Chyba lékaře - soudili byste se?

Anonymní
14.2.19 19:41

Chyba lékaře-soudili byste se?

Prosím o rady a názory. Mám syna, povedl se nám na první pokus. Nás zázrak a zlatíčko :srdce:. Rozhodli jsme se po 3,5 letech pro další. Jeli jsme na dovolenou, měla jsem menstruaci. Ale po navratu (po 14ti dnech) jsem se citila jako těhotná. Na testu byly 2 čárky. Nechápala jsem. Gynekolog mi sdělil, že bych měla jít raději do nemocnice, že by to mohlo být mimoděložní. Lékař -primář gynekologie v krajské nemocnici mne ihned operoval, i kdyz jsem nemela žádné potíže. Odebral mi vejcovod a hned po operaci mi ale sdělil, že to bylo takové nespecifické a neni si jistý. Druhý den bylo jasné dle HCG, že mi vejcovod odebrali zbytečně a šla jsem znovu pod narkózu -na revizi dělohy. Plod-zbytky byly celou dobu v děloze. Kamaradi gynekologové (mám dva) mi říkají, ze to je jasná chyba lékaře. Můj gynekolog mi rekl, že jestli nebudu operatéra žalovat, tak jsem blázen, že kdy už jindy, kdyz ne v tomhle případě. Pry to nebyl žádný akutni stav a vzdy se vyčkává. Navíc prý na vejcovodu ten zarodek je při laparoskopii jasně vidět. Je to vypouklé a vede k němu cévní zasobení. My se teď s manželem snažíme znovu o mimi asi pres půl roku, ale nedaří se. Po operaci jsem ještě byla v pohodě. Uklidňovala jsem se tím, že mám ještě jeden vejcovod, ze přece mohu otěhotnět. Ale teď se začínam bát a občas si pobrečím, jak je mi to líto a štve mě to, že mi tohleto udělali. Co byste dělali vy? Já bych nejradši otěhotněla a na vše zapomněla. Soud by mi to akorat připominal. Ale na druhou stranu si říkám, co kdyz se to stejné stane nějaké další?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
14.2.19 19:47

Jen doplnění MS byla na dovolené, po 14ti dnech od MS jasně pozitivní test a u lékare jsem uz byla po 3 tydnech od MS. Takze to byl částečný potrat, ale zbyly tam plodové obaly tvořící HCG, které nestoupalo ani neklesalo.

• Citovat
  • Upravit
353
14.2.19 19:58

Nějak nechápu proč vás váš gynekolog posílal do nemocnice s tím že to může být mimoděložní? Měl k tomu nějaký důvod? On a ani v nemocnici vám nedělali utz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2782
14.2.19 19:59

Já tě uklidním, že po odebraném vejcovodu jsem otěhotněla 3× . Sice to trvalo 9 měsíců až rok a půl, ale dobrý.
Ale to, co provedl ten primář byla hrozná prasárna. Myslím si, že by za to měl pykat. Ale jsem srab, tak nevím, co bych na tvém místě dělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1351
14.2.19 19:59

Otázka je, co si na tom doktorovi vezmeš? Nic. Nemocnice zaplatí odškodné, mají na to pojistku a doktora „potrestají“ důtkou nebo mu vezmou nějaké osobní ohodnocení. Ano, můžete teoreticky použít peníze na umělé oplodnění, ale jinak co…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1682
14.2.19 20:02

Uf, píšeš to poměrně zmateně, není z toho hodně věcí jasných. Už když tě tvůj gynekolog posílal do nemocnice, bylo mu jasné, že jde o vážné neprosperující těhotenství / mimoděložní / potrat. Samozřejmě, podezření na mimoděložní je zpočátku vždy, je to život ohrožující situace, a vidět na utz lze až později (nad 1000, 1500j HCG), to už by mělo být rozeznatelné i přímo na vejcovodu, nicméně v této době již také může prasknout a ohrozit na životě ženu. V praxi se tedy hodně odhaduje podle vývoje hcg v krvi - ten vůbec neuvádíš. Ale do určité doby prostě žádná vyboulenina na vejcovodu viditelná není… Bohužel není ani směrodatné, že jsi měla v děloze zbytky plodových obalů - ty se tam bohužel někdy vytváří i při mimoděložním těhotenství, jako falešné plodové vejce.
Myslím, že takto zpětně to již nikdo dobře neposoudí, zda tvé odebrání vejcovodu bylo, či nebylo na místě, lékař jednal zejména z obavy o tvůj život, jako primář byl určitě dost zkušený.
Já na tvém místě bych se hodně moc zajímala předtím, jsem zastáncem názoru, že své zdraví mám napůl ve svých rukách, a vždy si o své situaci leccos nastuduji, konzultuji - takže já bych třeba se zákrokem v danou chvíli nesouhlasila, žádala bych potvrzení stavu druhý den, ležela bych v nemocnici a absolvovala další ultrazvuky a krevní testy. Nicméně následně bych určitě lékaře nežalovala, nejednal pouze jen tak z plezíru, mimoděložní těhotenství pro ně není žádná legrace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
14.2.19 20:03
@7.straka píše:
Otázka je, co si na tom doktorovi vezmeš? Nic. Nemocnice zaplatí odškodné, mají na to pojistku a doktora „potrestají“ důtkou nebo mu vezmou nějaké osobní ohodnocení. Ano, můžete teoreticky použít peníze na umělé oplodnění, ale jinak co…?

No tohle stačí, pokud bude muset jít na IVF někdy, tak peníze se hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.19 20:04
@Martina919 píše:
Nějak nechápu proč vás váš gynekolog posílal do nemocnice s tím že to může být mimoděložní? Měl k tomu nějaký důvod? On a ani v nemocnici vám nedělali utz?

Gynekolog mi delal UZ a nevidel nikde nic, ale HCG bylo 9000. Nic zvetseného, a UZ ma dobry. Dela screeningy pro celý kraj. Takze vysoke HCG a plod by prý uz mel byt videt. V nemocnici delali UZ, zvetsene jsem pry podle nich mela oba vejcovody, ale málo a jeden asi tochu víc. Kazdopadne zvetseny vejcovod neni indikace k jeho odebraní.

• Citovat
  • Upravit
1682
14.2.19 20:07

Otěhotnět se s jedním vejcovodem dá, dokonce jsou i případy, kdy funkci chybějícího vejcovodu zastane ten druhý, a dopraví i folikul z druhého vaječníku. Takže šance na oplodnění díky chybějícímu vejcovodu neklesne o 50%, ale jen třeba o 30%. Takže z této strany to určitě nevzdávej, není důvod, proč bys nemohla otěhotnět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.19 20:08
@Nicky B píše:
Uf, píšeš to poměrně zmateně, není z toho hodně věcí jasných. Už když tě tvůj gynekolog posílal do nemocnice, bylo mu jasné, že jde o vážné neprosperující těhotenství / mimoděložní / potrat. Samozřejmě, podezření na mimoděložní je zpočátku vždy, je to život ohrožující situace, a vidět na utz lze až později (nad 1000, 1500j HCG), to už by mělo být rozeznatelné i přímo na vejcovodu, nicméně v této době již také může prasknout a ohrozit na životě ženu. V praxi se tedy hodně odhaduje podle vývoje hcg v krvi - ten vůbec neuvádíš. Ale do určité doby prostě žádná vyboulenina na vejcovodu viditelná není… Bohužel není ani směrodatné, že jsi měla v děloze zbytky plodových obalů - ty se tam bohužel někdy vytváří i při mimoděložním těhotenství, jako falešné plodové vejce.
Myslím, že takto zpětně to již nikdo dobře neposoudí, zda tvé odebrání vejcovodu bylo, či nebylo na místě, lékař jednal zejména z obavy o tvůj život, jako primář byl určitě dost zkušený.
Já na tvém místě bych se hodně moc zajímala předtím, jsem zastáncem názoru, že své zdraví mám napůl ve svých rukách, a vždy si o své situaci leccos nastuduji, konzultuji - takže já bych třeba se zákrokem v danou chvíli nesouhlasila, žádala bych potvrzení stavu druhý den, ležela bych v nemocnici a absolvovala další ultrazvuky a krevní testy. Nicméně následně bych určitě lékaře nežalovala, nejednal pouze jen tak z plezíru, mimoděložní těhotenství pro ně není žádná legrace.

Mám potvrzeno tremi lékari a jedním lekarem a právníkem zároveň, že se ve stavu, kdy akutně nepraskne vejcovod a zena nekrvaci do dutiny břišní, se vyčkává nebo se dělá DIAGNOSTICKÁ laparoskopie. Moje operace byla nazvána Odejmutí vejcovodu a nikdo uz se nesnažil nic diagnostikovat. Šli proste rovnou po tom vejcovodu.

• Citovat
  • Upravit
1682
14.2.19 20:09
@Anonymní píše:
Gynekolog mi delal UZ a nevidel nikde nic, ale HCG bylo 9000. Nic zvetseného, a UZ ma dobry. Dela screeningy pro celý kraj. Takze vysoke HCG a plod by prý uz mel byt videt. V nemocnici delali UZ, zvetsene jsem pry podle nich mela oba vejcovody, ale málo a jeden asi tochu víc. Kazdopadne zvetseny vejcovod neni indikace k jeho odebraní.

Tyjo, ale v té situaci bych tě hnala pod kudlu taky 8o V děloze by plod už musel být vidět každopádně. To opravdu vidím na mimoděložní… Mimochodem, jsou i jiná místa, než přímo na vejcovodu, kde se vajíčko dokáže ukrýt, například v jeho ústí - pak je to ultrazvukově hůře diagnostikovatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.19 20:10
@jenny.fields píše:
No tohle stačí, pokud bude muset jít na IVF někdy, tak peníze se hodí.

Peníze nepotřebuji. Resp. peněz mame dost. Pokud bych se soudila, tak spíš kvuli tomu, aby se to neatalo nekomu dalšímu..

• Citovat
  • Upravit
353
14.2.19 20:11
@Anonymní píše:

Když vám ten vejcovod tedy vzal zbytečně a nebylo to mimoděložní tak mimčo bylo normálně v děloze? Prokázal vůbec někdo že je to ZT? Nebo to prostě jen tak vyškrabali? Je mi vás moc líto :( Určitě byste se měla poradit s právníkem tohle není normální :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.19 20:11
@Nicky B píše:
Tyjo, ale v té situaci bych tě hnala pod kudlu taky 8o V děloze by plod už musel být vidět každopádně. To opravdu vidím na mimoděložní… Mimochodem, jsou i jiná místa, než přímo na vejcovodu, kde se vajíčko dokáže ukrýt, například v jeho ústí - pak je to ultrazvukově hůře diagnostikovatelné.

A vy jste lékarka, jestli se mohu zeptat?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.2.19 20:15
@Martina919 píše:
Když vám ten vejcovod tedy vzal zbytečně a nebylo to mimoděložní tak mimčo bylo normálně v děloze? Prokázal vůbec někdo že je to ZT? Nebo to prostě jen tak vyškrabali? Je mi vás moc líto :( Určitě byste se měla poradit s právníkem tohle není normální :zed:

Ano, dle histologie bylo mimco v deloze. Resp. jeho zbytky. Potratila jsem neúplně na té dovolene. Ona v té děloze byla takivá mini dutinka. Ale doktoři celou dobu hledali asi srdecni akci, kdyz bylo HCG 9000. Ale kamarad gynekolog, ktery pracuje v jinem kraji jako zastupce primare mi rekl, ze se to stava. Ze plodove zbytkove obaly mohou vytvařet mnohem vyšší HCG. On byl ale bohuzel v dobe kdy se to stalo mimo CR. Tak jsem to s ním nekonzultovala pred operací.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí

K2 Complex