Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Poznamenane asi budou, zřejmě budou víc zvyklé na cizí osobu, než na mámu.
Mam mnoho pratel v zahranici (Nemecko, Francie, Potrugalsko..). Vetsina okolo 35 let, takze maji deti. Poznala jsem je za studii jeste jako bezdetna.
A opravdu je to tam bezne. Ty zeny se naopak divaji podivne na nas system, ze je to silene mnoho let, kdy je uziveni rodiny na manzelovi a nam ujede vlak. Potazmo zadame podpory od statu. To tam neznaji.
A přiznám se, ze i ja jsem ovlivnena poznanim sveta za nasimi hranicemi a vracela jsem se na ceske pomery hoodne brzy do prace (vzdy v 6 mes ditete) na zkraceny uvazek. Hlidal manzel. Slo to. Upravil si lrac. dobu a slo to. Nehledali jsme vymluvy, ale cestu..
Jinak oni sami si prosli touto vychovou a byli u chuvy ci v jeslich od miminka. Poznamenani mi neprisli
. Spis nebyli takovi „poseroutkove“ jako jsou cesi (ja ja take..) a necekaji, ze spoustu veci za ne nekdo vyresi.. Jsou obecne mnohem aktivnější a maji jiny pristup k zivotu..
Šla jsem do práce (na zkrácený úvazek) v půl roce staršího. Napřed hlídala kamarádka (a já na střídačku jejího potomka), potom hlídací slečna (od cca 1,5 roku). Když se narodilo mladší dítko, tak napřed hlídal manžel a pak zase od necelého roku hlídací slečna. Vždy se to obešlo bez pláče a bez jakýchkoliv problémů a zvlášť starší syn holky opravdu miloval
Holčiny byly studentky pedagogiky, s dětmi dělaly věci, které by mě ani nenapadly.
Děti mi poznamenané nepřijdou. Ale můžu se jich zeptat
Starší si na jednu slečnu pořád ještě pamatuje, mladší ani neví, že ji hlídal někdo cizí. Vlastě ani nevím, jak si to poznamenání představuješ? Jediný, kdo měl trochu trauma, tak jsem byla já, z keců o krkavčích matkách kariéristkách ![]()
Jo a ohromná výhoda byla v tom, že nebyl problém s adaptací ve školce. Vyhnuli jsme se srdceryvným brečícím scénkám.
Svagrova zije v Holandsku, deti vozi v 8h rano k chuve od 6tydne. Vecer si je vyzvednou v 18h, daji jim veceri, pohraji a jde se spat. Naprosto vyrizeni jsou o dovolene, kdy se maji o deti postarat treba 14dni v tahu 😆. Kdyz prileti do CR, o vnoucata se staraji prarodice, ti jsou radi, ze si je uziji. Holandani na celodenni zaprah kolem deti nejsou vubec zvykli. Maji malo spolecnych zazitku. Utece jim prvni krok, slovo… Deti pres den jen uzobavaji. Teple jidlo az vecer. Ja mam rodicak u obou deti na 4 roky, ale od sestinedeli pracuju doma v kancelari. Deti mam rezimove, spi pravidelne, takze se to da v pohode.
@Anonymní píše:
Mam mnoho pratel v zahranici (Nemecko, Francie, Potrugalsko..). Vetsina okolo 35 let, takze maji deti. Poznala jsem je za studii jeste jako bezdetna.A opravdu je to tam bezne. Ty zeny se naopak divaji podivne na nas system, ze je to silene mnoho let, kdy je uziveni rodiny na manzelovi a nam ujede vlak. Potazmo zadame podpory od statu. To tam neznaji.
A přiznám se, ze i ja jsem ovlivnena poznanim sveta za nasimi hranicemi a vracela jsem se na ceske pomery hoodne brzy do prace (vzdy v 6 mes ditete) na zkraceny uvazek. Hlidal manzel. Slo to. Upravil si lrac. dobu a slo to. Nehledali jsme vymluvy, ale cestu..
Jenže to není problem pouze matek, ale i zaměstnavatelů a celkoveho nastaveni spolecnosti.
Podotýkám, ze v 18 mes. ditete jsem byla zpět v práci na 0.7 a ve dvou a pul letech na plny.
Jednak
Kindergeld je ve výši rodicaku u nas. To k tomu jak nekomu prijde divný, ze zadame neco od státu. Ve vyspělé zemi stát sype rodinam ihned a bez keců.
Druhak - nechce se mi to hledat už, ale v čr je jeden z největších podílů matek pracujících na plný úvazek.
Za tři - na zapad u nás je muž schopen uzivit rodinu, i když žena pricmrndava castecnym uvazkem.
U nas je to obvykle životní nutnost, aby oba hákovali na plný.
Za pět. Zaměstnavatelé se moc nervou o muže, co se budou starat o mimino…teda aspon tady (Vysocina) to tak je.
Za šest. Nejsme socky, presto si troufam tvrdit, ze dvojice zdravotní sestra a konstruktér ma o dost jinou životní úroveň na zapad u nás, nez my dva tady.
Tady chce kazdy vyryzovat i na rodinach s detmi. Např. Austria - deti pamatky a další státní instituce vstup zdarma. Tady abychom si na vstup do zoo se čtyřmi detmi vzali pomalu půjčku.
Ziju tu ráda, nikam se nechystam, ale trochu me zvedaji ze židle komentáře typu: tady si matky valí sunky čtyři roky doma…to jinde..
K vyrcenemu A je nutne dodat nevyrcene B.
Uz je tu podpora sdilenych prac. míst? Podpora castecneho úvazku?
Odpocet na dítě a system, který nepreferuje lenochy? Zruseni přídavků a zvyseni odpoctu daně?
Co ten strop odpoctu pro nepracujici manželku. Zase se potrestaji ti, co chtějí vic pracovat.
Atd atd.
Ale k tomu asi musíme vsichni dozrát.
Ada
@Anonymní píše:
Jenže to není problem pouze matek, ale i zaměstnavatelů a celkoveho nastaveni spolecnosti.
Podotýkám, ze v 18 mes. ditete jsem byla zpět v práci na 0.7 a ve dvou a pul letech na plny.Jednak
Kindergeld je ve výši rodicaku u nas. To k tomu jak nekomu prijde divný, ze zadame neco od státu. Ve vyspělé zemi stát sype rodinam ihned a bez keců.Druhak - nechce se mi to hledat už, ale v čr je jeden z největších podílů matek pracujících na plný úvazek.
Za tři - na zapad u nás je muž schopen uzivit rodinu, i když žena pricmrndava castecnym uvazkem.
U nas je to obvykle životní nutnost, aby oba hákovali na plný.
Za pět. Zaměstnavatelé se moc nervou o muže, co se budou starat o mimino…teda aspon tady (Vysocina) to tak je.
Za šest. Nejsme socky, presto si troufam tvrdit, ze dvojice zdravotní sestra a konstruktér ma o dost jinou životní úroveň na zapad u nás, nez my dva tady.
Tady chce kazdy vyryzovat i na rodinach s detmi. Např. Austria - deti pamatky a další státní instituce vstup zdarma. Tady abychom si na vstup do zoo se čtyřmi detmi vzali pomalu půjčku.
Ziju tu ráda, nikam se nechystam, ale trochu me zvedaji ze židle komentáře typu: tady si matky valí sunky čtyři roky doma…to jinde..
K vyrcenemu A je nutne dodat nevyrcene B.Uz je tu podpora sdilenych prac. míst? Podpora castecneho úvazku?
Ale k tomu asi musíme vsichni dozrát.
Odpocet na dítě a system, který nepreferuje lenochy? Zruseni přídavků a zvyseni odpoctu daně?
Co ten strop odpoctu pro nepracujici manželku. Zase se potrestaji ti, co chtějí vic pracovat.
Atd atd.
Ada
Jenže ono každé to tvoje písmenko má ještě nějaké ale… Ano, Kindergeld je tu ve výši rodičáku ženy, která je doma v ČR do 4 let dítěte. Ale už nikdo nevidí, že jeho výše ti tak možná pokryje poplatky za školku. Nájmy, energie, daně za auto a dalších X základních věcí je tu daleko dražší, než v ČR. Jen pro srovnání, dvouletého syna jsem chtěla dát na dětské zpívání. Poplatek 220€ za pololetí. V ČR za to samé ségra v lidušce platila 500Kč. Práci na zkrácený úvazek taky najdeš, ale nedostaneš místo v jeslích, obě děti jsme musela přihlásit hned po zjištění těhotenství a přesto syn měl místo pouze na odpoledne. Dcera náhodou místo dostala, někdo před námi odřekl. A třeba můj muž, zdravotní bratr, opravdu rodinu neuživí, pokud já budu pracovat na částečný úvazek. Ne každý je tu manažer. Žijou tu i naprosto obyčejní lidé. Na každé houno tu musíš mít pojištění, jinak se s tebou, v případě nějakého průšvihu, nikdo nebaví.
@Aduš8 píše:Škoda, ze nejsi anonymní, ráda bych viděla váš rozpočet.
Jenže ono každé to tvoje písmenko má ještě nějaké ale… Ano, Kindergeld je tu ve výši rodičáku ženy, která je doma v ČR do 4 let dítěte. Ale už nikdo nevidí, že jeho výše ti tak možná pokryje poplatky za školku. Nájmy, energie, daně za auto a dalších X základních věcí je tu daleko dražší, než v ČR. Jen pro srovnání, dvouletého syna jsem chtěla dát na dětské zpívání. Poplatek 220€ za pololetí. V ČR za to samé ségra v lidušce platila 500Kč. Práci na zkrácený úvazek taky najdeš, ale nedostaneš místo v jeslích, obě děti jsme musela přihlásit hned po zjištění těhotenství a přesto syn měl místo pouze na odpoledne. Dcera náhodou místo dostala, někdo před námi odřekl. A třeba můj muž, zdravotní bratr, opravdu rodinu neuživí, pokud já budu pracovat na částečný úvazek. Ne každý je tu manažer. Žijou tu i naprosto obyčejní lidé. Na každé houno tu musíš mít pojištění, jinak se s tebou, v případě nějakého průšvihu, nikdo nebaví.
Moje zkušenost.. Žiju V Německu, kde je standardní rodičák do roka dítěte. Matka při něm nesmí pracovat, jinak jí je krácen. Pokud si ho rozdělí na dvojnásobnou dobu (vychází to ca na 20 měsíců, protože se od té první lhůty odčítá mateřská, ta je tu 2 měsíce), může si přivydělat polovinu platu, který měla před těhotenstvím. Většina tu volí tzv. Minijob, kdy můžeš vydělat do 450€ a není to daněné. Fungují tu buď u movitějších au-pair, tzv. Tagesmutter, které se můžou starat až o 5 dětí najednou a klasické jesle. Ty volí většina z rodičů. Já mám syna v jeslích od roka, dcera měla jít déle, ale nakonec jsme museli vzít místo které se uvolnilo jinak by mezi jejím nástupem a mým začátkem v práci vznikl rozdíl půl roku. A ničeho nelituji. Prvních pár dní jsem tam byla s malým na zvykačku, postupně odcházela dřív a dřív, až tam zůstal sám. Za rok a 3/4 jeho docházky plakal snad dvakrát a bylo to v období, kdy mu rostly zuby. Plakal přesně do té doby, než se za mnou zavřely dveře. Pro nás Čechy jsou německé děti strašně přidrzlé, ale oni jsou ve společnosti cizích lidí takhle suverénní právě proto, že s nimi přichází do kontaktu od miminka. Dětem se opravdu věnují individuálně, jsou 2 na 10 dětí a k ním ještě stálá praktikantka, takže ve skutečnosti tři. Těm nejmenším se opravdu věnují tím způsobem, že je chovají, krmí, zabaví, utěší… Takže dítěti opravdu nic neschází. Není to tak, že by někde řvalo zavřené v ohrádce. Oproti au-pair vidím velkou výhodu v tom, že je v kontaktu s dětmi a celkově mu ten čas bez rodičů strašně uteče. Málokdy se náš prcek těší domů, většinou mi zdrhá do třídy. A jak to nesu jako máma? No, začátky jsem obrečela, ale když vidím, jak se těší a jak je tam spokojený
tu zábavu, to co se mezi dětmi naučí, to mu já s mladší ségrou doma opravdu nabídnout nemůžu.
Pro anonymní : napíšu to asi takhle. Manželova výplata pokryje nájem a poplatky-energie, telefon, internet, pojistky, jeho alimenty na děti z předchozího vztahu (a ty má ve srovnání s jinými směšné), leasing auta, tankování. Něco málo mu zbyde a nákupy a ostatní zajišťuji já. Máme dvě opravdu malé děti. Pokud bych měla rodičák do roka, jako u prvního, dalo se vyjít. Ale na dva roky už jsem musela jít hned od 4.měsíce malé na Minijob. Udělám 39 hodin měsíčně, takže žádná katastrofa. Školka nás pro oba v budoucnu vyjde na 180€ bez jídla (jenže bydlíme na malém městě, v těch velkých je to třeba 600€/měsíc). Ano, můžeme si dovolit koupit třeba novou kvalitní autosedačku z jedné výplaty, ale nemůžu říct, že bychom si nějak vyskakovali.
@Anonymní píše:
Mam dotaz hlavne na ty, ktere zijete v zahranici…vim, ze tam je bezne, ze jde zena relativne brzo po porodu do prace. Ja si ale neumim predstavit sverit dite v kojeneckem veku (nebo treba i rocni) nekomu cizimu nota bene mlade holce, ktera pricestovala jako au-pair. Jak to funguje nebo nefunguje? A jak se k tomu stavi tamni maminky? Myslite, ze jsou tim deti (potazmo matky) poznamenane?
Kámoška v Anglii, rodicak mají na rok, pak se vracela do práce a dítko šlo do jeslí.. Chlap ji živil 2 roky při prvním, pri druhém už to nešlo.. Holt se člověk musí přizpůsobit. Od narození platili místo v jeslich a ona dělá na zkrácený úvazek..
@Aduš8 píše:
Pro anonymní : napíšu to asi takhle. Manželova výplata pokryje nájem a poplatky-energie, telefon, internet, pojistky, jeho alimenty na děti z předchozího vztahu (a ty má ve srovnání s jinými směšné), leasing auta, tankování. Něco málo mu zbyde a nákupy a ostatní zajišťuji já. Máme dvě opravdu malé děti. Pokud bych měla rodičák do roka, jako u prvního, dalo se vyjít. Ale na dva roky už jsem musela jít hned od 4.měsíce malé na Minijob. Udělám 39 hodin měsíčně, takže žádná katastrofa. Školka nás pro oba v budoucnu vyjde na 180€ bez jídla (jenže bydlíme na malém městě, v těch velkých je to třeba 600€/měsíc). Ano, můžeme si dovolit koupit třeba novou kvalitní autosedačku z jedné výplaty, ale nemůžu říct, že bychom si nějak vyskakovali.
Děkuji.
Muž ma mzdu průměrnou?
@Anonymní píše:
Mam mnoho pratel v zahranici (Nemecko, Francie, Potrugalsko..). Vetsina okolo 35 let, takze maji deti. Poznala jsem je za studii jeste jako bezdetna.A opravdu je to tam bezne. Ty zeny se naopak divaji podivne na nas system, ze je to silene mnoho let, kdy je uziveni rodiny na manzelovi a nam ujede vlak. Potazmo zadame podpory od statu. To tam neznaji.
To, ze zenska nejde v pul roce ditete do prace neznamena, ze se na neco vymlouva, ale ze ji zalezi vic na diteti nez na praci.
Zijeme ve Francii a u prvniho jsem se vracela do prave v jeho 3 mesicich. Sel do mikro jesli (na 8 deti 3 chuvy). Byl tam na 4 hodiny odpoledne, nez se vratil manzel z prace. Chuvu jsme nikdy nemeli, neverim jim. Daleko spolehlivejsi mi prijdou prave jesle, kde je vice ucitelek a mohou se v pripade cehokoliv zastoupit. Diteti je ted 12 a zadne vady na nem nevidim, naopak v mladsim veku byl oproti ceskym detem napred.
Mam dotaz hlavne na ty, ktere zijete v zahranici…vim, ze tam je bezne, ze jde zena relativne brzo po porodu do prace. Ja si ale neumim predstavit sverit dite v kojeneckem veku (nebo treba i rocni) nekomu cizimu nota bene mlade holce, ktera pricestovala jako au-pair. Jak to funguje nebo nefunguje? A jak se k tomu stavi tamni maminky? Myslite, ze jsou tim deti (potazmo matky) poznamenane?