Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@autorka44
Moji dceři jsou 3,5 roku a tedy jsme úplně bez plinek. Naucila se sama od sebe se v noci probudit a dojít si na nočník aniž bych musela být vzhůru. Jenže v posledním týdnu se mi malá neprobudí sedne si na posteli má zavřené oči a pokud na ni nemluvím či neodnesu na nočník tak se mi počůrá. Trochu to pustí do postele a zbytek do nočníku. Popřípadě jsem založila novou diskuzi o tadytom. Nevim jak to mám řešit…či nemám o tom mluvit s Mudr…
@Komsomol píše:
Dovolim si tvrdit, ze za tyhle obtize muzou jednorazove pleny. Jelikoz se dite od mala bezpecne pochcava a posrava, neni mu to neprijemne jelikoz jsou konstruovane tak, aby ditko bylo v konfortu. On ten diskomfort nutil deti vice premyslet o tom zda byt v nekomfortu nebo potrebu zajit vykonat ci si o ni rict.Dudlik bych mu vytahl a zahodilnic se nestane
Víš o tom pr. lačky.
@Mončičák89 píše:
@autorka44
Moji dceři jsou 3,5 roku a tedy jsme úplně bez plinek. Naucila se sama od sebe se v noci probudit a dojít si na nočník aniž bych musela být vzhůru. Jenže v posledním týdnu se mi malá neprobudí sedne si na posteli má zavřené oči a pokud na ni nemluvím či neodnesu na nočník tak se mi počůrá. Trochu to pustí do postele a zbytek do nočníku. Popřípadě jsem založila novou diskuzi o tadytom. Nevim jak to mám řešit…či nemám o tom mluvit s Mudr…
Ja bych to resila normalne tim, ze ji na ten nocnik odnesu. Evidentne napul spi a nedokaze si dojit sama. Casem se to srovna.
Jak tady mnozí píšete o tom, že v noci polospící dítě odnesete na záchod, ono se vyčůrá v klidu, protože to ani neví, a pak spí v klidu do rána - tak před tímhle mě varovali všichni možní odborníci dětskou doktorkou počínaje a nefroložkou konče. Prý když v noci čůrat, tak jedině při vědomí - aspoň do té míry, že třeba otevře oči nebo na WC doťape. Není nutné, aby si dítě ráno to noční buzení pamatovalo, ale mělo by spolupracovat. Jinak se prý naučí čůrat ve spaní a nerozliší, jestli to je do záchoda nebo do postele. A pak se toho nezbavíte…
Co si o tom myslíte vy, rodiče starších dětí, kteří už tuhle fázi máte za sebou?
@iila
Tak já na ni vždy mluvím a sama sice s menší pomoci dotape na nočník…a pak zas z5 do postele…ale vždy než se pohne jít na ten nočník tak část pustí do postele a zbytek do nočníku…
@iila píše:
Jak tady mnozí píšete o tom, že v noci polospící dítě odnesete na záchod, ono se vyčůrá v klidu, protože to ani neví, a pak spí v klidu do rána - tak před tímhle mě varovali všichni možní odborníci dětskou doktorkou počínaje a nefroložkou konče. Prý když v noci čůrat, tak jedině při vědomí - aspoň do té míry, že třeba otevře oči nebo na WC doťape. Není nutné, aby si dítě ráno to noční buzení pamatovalo, ale mělo by spolupracovat. Jinak se prý naučí čůrat ve spaní a nerozliší, jestli to je do záchoda nebo do postele. A pak se toho nezbavíte…
Co si o tom myslíte vy, rodiče starších dětí, kteří už tuhle fázi máte za sebou?
Mam tuhle fazi za sebou se synem. Budila jsem na radu doktorky, na to ze by melo dite byt pri plnem vedomi me nikdo neupozornoval. Syn se zhruba po roce zacal na curani budit sam a sam si na zachod dosel.
Ale to dite nejakym zpusobem vnima - pocka, az ho prinesu na zachod, zvednu prkynko, stahnu mu kalhoty a az pak se vycura. Mladsi syn se mi ted ve veku 3,5 let budi sam, place, ale neni schopen si na zachod sam dojit. Potom, co ho odnesu a vycura se, ho odnesu zpatky do postele, on prestane plakat a usne. Jak bych tuhle situaci mela podle vasich odborniku resit? Mela bych ho zacit budit? Nebo pockat az se pocura?
@iila píše:
Podle lékařů je hranice, kdy je to ještě ok a kdy už je to třeba řešit, 5 let. Do té doby je noční pomočování v mezích normy, každé dítě dozrává jinak ( stejně jako někdo mluví plynně ve dvou letech a jiný začne později, jiný zas potřebuje logopedii ještě ve škole). Já mám děti tři, chození na nočník přes den nebyl problém od nějakých 18 měsíců u žádného z nich. U nočního fungování jsou na tom každé jinak. První se pomočovalo do 4,5 let, druhé do 3 let. Obě přestaly samy ze dne na den. Třetímu je 5 pryč a navštěvujeme půl roku nefrologii. Má režim, léky ( malá kapacita moč. mechýře a nevyčurá najednou celý obsah), buzení na močení 1× v noci, kontroly. Někdy se budí samo, jindy budím já. Pak je bez nehod. Pak jsou dny, kdy usnu a nevzbudím ho, ono se samo taky nevzbudí, pak to bývá tak 50/50 někdy vydrží celou noc, někdy se počůrá.
Na pripomenutie - Môj syn má 4 roky, dávame ho cikať v noci tak pred jedenástou a potom vydrží až do rána. Len žiaľ, vždy strašne plače, keď ho kvôli cikaniu zobudíme. Takže keď ho zobudíme, nastane plač, aj polhodinový. Keby sme ho nechali tak a pociká sa, bojím sa, že kým na to príde, lebo on spí tvrdo, tak mu prechladnú obličky. Zo psychického hľadiska je lepšie nebudiť, zo zdravotného budiť. Neviem, čo mám robiť. Vďaka