Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje kamarádka si adoptovala půlroční holčičku a má trošku problém s odmítáním čaje. Chtěla jsem se zeptat, čím je vhodné osladit čaj, aby malé chutnal. Neslazený odmítá, tak ho sladí trošičkou medu, ale chtěla by ho nahradit něčím jiným. Ale čím?
Díky za odpovědi
.
Dadla
Ahoj Dadlo, ja bych sladila normalnim cukrem, ale jen spetku ![]()
Simona
a co zkusit jiný druh čaje?naší malé taky každý nechutnal a museli jsme zkoušet.
luka
Já bych sladila hroznovým cukrem - Glukopurem. Nebo třeba zkusit granulované čaje. Lenka
Ahoj,
připojuju se k tomu Glukopuru, mají ho v každých potravinách. Instantní čaje ho myslím obsahují taky (ty pro miminka).
Katka
ahoj, sladila bych určitě glukopurem nebo čerstvou jablkovou nebo hruškovou šťávou. Naštěstí mi ale malá pije i vodu, takže to nepotřebujeme.
Jendys
Nejlepsi je nesladit, kdyz to ale nejde, urcite bych pouzila Glukopur - hroznovy cukr, je daleko lepe stravitelny nez obycejny cukr- sacharoza. Med urcite ne, alergizuje, pro male deti se nehodi, urcite ne do roka, nekdo jsem dokonce cetla, ze az do tri let.
Mroe
Já holkám nesladím vůbec, jen když dostanou ovocný čaj, tak na litr dám necelou lžičku glukopuru. Ze začátku taky pily málo, ale protože pořád kojím, tak jsem to tak neprožívala. Rozhodně bych nesladila medem, ten děti nesmí. Minule jsem holkám chtěla udělat radost a koupila jsem jim granulovaný čaj, nevypily vůbec nic, pak jsem ho ještě rozředila vodou a nevypily ho ani tak. Já jim kupuji jen pytlíkové. Martina a kvíďata
Ja se priklanim ke slazeni ovocnou stavou (svestkova, hruskova) pokud je tedy treba. Jinak bych asi pulrocnimu diteti nesladila vubec. Jedine pokud by byl nejaky problem (prujem apod.) tak urcite asi osladit a pak bych pouzila Glukopur. Jana
Nečekala jsem za takovou chvilku tolik komentářů ![]()
Moc vám všem děkuju, kamarádce to vytisknu a předám.
Ještě jednou díky
.
Dadla
Souhlasím s holkama. Nejdřív bych asi vyzkoušela nějaký instatní čaj, ty bývají sladké a kolikrát dávám i menší dávkování než uvádí výrobce. Až teprve potom bych zkusila event. tu š´távičku či glukopur.
Med je silně alergizující a neni zrovna vhodný i tak, pro tak malé mimi. Jinak klidně i nabízet vodu, hodně ředěné šťávičky…
GaB
Ahoj ,
já jsem "malé " (dnes tříleté) sladila fruktopurem (krystalická fruktóza) ,anebo hnědým cukrem. Taky jsme měli a máme problémy s přijímáním nápojů, ale už to začíná být lepší.
Pěknou noc Anna
ahojky, já sladim ovocným cukrem (Fruktozou) a řikala mi i v lekárně že je v pohodě nebo tim glukopurem ,doufam že jsem to napsala dobře. ale medem bych určitě nesladila ještě bych počkala je malá. Laky
Ahojky Dadlo,
určitě glukopur nebo fruktopur, med ne, anebo zkusit trošku té jablečné šťávy, ovšem ty granulované slazené čaje bych nebrala, u nás v deníčku je jedna maminka holčičce dávala (nic špatného ji nenapadlo, koho taky jo, když je to pro děti, že?) a teď ve dvou letech jí totálně slézá zubní sklovina ![]()
Šárka
Ahoj!
Myslím si, že není nutné, aby dávala k pití jen čaj. Já jsem malého naučila na čistou vodu. Jednou za čas mu do ní dám pár zrníček granulovaného čaje.
Když jsme někde na návštěvě, tak slýchám poznámky typu… Ty mu dáváš jen čistou vodu!?
Ale co je na vodě špatného? Já už jsem rozmazlená a čistá voda mi nestačí, ale když malému voda chutná, tak proč ho rozmazlovat šťávičkami, že?
Možná by mohla občas zkusit hodně ředěné šťávičky a třeba postupně zvyšovat množství vody.
A co se týká slazení čaje, tak se taky přikláním ke Glukopuru.