Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ano, mám 2 chudáky, co nepojedou na tábor. Strávíme léto u babičky a na výletech u ní.
Myslím, že v tomto dost záleží na tom, zda by to dítě chtělo, ale třeba z finančních důvodů nejede nebo zda nechce. Znám člověka, který byl jednou a z táborů ho to vyléčilo tak, že už na žádný nikdy nechtěl.
Žádné z dětí na táboře nikdy nebylo, prostě nechtěly. Preferují výlety s různým zaměřením a střídají se u babičky. Když není žádný program, tráví spoustu času venku s kamarády.
@Fiveone dítě na tábor nechce, muselo by se kvůli němu vzdát něčeho jiného. Těší se na čas s rodinou, na dovolenou na kolech, na výlety, na práci na zahradě (natírání plotu, stavění opěrného plotu pro růže, apod.),…
@Snorlaxik píše: Více
Na druhém stupni jet na tábor, to musí být fakt sen každého puboše ![]()
Když tomu dítěti budou rodiče posouvat, že je chudák, tak chudákem bude. Když to rodiče vezmou sportovně bude to u dítě, byť pubertální, brát víc v pohodě.
Co bych za to dala, aby dítě jezdilo zas jen na tábory
Mě čeká víc než měsíc komunikace s dítkem s časovým posunem a za prázdninový odpočinek se to z mého pohledu počítat nedá, neb dítko už má zadané povinné úkoly a to ještě neodletělo.
Tak mi připadá v pohodě, že zůstane doma. Proč ho nutit, když nechce.
@Zeoli píše: Více
No jak se to vezme. Už jsem od pár lidí slyšela, že tam proběhl jejich první sex třeba v 15 či 16. Na tuto zkušenost se může opravdu puberťák těšit a výjimečně se pak bude těšit i na noční hlídku.
@Zeoli píše: Více
Tak to neznáš puberťáky jako je ten můj. Dobrovolně a nadšeně bylo dítko na táboře pořádaném jaderkou pro středoškoláky ![]()
@Fiveone píše: Více
hele, klid, první sex může proběhnout doma v dětském pokojíčku, když jsou rodiče ještě v práci a dítě už doma - kvůli tomu fakt nemusí jezdit na tábor
Nejede na pobytový ani čtvrťák, ani šesťačka a ani deváťačka. Mladší nechtějí organizovaný program i v létě. Během školního roku mají dost režimu. Oba měli tábor kroužku na podzim a různé pobyty během roku. To byla jiná. Teď chtějí volno, užívat si bazén, kamarády, toulat se, jezdit na kole/koloběžce/bruslích podle své chuti. A s námi taky. Většina táborů je v červenci a v době nejhezčí části léta. Nejmladší jde jen na soustředění atletiky. Soustředění je na způsob příměšťáku v místě bydliště a je to ve druhé půlce léta. Ideální. Nejstarší řešíme, jestli někde bude možná brigáda. Bohužel propásla možnost, aby šla letos pracovat na tábory. Školení proběhlo v dubnu a květnu. Berou od 15 let praktikanty. Příští rok se to musí ohlídat líp. Nikam je nenutíme, že musí. Loni jsme je prvně pustili dlouho do večera na hody a kolotoče. Budou letní kina. Programu dost. Doma zalezení nebudou určitě.
@Kasandra159 píše: Více
Ale to mohlo být edukativni a zajímavé, člověk některé věci doceni až později. Já bych brala nějaký tábor třeba se psy a výcvikem, za ty dětské ceny prosím ![]()
Mě na tábor nejede ani jedno z dětí. Kromě rodinné dovolené má syn dva příměstské kempy a možná dodáme ještě třetí. Dcera zase jede na 14 dní k moři na jazykový kurz. Děti o tábory fakt nejeví zájem, tak jim zařizujeme jiný program dle jejich preferencí.
V jedné dnešní diskuzi jsem se dozvěděla, že když dítě na druhém stupni nejede na tábor, tak je chudák. Tak mě zajímá, jestli je nás tady takových víc, jejichž podobně staré dítě na tábor letos nepojede a přesto je dítě spokojené a těší se na prázdniny.