Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky prosím o radu mám doma novorozenece a batole.. A padám na hubu
když jedna spí druhá je vzhůru a naopak. Obě vyžadují péči.. Zatím to jakž takž zvládám, ale bojím se co bude dál.. Co si dát na to vyčerpání? Dekuji
Nekdo z rodiny pomoct nemuze? Spanek nicim nenahradis. Co zapojit vic tatinek nebo nejake babicky, neslo by to?
Čím nahradit spánek?? To přece nejde
..Novorozence do kočárku a povolat kamarádky, babičky, tety, prostě kohokoliv a s batoletem jít po obědě spát
Tak úplně reseni to není ale mne energeticky pomohly chia semínka a hořčík. jinak dospavej co se da…
Musíš se vyspat. Povolej prarodiče, zapoj otce. Ať jdou s oběma na procházku a ty celé dvě hodiny, co budou venku spi. Určitě je dáváš spát po obědě, tak zalehni s nima.
Ahojky a co někdo z příbuzných? s nima se nevídáš že by pohlídali, povozili..
Ničím. Zapoj rodinu, přátelé. jinak to nejde. Snad ti budou oporou. A hlavně se nestyď říct o pomoc. Nemusíš vše zvládnout perfektně sama. I ty si člověk a musíš se vyspat
Pokus se jim nastavit odpolední spánek ve stejnou dobu. Tak jsem si to udělala ja a je to k nezaplacení. Ted uz je teda dětem 31mesicu a 11… Zahul je to pořad, ale da se to. Nemam vůbec žádné hlídání a muž pracuje sezóně. takze je treba pul roku pryč a jezdí domu na víkendy, ale taky ne vzdy. A ja jsem tu na ne sama. Za nedlouho me to čeká znova. Neboj to zvládneš. Kolik je dětem?
@neellaa
Ahoj, já bojovala s kojením, přikládala jsem v podstatě každé dvě hodiny a mezi kojením v noci neusla. Několik týdnů jsem spala max. 1 hodinu denně.
Za mě: ráno hodně silný kafe nebo zelený čaj, pak už přes den ne.
Vynechat všechny sladkosti, v každým jídle syrový ovoce nebo zeleninu, pít ovo/zeleninový šťávy.
Supradyn je úžasnej (na povzbuzení energie, s Q10). Pít magnesii.
Psychicky: jet automaticky, nemyslet na nic, pořád si říkat, že to brzo přejde.
drž se! bude to dobrý ![]()
@neellaa bohužel to nejde.
chce to co nejvíc odpočívat, já padla vyčerpání v době, kdy mimčo nespalo v noci(budilo se někdy co 20min, pak to prodloužilo co 1h) přes den nespí už starší. Navíc starší je mamánek, a nechce se ode mně hnout ![]()
chce to se vyspat. mě pomohlo to, že jsem v noci začala dokrmovat, tudíž mimino spí, starší spí a já též. jen jsem nemohla pořad dospat a načerpat síly. To mě pomohl výlet, kde jsem se dostala z domova, mohla jsem si užívat sluníčka, a servisu.
Prostě jsem mohla konečně vypnout.
@kerrankin píše:
@Ostružka Konečně rady k tomu, na co se zakladatelka ptala![]()
nojo, vlastní zkušenost
, bylo to na budku, já prostě mezi kojeníma nezabrala, ani ve dne ani v noci, no hrůůůůza ![]()
Klíč je ve stravě. Bretariáni a podobná sebranka tvrdí, že potřebují méně spát. Já to mám na sobě taky ověřeno, že životní energie a strava spolu hodně souvisí.
Takže preferovat živou stravu - ovoce a zeleninu, ale zároveň bílkoviny a tuky, které zasytí. Vše v co nejlíp stravitelné formě. Takže ne smažené, ne moc solené, ne moc sladké. Talíř svíčkové s knedlíky tě unaví, a nespraví to ani dvojité preso s mlíkem. Jez zdravě a budeš v lepší kondici.
A paradoxně i pohyb. I přesto, že s těmi dětmi člověk pořád něco dělá, tak je dobrý se jít aspoň na 20 minut proběhnout, na inline, plavat, cokoliv. Vyprodukojou se endorfiny, podpoří to psychiku, zlepší se fyzická kondice, což opět povede k menší únavě a větší výdrži během dne.
@neellaa
Já to měla přesně jak ty. Malá usínala v 19.hod., starší až kolem 23. hod. Ráno, malá vzhůru v 6 (+ několikrát za noc), starší do 8. Po obědě - malá od 11:30 do 13:30, starší, když už náhodou usnul, tak kolem 13:30. Taky jsem měla dny, kdy jsem usínala ve stoje. Naštěstí máme taťku o víkendech doma, tak hlídal a já šla spát.
@Jancaqa píše:
Pokus se jim nastavit odpolední spánek ve stejnou dobu. Tak jsem si to udělala ja a je to k nezaplacení. Ted uz je teda dětem 31mesicu a 11… Zahul je to pořad, ale da se to. Nemam vůbec žádné hlídání a muž pracuje sezóně. takze je treba pul roku pryč a jezdí domu na víkendy, ale taky ne vzdy. A ja jsem tu na ne sama. Za nedlouho me to čeká znova. Neboj to zvládneš. Kolik je dětem?
tak to by me zajimalo, jak novorozenci nastavis poledni spanek. mi druhe dite spalo behem dne tak po 20min a delat s tim nic neslo nekolik mesicu. klidne usla u cehokoliv a za 20min byla vzhuru. starsi zas nespi pres den vubec nekdy od dvou let. kdyz jeste pres den spal, tak byl zas vzhuru do 11 vecer.
za to mi zas oba spali nekdy od 2 mesicu v noci v kuse. ta mladsi teda vstavala v 5, ale v noci spala. kazdopadne tech prvnich par mesicu bylo co se tyka spanku na budku a to jsem i nejakou pomoc mela.
@Ostružka
supradyn q10 ma te q10 tak malo, ze to je vyhazovani penez. jsou tam 3mg!! koenzym, co ma fakt smysl ma 30mg, uplne zakladni ten nejslabsi ma 10. takze radim vzit nejake levnejsi vitaminy a k tomu si koupit zvlast koenzym q10.
@Ali-Ali
Nějaké vitamíny pro těhotné a kojící matky mám. Poptám se na ten koenzym. Doporučila by jsi mi nějakou konkrétní značku? DIKY