Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte maminky!
Nejprve bych chtela napsat, ze vim, ze kazde dite je jine a ze nektere deti zacinaji chodit i pozdeji. Muj syn, ted mu bylo 15 mesicu, se vyviji ukazkove, podle tabulek! Od 8 mesicu se stavi u nabytku, od 9. mesice kolem nej i chodi. Velmi rychle leze a stavi se sam, bez drzeni uprostred mistnosti. Jen ten krok se mu nechce udelat. Zijeme v zahranici, dr nas tady poslal na fyzioterapii ve 12m, kde bylo vse v poradku. Nema rad chuzi s choditkem (tim, co tlaci pred sebou) ani za ruce chodit moc nechce. Obcas udela krucek az dva ke me, nebo
manzelovi, ale vic je to „skok“. Rad leze do vysky a vzdycky si najde zpusob, jak vylezt tam, kam
potrebuje
Rada bych mu dodala odvahu, udelat ten prvni krucek, ale nevim jak. Opravdu ho nechci nutit, alenjde videt, ze se mu i chce. Jeho 3 leta sestra neni moc motivaci
ekuji ![]()
když jsem byla malá, tak jsem se prý bála chodit sama. Tak mi táta dal do ruky pomeranč ![]()
Sestrenice davala svoji male do obou rukou neco, co mohla drzet (treba hrnicky), jak se na to soustredila, tak se pak zapomnela a vydala se sama do prostoru ![]()
Ahojky, našemu je 17 měs a také sám nechodí, zkusila bych dát něco do ručky, ale asi bych na to nespěchala, však on si na to přijde, čas ještě má, je šikovný, chytrý, tak jen prostě musí překonat ten strach, chodítka se nedoporučují, my máme zakázané i vodění za ručky, ale doma občas vodíme, aby měl změnu..přijde to a bude běhat jak dcerka..hodně trpělivosti
Dekuji! ja mu davam do ruky kyblik, ale on s nim jen dela drepy
on se sam v prostoru poatavi, i se shybne pro neco, ale aby s tim nekam sel, to ne
![]()
Starší dcera se bála udělat krok, pomohlo podvléknout tenkou osušku pod ručičky a držet (chvilku se věšela - cca 10minut, pak už chodila s jištěním (první den), druhý den už jsem tahala povolený hadr a večer se pustila…
@JaLiMa Dcera zjistila, že lézt po štěrku a ostrých kamenech není zrovna pohodlné, tak se pak snažila po dvou.
Nebo posílat dítě mezi s sebou.
@JaLiMa U mladší dcery (teď 25 měsíců) jsme to měli uplně stejně, jak popisuješ. Také velmi brzy stála, chodila kolem nábytku, lezla do výšek, ale chodit nechtěla. Zkoušeli jsme si ji posílat mezi sebou, jak už tu někdo psal, ale to nepomohlo. Musela si to prostě srovnat v hlavě a vyrazila, když se jí chtělo:-). Začala cca 15 měsících a do týdne si byla na nožičkách velmi jistá. Takže to opravdu chce trpělivost.
Moje deti dlouho jen lezly, ani o to staveni se nestaly. Vsude si vyrazily po ctyrech. No a pak se najednou v 15 mes postavily a eozbehly a to byl hukot. Behem par dni jsme byli bez kocarku, vsude jen pesky.
Moc dekuju! Ja
choditko mam jenom to, co tlaci pred sebou, to, co v nem sedi bych mu nedala a kdyz homchytnu za ruce, tak se zacne houpat nebo sedat
takze to taky nedelam
Dneska usel peknkroku k manzelovi, ale pak uz zajem zase nemel
asi ho vazne necham byt, at mu to jeste vic nezhnusim
dekuju vsem ![]()