Chovatelé koziček

46
16.6.21 17:45

Chovatelé koziček

Ahoj holky, chci se zeptat, jestli se tady najde nějaká chovatelka koziček. S manželem milujeme zvířata a máme velkou zahradu s velkými prostory. Chtěli by jsme si pořídit dvě kozenky nejspíš holky. Rádi bychom holandskou zakrslou kozu. Mám pár otázek.

1. jak velký musí mít takové dvě kozy prostor
  2. stačí zateplená bouda nebo musí mít nějakou stáj
  3. čím krmítka vaše kozy a kolik toho měsíčně tak snědí+kolik jim dáváte sena
  4. myslíte, že stačí pořídit si dvě, vím že je to stádové zvíře tak nevím
  5. je tady někdo kdo své kozy i venčí na vodítku třeba po loukách

Moc děkuji za všechny rady a tipy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6827
16.6.21 17:52

Hlavne ne kozla. To padnes smradem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
16.6.21 18:03
@Pavlik Morozov píše:

Tak myslím si, že na zahradě to nijak nevadí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
16.6.21 18:27

Znám lidi co mají nějaké nejmenší plemeno. Jsou to fakt roztomilá zvířata. Ale chce to fakt dobrý plot, všude vlezou, utíkají a vsechno sežerou, takže tomu se musí zamezit. No není to jen tak no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
16.6.21 18:30

A já myslela, že to bude zase nějaký fetišista nebo ouchyl nebo něco podobného :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7205
16.6.21 18:58
@Pavlik Morozov píše:

Není pravda, kamarád má kozla Michala a ten moc nesmrdí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.21 19:19

Víš, že na to musíš mít registrované hospodářství?

• Citovat
  • Upravit
6827
16.6.21 20:02
@Lenyyyy píše:
Tak myslím si, že na zahradě to nijak nevadí ;)

Abys nebyla prekvapena. V zime na zahrade nebudou. Hlavne kozel vsude chcije a fakt brutalne smrdi. Kam se hrabe cunik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6827
16.6.21 20:08
@GabinkaCh píše:
Není pravda, kamarád má kozla Michala a ten moc nesmrdí :mrgreen:

Neni kastrovany?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14618
16.6.21 21:24

Poptej se po okolí po veterináři. Dobrých veterinářů pro hospodářská zvířata zase tolik není. Je fajn mít v záloze třeba aspoň zootechnika nebo prostě někoho, kdo zná přežvýkavce i jinak, než z obrázku v učebnici :D Nám se kozy moc nedařily, furt nějaké problémy zdravotní, ne nadarmo se říká, že se na kozu člověk nesmí ani křivě podívat. Ovce byly v tomhle lepší, ale zase nejsou tak kontaktní ani tak chytrý, což ve finále může být i výhoda, protože co ty malý rohatý bestie dokázaly vymyslet, hlavně kozel, to byl fakt průserář :D No a samozřejmě jak už bylo zmíněno, čeká vás administrativní kolečko - založení hospodářství, označení zvířat známkami. A to i v případě, že budete mít jen hobby chov. My už jsme před časem všechno zrušili, vzpomínky mám hezké, ale radši už si je jen pojedu pohladit někam do zookoutku :lol:
1. Měli jsme tu tři holanďanky, prostor se mi blbě odhaduje, protože chodily vypásat i po sousedech (plánovaně, ale jsou schopné si to zařídit i po své vlastní ose :lol: ), odhadem obhospodařovaly takových 400 m2 a řekla bych, že měly celkem luxus :D
2. Měly jen takovou zateplenou dřevenou salaš, nikdo nám neumrznul :D
3. U nás jen vypásaly + minerální liz, seno nevím, krmil manžel, celkově to byl spíš jeho byznys :oops: Ale musel se přes léto dost otáčet, abychom je na zimu zajistili, plus jsme seno kupovali. Jeden z důvodů, proč jsme nakonec hospodářství rušili.
4. dvě spolu budou v pohodě
5. ven jsme s nimi nechodili, měly myslím dost volného pohybu a různě se jim výběhy měnily a posouvaly, takže se nenudily :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
16.6.21 21:53
@Matt 02 píše:
Znám lidi co mají nějaké nejmenší plemeno. Jsou to fakt roztomilá zvířata. Ale chce to fakt dobrý plot, všude vlezou, utíkají a vsechno sežerou, takže tomu se musí zamezit. No není to jen tak no.

Jj s tím počítáme ;) jinak se nám kozenky taky moc líbí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
16.6.21 21:55
@Semtex píše:
A já myslela, že to bude zase nějaký fetišista nebo ouchyl nebo něco podobného :P

Vidíš to mě ani mě napadlo, ale fakt je ten nadpis zavádějící :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
16.6.21 21:56
@Pavlik Morozov píše:
Abys nebyla prekvapena. V zime na zahrade nebudou. Hlavne kozel vsude chcije a fakt brutalne smrdi. Kam se hrabe cunik.

Stejně máme v plánu dvě holky, ale jinak díky za info ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
16.6.21 22:04
@Michelle_M píše:
Poptej se po okolí po veterináři. Dobrých veterinářů pro hospodářská zvířata zase tolik není. Je fajn mít v záloze třeba aspoň zootechnika nebo prostě někoho, kdo zná přežvýkavce i jinak, než z obrázku v učebnici :D Nám se kozy moc nedařily, furt nějaké problémy zdravotní, ne nadarmo se říká, že se na kozu člověk nesmí ani křivě podívat. Ovce byly v tomhle lepší, ale zase nejsou tak kontaktní ani tak chytrý, což ve finále může být i výhoda, protože co ty malý rohatý bestie dokázaly vymyslet, hlavně kozel, to byl fakt průserář :D No a samozřejmě jak už bylo zmíněno, čeká vás administrativní kolečko - založení hospodářství, označení zvířat známkami. A to i v případě, že budete mít jen hobby chov. My už jsme před časem všechno zrušili, vzpomínky mám hezké, ale radši už si je jen pojedu pohladit někam do zookoutku :lol:
1. Měli jsme tu tři holanďanky, prostor se mi blbě odhaduje, protože chodily vypásat i po sousedech (plánovaně, ale jsou schopné si to zařídit i po své vlastní ose :lol: ), odhadem obhospodařovaly takových 400 m2 a řekla bych, že měly celkem luxus :D
2. Měly jen takovou zateplenou dřevenou salaš, nikdo nám neumrznul :D
3. U nás jen vypásaly + minerální liz, seno nevím, krmil manžel, celkově to byl spíš jeho byznys :oops: Ale musel se přes léto dost otáčet, abychom je na zimu zajistili, plus jsme seno kupovali. Jeden z důvodů, proč jsme nakonec hospodářství rušili.
4. dvě spolu budou v pohodě
5. ven jsme s nimi nechodili, měly myslím dost volného pohybu a různě se jim výběhy měnily a posouvaly, takže se nenudily :D

Moc děkuji za vyčerpávající odpověď :D no teda to o tom nahlášení jsem nevěděla. Myslela jsem si, že když si pořídíme dvě kozeny jen pro radost tak se to hlásit nemusí. A kde to mám nahlásit? Plus vím, že mají být i označeny, to se dělá u veterináře ne? Jejda, ještě, že jsem se to dozvěděla, co by se stalo kdyby jsme si je koupili a nenahlásili to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
16.6.21 22:05
@Anonymní píše:
Víš, že na to musíš mít registrované hospodářství?

To jsem vážně nevěděla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný