Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@konvalin píše:
Loni jsem řešila na urologii, když měl syn 4,5 roku, že se stále v noci počůrává. Pan doktor jen doporučil úpravu s pitným režimem, nejvíc vypít dopoledne a během dne ubírat, s tím že do těch 5,5 to jinak řešit nebudeme. Pokud by se dítě počůrávalo za rok, tak máme přijít a bude se hledat jiné řešení.Syn se teda počůrával každou noc, v noci vzbudit nešel, na WC max. v polospánku brečel.
Když mu bylo 5 let a 2 měsíce, najednou došlo ke změně a žádné počůrávání, vydrží až do rána, v noci se nevzbudí a tak už je to rok.
Holt to trvalo dlouho než dozrál.
Zato mladší dítě je bez plen na noc od 2 let a 3 měsíců a nemusela jsem pro to dělat nic. Tam je i jedno, že se večer hodně napije, prostě se v noci nepočůrá.
Jak nesel vzbudit?
neumis vzbudit dite?
Rekl bych ze problem ktery mel nebo ma a to ten, ze jej nevzbudi plny mocovy mechyr nevysumel. Akorat jak je starsi, tak ma vetsi kapacitu mechyre a tak nejak mu to na tu noc staci aby se sel vymocit az rano. Zkus mu dat hodne piti pred spanim a uvidis.
@lebambule píše:
Proč to tak hrotis? Tim dej tomu cas rozhodně nemyslím čekej donekonečna 🙄 To ty se tady furt pohorsujes nad pomocenyma skolakama, který tu nikdo jinej neřeší 🙄
Protoze to hrotis znamena ze kdyz je neco znepokojujiciho, tak to nejak resim. Zakladatelku to evidentne znepokojuje jelikoz zalozila debatu. Muze zacit tim, ze dite v noci bude budit na vymoceni. Udelat v tom pravidelnost. Proc ne. Neni to nejak drasticke a pro zacatek si myslim uplne dostacujici. V cem je problem to takhle delat?
@Komsomol mne by opravdu zajímalo, zda jste doktor nebo psycholog… Anebo jestli vůbec máte děti. Viz např. neumíš vzbudit dítě? Ano, každý umí vzbudit dítě ale když dítě po probuzení v noci ječí, že se leklo, nebo že chce spát případně se odmítá jít vyprazdnit tak dítě člověk radši nechá spát. Nebo jak byste řešil situaci, že vzbudite dítě a to vám poté nebude dvě hodiny spát? Každou noc? A nevím, proč tady hazete dítě, které se v noci přestalo pocuravat k tomu, že se mu zvětšil měchýř. Mohlo to tak být anebo to mohlo být tím, že k tomu dospělo. Vaše skálopevně pravda mě opravdu udivuje…
@Mia25 píše:
@Komsomol mne by opravdu zajímalo, zda jste doktor nebo psycholog… Anebo jestli vůbec máte děti. Viz např. neumíš vzbudit dítě? Ano, každý umí vzbudit dítě ale když dítě po probuzení v noci ječí, že se leklo, nebo že chce spát případně se odmítá jít vyprazdnit tak dítě člověk radši nechá spát. Nebo jak byste řešil situaci, že vzbudite dítě a to vám poté nebude dvě hodiny spát? Každou noc? A nevím, proč tady hazete dítě, které se v noci přestalo pocuravat k tomu, že se mu zvětšil měchýř. Mohlo to tak být anebo to mohlo být tím, že k tomu dospělo. Vaše skálopevně pravda mě opravdu udivuje…
Me udivuje jak vam decko v noci rekne ze odmita jit curat, ze se mu tam nechce a vy to berete jako tak, ze kdyz se mu nechce tak jej preci NEBUDU NUTIT
bude jecet prvni tyden pak uz si zvykne, ze bude chodit v noci kropit. Decka rvou jak zacnou chodit do skolky a je to snad duvod abych jej tam nedaval? Ja myslim, ze zvetseni objemu mechyre je docela logicka moznost zmeny nemyslis? Dej mu vypit dva litry nejakyho mocopudnyho caje na noc a uvidis jestli je za tim zmena objemu mechyre nebo to ze uz k tomu „dospel“ ze by se mel v noci zvednout pri nutkani na moceni. Kazda vedecka teorie by se mela overit v praxi
@Komsomol proč bych svému dítěti dávala pít močopudný čaj před spánkem?
jak můžete říct, že k tomu určitě nedospěl, že je to velikosti měchýře? Vy to vite,? Dítě znáte? Moje dítě třeba nervalo ani jeden den že nechce do školky, protože k tomu dospělo. A ano, některé děti k tomu ještě nedospěly a na to je rodič, který je zná nejlépe aby rozhodl, zda to dítě hraje nebo je to vážnější situace… Ale pokud jste opravdu přesvědčen o své pravdě, zkuste dělat semináře na téma výchova dítěte… Třeba se to chytí ![]()
@Mia25 píše:
@Komsomol proč bych svému dítěti dávala pít močopudný čaj před spánkem?jak můžete říct, že k tomu určitě nedospěl, že je to velikosti měchýře? Vy to vite,? Dítě znáte? Moje dítě třeba nervalo ani jeden den že nechce do školky, protože k tomu dospělo. A ano, některé děti k tomu ještě nedospěly a na to je rodič, který je zná nejlépe aby rozhodl, zda to dítě hraje nebo je to vážnější situace… Ale pokud jste opravdu přesvědčen o své pravdě, zkuste dělat semináře na téma výchova dítěte… Třeba se to chytí
Aby jsi to vyzkousel. Nerikam ze to musi byt pravda, ale da se jednoduse overit. Treba do toho dospel a chce jiz chodit na zachod
jen jsem chtel rict, ze u starsich deti, ktere v noci trapi pomocovani by se na to nemelo nahlizet jako na beznou vec, ale jako na problem, ktery se ma resit dle aktualniho veku ditete
@Komsomol píše:
Me udivuje jak vam decko v noci rekne ze odmita jit curat, ze se mu tam nechce a vy to berete jako tak, ze kdyz se mu nechce tak jej preci NEBUDU NUTITbude jecet prvni tyden pak uz si zvykne, ze bude chodit v noci kropit. Decka rvou jak zacnou chodit do skolky a je to snad duvod abych jej tam nedaval? Ja myslim, ze zvetseni objemu mechyre je docela logicka moznost zmeny nemyslis? Dej mu vypit dva litry nejakyho mocopudnyho caje na noc a uvidis jestli je za tim zmena objemu mechyre nebo to ze uz k tomu „dospel“ ze by se mel v noci zvednout pri nutkani na moceni. Kazda vedecka teorie by se mela overit v praxi
No niektorým deťom nevadí budenie v noci, možno si trochu poplačú, možno krikom zobudia celý dom, ale potom spia dalej. Noj fešák si aj nahlas poplače, ale potom hned zaspí. Ale čo ak bude po prebudení bdelé aj dve hodiny: Ja ked sa v noci zobudím, tak minimálne dalšiu hodinu neviem zaspať. Stále som v rozppakoch - niekto píše, že budit, iný nebudit. Ale pokial je to dieťa, ktoré zaspí hned, tak radšej zobudit, ako keby malo ležať neviem ako dlho v tom mokrom a ešte z toho prechladnuť.
Prípadne ho motivovat - ked sa v noci nepociká, napríklad ho niekam zobat a podobne - ale povedat mu to až ráno, lebo bude z toho v noci v strese a just bude mokrá postielka
@autorka44 píše:
No niektorým deťom nevadí budenie v noci, možno si trochu poplačú, možno krikom zobudia celý dom, ale potom spia dalej. Noj fešák si aj nahlas poplače, ale potom hned zaspí. Ale čo ak bude po prebudení bdelé aj dve hodiny: Ja ked sa v noci zobudím, tak minimálne dalšiu hodinu neviem zaspať. Stále som v rozppakoch - niekto píše, že budit, iný nebudit. Ale pokial je to dieťa, ktoré zaspí hned, tak radšej zobudit, ako keby malo ležať neviem ako dlho v tom mokrom a ešte z toho prechladnuť.
Dite by nemelo mit problem s usinanim. Ononsi na to zvykne samo po par probuzenich a placi a bude mu to pripadat jako rutina
@autorka44 píše:
Ja bych to proste zkusila a uvidite jak bude dite reagovat. Pokud by dite jen brecelo a nevycuralo se, tak bych to po par pokusech vzdala.
@Komsomol píše:
Protoze to hrotis znamena ze kdyz je neco znepokojujiciho, tak to nejak resim. Zakladatelku to evidentne znepokojuje jelikoz zalozila debatu. Muze zacit tim, ze dite v noci bude budit na vymoceni. Udelat v tom pravidelnost. Proc ne. Neni to nejak drasticke a pro zacatek si myslim uplne dostacujici. V cem je problem to takhle delat?
To ja nevim, ja dítě nebudim, ma ještě svůj cas… Ja jsem reagovala na to, ze pořád dokola mluvíš o pocuravajicich se školácich, ale nikdo krom tebe je tu neresil, protože nikdo tady doma pocuravajiciho se školáka nema.
Ja treba nejsem zastancem buzeni deti v noci na wc, školení pulrocnich mimin na nocniku apod. Kdyz mi na tříleté prohlídce pediatricka nabizela klystyr, pokud muj syn nezačne kadit mimo plenu a bude to zadrzovat, tak jsem podekovala za rady a sla domu. Kdo rekl, kdy přesně maji vsechny deti kakat sporadane kam dospělí chtějí? Me to nezajima, mám svou cestu. Synovi jsou ctyri a na zachod normálně chodí, v životě nesedel na nočníku, nedonutil by ho ani Komsomol. Prostě to na mě působí, ze te irituji cizi deti, ktery maji ve čtyřech letech v noci plenu. Jako kdyby se te to nejak týkalo 🙄 A děláš z toho školou povinné jedince, co maji mokrej rozkrok. Neznam dítě, které se ve škole pocura pod sebe. 🙄
@murra píše:
Ja bych to proste zkusila a uvidite jak bude dite reagovat. Pokud by dite jen brecelo a nevycuralo se, tak bych to po par pokusech vzdala.
Prave bych vytrval. Po par pokusech si zvykne na to ze se vstava a je cas vykonat potrebu
@Komsomol píše:
Prave bych vytrval. Po par pokusech si zvykne na to ze se vstava a je cas vykonat potrebu
Chtela bych vas osobne videt, jak noc co noc budete budit dite, vlacite ho rvouci na zachod, kde by se ani nevycuralo a pak ho stale rvouci budete vracet do postylky a to treba rok a pul bez efektu.
@lebambule píše:
To ja nevim, ja dítě nebudim, ma ještě svůj cas… Ja jsem reagovala na to, ze pořád dokola mluvíš o pocuravajicich se školácich, ale nikdo krom tebe je tu neresil, protože nikdo tady doma pocuravajiciho se školáka nema.
Ja treba nejsem zastancem buzeni deti v noci na wc, školení pulrocnich mimin na nocniku apod. Kdyz mi na tříleté prohlídce pediatricka nabizela klystyr, pokud muj syn nezačne kadit mimo plenu a bude to zadrzovat, tak jsem podekovala za rady a sla domu. Kdo rekl, kdy přesně maji vsechny deti kakat sporadane kam dospělí chtějí? Me to nezajima, mám svou cestu. Synovi jsou ctyri a na zachod normálně chodí, v životě nesedel na nočníku, nedonutil by ho ani Komsomol. Prostě to na mě působí, ze te irituji cizi deti, ktery maji ve čtyřech letech v noci plenu. Jako kdyby se te to nejak týkalo 🙄 A děláš z toho školou povinné jedince, co maji mokrej rozkrok. Neznam dítě, které se ve škole pocura pod sebe. 🙄
Podle tveho modelu bych nastoupil do skoly az v 15, protoze do te doby jsem si chtel hrat a kdo ma pravo urcovat kdy se citim na vzdelavani
kdo rekl kdy presne mam zacit ze skolou? ![]()
Proč to tak hrotis? Tim dej tomu cas rozhodně nemyslím čekej donekonečna 🙄 To ty se tady furt pohorsujes nad pomocenyma skolakama, který tu nikdo jinej neřeší 🙄