Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
ráda bych se zeptala od kdy dáváte dítkům tvaroh. Bohužel po jogurtu zvracíme a máme průjem, tak bych ráda jogurt nahradila odtučněným tvarohem, je to možné od 6 měsíců? Mluvím třeba o 2 lžičkách denně s ovocem.
Díky za rady
VaKa
Ahoj,
tvaroh se do roka nedoporučuje kvůli zvýšenému množství bílkovin, nebo tak nějak. Myslím, že je možné žervé, ale to až tak od 8 měsíců. Nejlepší je asi zeptat se doktorky. Třeba Ti řekne, že malé množství tvarohu s ovocem neublíží. V.
Přesně tak, tvaroh má mnoho bílkovin, což zatěžuje ledviny, takže by se měl dávat nejdříve až po roce věku. Navíc nízkotučné, či odtučněné výrobky nejsou pro děti vůbec vhodné ![]()
I na jogurt je v 6 měsících docela brzo, možná proto má mrňous průjem - ještě to jeho trávicí ústrojí nezvládá ![]()
Silvie
Přesně jak píšou už holky, tvaroh do roku věku zatěžuje zrající ledviny vysokým obsahem bílkovin a jogurt je vhodný podávat taky až od 8 měsíců, v 6 měs. stačí mlíčko. S tím průjmem, pokud by i tak trval (po 8.měsíci), asi bych zkusila vyměnit značku, nejvhodnější jsou Selský jogurt bílý Hollandia, Activia bílá a BIO Olma bílý.
Jendys
Díky za informace. S tím jogurtem tomu teda nerozumím, protože v různých knihách a jídelníčcích píšou, že se může začít dávat v 6 měsících. No, každopádně ho vy:,–(im a vymyslim něco jinýho ![]()
Díky
VaKa
VaKo,to že ti zvrací a má průjem po jogurtech může být projev alergie na kravské mléko…my máme to samé,reaguje i na HA UM,musí být na speciálním.Poraď se s dr.,mmch. tvaroh by byl ještě horší ![]()
No, možná to ta alergie bude, já mlíko nepiju od asi 2 let, naposledy jsem pila sunar a konec. Máma mi taky říkala, že jsem po jogurtech zvracela a dlouho, vlastně až do dospělosti, jsem je nejedla. Moje máma je na tom s mlíkem stejně, taky ho nemůže, takže to asi podědila. Hlavně teď nechápu, že mě to nenapadlo dřív
Díky a zkusím se poradit s tou doktorkou. VaKa
Ahoj Kaco, tvaroh bych davala bez ohledu na alergii rozhodne az po 1. roce, jak uz tady bylo napsano
ale je fakt, ze co se tyce jidla pro mimi, nazory se docela lisi ![]()
Simona
V žervé bílkoviny nejsou? nebo ne tolik? Vždyť žervé je z tvarohu, smetany… Nerozumím
Michi, zerve je samozrejme taky tvaroh a tudiz tam take bilkoviny jsou. Rozdil proc se zerve muze a proc tvaroh ne, spociva v tom, ze zerve si namazes jenom trosku na chleba, zatimco tvarohu snis celej kelimek
Jana
Z toho mi ale vyplývá, že když si tvarohu mimčo vezme taky jen kousek, nic se mu nestane.......
Tvaroh se nejdříve může podávat od 8 měsíců a to jen tak jednou za měsíc v malých dávkách. Jinak až od roka. Nedoporučovala bych ho dávat dřív. Šesti měsíční dítko na to nemá připravený organismus, hlavně ledviny.
Já jsem zase četla, že lidský organismus nedokáže tvaroh vůbec zpracovat a to ani v dospělosti ![]()
Já dávám malé Selský nebo Activii.
Jinak žervé není tvaroh,kupodivu je to krémový sýr…a ten by stejně jako jogurty vadit neměl.....tvaroh je vlastně jenom vysrážená mléčná bílkovina,bez jakékoli jiné úpravy (kysání,kvašení…) a to by mohlo opravdu zatížit trávení a vůbec organismus.Totéž pacholíci ,smétánky…vlastně šlehaný a ještě oslazený tvaroh ![]()
a nevíte někdo, jak se žervé vyrábí? Já si dávám Olešnickvý tvaroh na chleba - tenké plátky, místo sýra. No a sem tam jsem prckovi kousek dala. řekla bych, že asi tak naráz 4 kousíčky, celkem asi tak 5× nebo 6×, takže mu to určitě nic neudělalo. Navíc už určitě 8 měsíců měl. On nejí jogurt, protože nechce jíst ze lžičky. Musím teda vymýšlet něco, co je na kousky (polívky , kaše taky nee)