kolikrat ani to ne, protože navíc jsem neměla, škudlila peníze na oblečení, hyg. potřeby apod.
Když jsem dodělala střední, poslala mě máma na soukromou VŠ, platilo se 50tis. ročně. Jeden rok mi zaplatila a další dva jsem měla na splátkový kalendář, který jsem platila já. Dělala jsem noční od pondělí do soboty, po noční do školy, domu na 3 hodky a pak zase. Sice jsem najem platila jen 5tis., ale musela jsem nejak vyzit. VŠ hotovou nemam, chybí mi jedna státnice, byla jsem na třetím opravném termínu, u kterého jsem zkolabovala. Další možnost byla zaplatit 30tis. a dali by mi možnost náhradu termínu. Vykašlala jsem se na to.
Vím, jací rodiče můžou být.
Ahoj zakladatelko, chápu, že celá situace je pro tebe velmi náročná. Rodiče si bohužel nevybíráme a tak musíme přijmout takové, jaké máme. Věř, že v každé rodině je zakořeněný nějaký problém, který nemusí být na první pohled vidět.
Nevidím jiné východisko, než to, že se budeš muset o sebe postarat sama. Makej na sobě, sežeň si na léto brigádu.
Určitě si vyděláš alespoň nějaký finanční základ, který ti dá alespoň částečnou nezávislost.
Ostatní mají pravdu s tím, že pěkné vkusné boty se dají sehnat i levněji. Nehoň se za značkami, o tom život není, je o úplně jiných hodnotách. Pěkné oblečení se dá dnes sehnat také už za pár korun. Pokud si každý měsíc koupíš něco pěkného na sebe za odměnu, myslím, že by tě to nemělo finančně zruinovat.
Dovolená u moře zní sice krásně, ale pokud tě to má finančně vyčerpat, je lepší si udělat nějaký pěkný oddych v ČR, je tu také spousta hezkých míst a s kamarádkou byste si to jistě užily i tak.
Však jsi byla dospělá, na soukromou VŠ jsi jít nemusela. Mohla jsi do práce, osamostatnit se a školu dělat potom dálkové
Zakladatelce je sedmnáct, ta musí ještě rok vydržet, než zaklapne dveře. Ty jsi byla plnoleta a šlo jen o tvé rozhodnutí.
@kocourGarfield píše: Více
Kosmetička je 4 letý obor s maturitou, teda aspoň tady u nás ![]()
Ze začátku mi tě bylo líto, ale boty za 1700 to je teda jako přes čáru, a zabila to věta je že snad normální mít od rodičů mobil a paušál, takto argumentuje naše dítě na prvním stupni zš, upřímně není to moje povinnost jako rodiče platit mobil, tarif, boty za 1700.
Nechápu na co si stezujes? Jsou děti co nemohou studovat, jsou děti co nemají kde bydlet, nemají mámu anebo tátu. Mě když bylo 17, chodila jsem do školy s maturitou od 7-16hod a přitom na brigádu od 17 do 4 do rána a platila jsem si nájem, jídlo všechno sama. Rodiče jsou skvělý, ale finance moc neměli, po domluvě jsem od 16 žila sama 300km od rodiny. Naši si max mohly dovolit boty od Vietnamců za 200,– oblečení po 50,– a nikdy mě nenapadlo si stěžovat. Telefon jsem měla obyč dotykový a kredit… Rodiče mi dávali 500,– měsíčně. Na zbytek jsem si vydělala sama a víš co? Zvládla jsem to a dalo mi to hodně do života. A byla jsem na sebe pyšná, že nazordil od ostatních spolužáků co chlastaj a neumí nic, jsem si už vydelavala na jídlo, bydlení a byla jsem nezavisla… a hlavně zadarmo nic není a stěžovat si umí každý deb. l… jo a je mi o 10 let víc jak tobě… Nechápu, proč nejdeš teď na brigády atd… A když moje dítě, co si stěžuje přijde s tím, že chce boty za 1700,– tak ho pošlu na brigádu… Na vinted jsem si včera kupovala nové boty značky mustang za 100,– takže to, že ty nemáš přehled o financí je dost znát a džíny s vysackou 1299,– jsem tam koupila za 150,–
takže nehledej proč to nejde a zvedni se ze židle a něco dělej. A 4 na učňáku je ubohost… Při svých brigádách atd jsem měla max 3 nejhorší známku… A to, že jsem se musela fakt učit.
Něco koupit, pořád říkal že ho mám jen na peníze celé to obrátil proti mě, mamce řekl že
Příspěvek upraven 19.06.24 v 22:14