Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Pokud kojíš, tak počkej, až dokojíš.
Vyber si CAR (centrum asistované reprodukce), ve většině vajíčka přijímají.
Já mám dítě jedno a vybírala jsem ryze dle dostupnosti mhd, hlídání moc není, takže abych to mělaco nejblíž.
Zavolej jim či napiš a domluví se vstupní konzultace.Asi ti naberou krev na nemoci a dají ti kontakt na genetiku, kam se budeš muset objednat, tam ti naberou zase krev, plus s genetikem projdete kdo co v rodině má, na co kdo umřel, co rodiče, sourozenci… Pak se bude čekat na výsledky té krve, chvilku to trvá, mezitím už budeš mít domluvenou další návštěvu v CAR, tam dr mrkne na výsledky, když budeš vhodná dárkyně, tak už ti klidně dají injekce, instrukce, vytištěný protokol.
Mě spočítali ms na několik měsíců dopředu apak se tím řídili,což byl průser, protože jsem ji měla nepravidelně, pak už byla příjemkyně nastimulovaná na určité datum očekávané ms, naštěstí se to dalo vyřešit, že jsem brala prášky na oddálení ms a hezky jsme se sesynchronizovali.
Měla jsem krátký protokol, stimuluje se úplně stejně jako na IVF. Pak byl kontrolní utz, aby se vidělo, jak reaguji na stimulaci, vypadalo to dobře, takže se rovnou naplánoval odběr vajíček (OPU). Na to musíš mít předoperační vyšetření. V den odběru jsem tam přišla, převlíkla se do košilky, šla na pokoj, tam už čekalo víc holek na odběr a pak už nás postupně brali. Došla jsem na sál, lehla, nohy do podpěr, ruku na stranu pro kanylu, druhou pro měření tlaku, utz sjeli, zda tam vejce furt jsou, pak mi píchli do ruky narkozu, vytuhla jsem a probudila se na pokoji. Narkozu jsem snášela dobře (byla to má první), ještě jsem si chvilku zchrupla, pak jsem se napila, opatrně vstala, no a pak mi řekli, že když je mi dobře, že můžu jít. Zavolala jsem si odvoz, trochu mě bolelo břicho, to pak bolelo ještě asi 3dny, špatně se mi ohýbalo, ale ms přišla 10dnů po OPU, takže to rychle spláchla.
Další cyklus pak byl trochu divný, asi anovulační, uprostřed jsem trochu krvácela, byl o pár dnů delší. No a další cyklus jsem otěhotněla
(plánovaně)
Celé to byla promě docela brnkačka, byla jsem zvědavá,co bude, tak jsem se na vše těšila. Nejtěžší asi bylo bodnout do sebe poprvé, ale měla jsem pero, tam je jemná krátká jehlička, jakmile jsem poprvé píchla, tak už to pak nebyl problém. Namíchat si nakonec pregnyl byla trochu alchymie, ale i to šlo. Celkově, neměla jsem zádné problémy, všechno hezky odsýpalo, vajec bylo hodně, a mám o jednu zkušenost navíc.
zakladatelka, obdivujem ta a v mene vsetkych tych zien, ktore su na darovane vajicka odkazane, ti dakujem ![]()
je mozne, ze aj pre mna bude alternativa darovanych vajicok najistejsia cesta ako mat dieta, o to viac si tuto tvoju volbu dokazem cenit. bez zien ako ty, by mnohe zeny, ktore svoje vajicka nemaju, boli odsudene na bezdetnost. kiez by zien ktore su ochotne vajka darovat, bolo co najviac, a kiez by stat na to viac prispieval, aby si tuto alternativu mohli dovolit aj menej majetne zeny, ktore sancu na dieta z vlastnych vajok nemaju.
este raz, mas moj obdiv a vdaku, si zena s velkym srdcom
zelam ti vsetko dobre ![]()
Pokud nekojíš, tak počkej na první ms a apk už se s nimi nějak dohodneš např na vyvolávačce, či úpravě cyklů pomocí prášků.
Jako čím dřív,tím líp, protože já se rohodla v lednu,v únoru volala, v březnu byla konzultace (dřív nebylo místo), pak zase objednat na genetiku, pak 2m čekání na výsledky genetiky a teorv v druhé půlce června to vypuklo.
anonymní, co už darovala
Darujici-dostaly jste za to zaplaceno? Mi toto muj gynekolog na minule navsteve nabidnul. Mluvil i o konkretni castce. Pry bych byla vhodna darkyne, jsem krasna a zadany typ-toto mi rekl
Dodnes me to hreje na srdci… Ale prece kdyz neco daruji tak zdarma, ne? Zase jina anonymka ![]()
jestli dostanu zaplaceno či ne, o tom nevím, po tom jsem nepátrala, a po pravdě,to není důvod tomu že chci darovat.
Vím jak dokáže být touha po miminku které jen tak nejde silná, a jak to dokáže ženu toužící po miminku potrápit, a pokud je toto ediná možnost pro ně´které ženy jak mít miminko, proč to neudělat…
kdyby nebylo nás dárkyń,byo by to špatné..
i když na druhou stranu vím,a chápu že některé ženy to podstoupí i díky těm financím za to, asi to nebude uplně málo.
Ale jak píšu na tom až tak nezáleží.
Tal počkám na první MS, a pak se začnu poohlížet po CARU a proberu to s gyndr.
Moc vám děkuju holky, a doufám že i já budu vhodnout dárkyní a budu moci tak pomoct nějakému páru k vysněnému miminku ![]()
zakl.
Nejsem si jista o jake castce presne mluvil, ale urcite to bylo pres 10 tisic… To me zaskocilo, ale i mile prekvapilo. Hodne jsem premyslela o tom, zda mi nebude vadit pocit, ze nekde po svete beha vlastne „moje“ dite. Probirala jsem to s babickou a ta me prekvypila svoji reakci! Byla nadsena, ze muzu nekomu pomoci! Urcite do toho pujdu i kdyby to bylo zdarma. Ja totiz mela byt taky „umela“ ale pri posledni kontrole pred zakrokem zjistil dr, ze nasi cekaji ME ![]()
Zakladatelko této diskuze,také jsem před dvěmy roky darovala vajíčka.Částka kterou jsem zato obdržela je 23000kč.
Je to pojmenovaný jako darování vajíček,tu částku máš na černo jestli mi rozumíš.
Darovala jsem a jak píše první anonym, tak to zhruba probíhá… Jen spíš spárují příjemkyni s dárkyní… Po porodu doporučují min 6 měsíců, ale do té doby můžeš podstoupit veškerá vyšetření… Držím palce ![]()
ahoj,
ja mam jiny dotaz, pred dvouma rokama jsem chtela darovat vajicka, ale nevysly mi dobre geneticke testy, ale mezi tim jsem planovane otehotnela a porodila, druhou a zdravou holcicku, myslite, ze je mozne znovu podstoupit testy, nebo uz je proste jasne, ze nikdy nebudu vhodnou darkyni?
diky za info, inko eL.
ps - nemam ted presne ten papir u sebe a uz si presne nevzpominam, co mi nevyslo dobre, zitra zkusim pohledat a popisu presneji.
Anonymní píše:
ahoj,ja mam jiny dotaz, pred dvouma rokama jsem chtela darovat vajicka, ale nevysly mi dobre geneticke testy, ale mezi tim jsem planovane otehotnela a porodila, druhou a zdravou holcicku, myslite, ze je mozne znovu podstoupit testy, nebo uz je proste jasne, ze nikdy nebudu vhodnou darkyni?
diky za info, inko eL.
ps - nemam ted presne ten papir u sebe a uz si presne nevzpominam, co mi nevyslo dobre, zitra zkusim pohledat a popisu presneji.
tak to asi nepůjde…
V současné době se darování ještě zpřísnilo… Já darovala minulý cyklus, příjemkyně v našem CARu má již embrya (tedy dvě mé příjemkyně), ale mohou je použít až za 6 měsíců, kdy já podstoupím další krevní testy, aby se vyloučily veškeré nemoci, včetně HIV… Sice jsem se odměny vzdala, protože jsem to dělala z jiného důvodu (viz můj podpis), ale s tím souvisí i odměna, která se vyplácí tedy až za ten půlrok… V CARu v ČB se odměna (tedy bolestné a pak náklady dárkyně, tj. cesty na kontroly atd.) pohybuje do 10 tis… Ale já to mám dávno doma zaplacené… vracela jsem to CARu za ty dva poklady, které mám v postýlkách ![]()
co som ja citala diskusie, tak tych vysetreni, ktore musi darkyna absolvovat je dost, je to aj casovo narocne - niekedy treba aj dovolenku, ci PN, hlavne ak za vysetreniami treba behat mimo mesta bydliska.
takze ta odmena je v podstate akasi kompenzacia - za cas, a aj za stimulaciu, ktora nemusi byt kazdej zene prijemna.
velka cast zien ide do darcovstva z cisto humannych pohnutok pomoct, ale nie je ich dostatok na to, aby pokryli dopyt po vajickach. preto odmena sluzi aj na to, aby zeny boli do darcovstva motivovane a aby darkyn bolo viac - vela zien, hlavne studentiek si takto vypomaha. v dnesnych casoch je 25 tisic pekny peniaz. nevidim na tom vsak nic zle, zeny-darkyne aj tak velmi pomahaju a robia uzasny skutok ![]()
kompenzace, věděla jsem, že se dává, počítala jsem tak se 4tis, říkala jsem si, že koupím něco hezkého pro syna, něco pro sebe, něco muži. Když mi vyplatili 20tis., byla jsem z toho fakt štauf. Ale odměnu jsem neodmítla, uložila jsem ji jako peníze pro strýčka Příhodu, třeba je budem někdy potřebovat
vyšetření, pokud jednou genetika vyšla špatně, tak je to bohužel na furt
To je zkrátkazakódované ve všech buňkách v těle a nedá se s tím hnout.
Časová náročnost, no nevím, co by člověku museli dělat, za mě tam fakt byla jen ta návštěva genetika a to trvalo půl hodinky, kdybych chodila do práce, tak bych si asi musela vzít půlden dovolené. Pak tedy dvě konzultace v CAR, ale to by šlo určitě domluvit tak, abych třeba přišla do práce třeba o hodinku později,nebo naopak dřív odešla. Pak byl ten utz, ten mi vyšel dokonce na sobotu, ale šlo by zase domluvit a jediný den, kdy bych si asi fakt musela vztí dovču by byl na OPU. No suma sumárum, kdybych si na vše brala dovolenou, tak 5dnů dovolené, i k tomu právě slouží ta kompenzace, aby to člověku vynahradiloi takové věci
běhání „mých“ dětí po světě, tak třeba já to takto neberu. Dítě nedělá jen vajíčko, paktam musí být nějaké oplodnění, trocha štěstí, 9m dítě roste v břiše, jak by mohlo být moje
Je tam příliš proměnných, abych ho za své považovala. Asi by mi dělalo problém darovat embrya, tam už je rozhodnuto, plus by to byla vajíčka moje a spermie mého muže, aleto je jen takový pocit. Občas na tu dotyčnou myslím,vím, že její muž tam to ráno asi byl na odběr, že pár dnů poté jí asi zaváděli embrya… Představuji si ji, jak teď chodí s pupíkem, v který třeba už ani nedoufala a je šťastná, to jepocit, pro který bych do toho šla znovu.
anonymní,co už darovala
Máme dvě děti, o třetím já nepřemýšlím, manžel by chtěl, ale i kdyby je to ještě daleké budoucnost, máme doma čerstvé miminko (2 měsíce). A protože cesta k druhátku nebyla jednoduchá a čekali jsme na něj dlouho, chtěla bych pomoct mamince , pro kterou je dárkyně vajíček jedinou možností jak přivést na svět vlastní miminko.
) moc děkuji!
Prosím ty které tím už prošly, aby mi napsali, co je k tomu potřeba , kde a jak začít, a co to obnáší ( zhruba vím, ale osobni zkušenost se více cení
Raději Inko.