Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky,
kdy Vám miláčkové začali lézt? Niki bude 11m a ještě neleze.Vím, je to individuální,ale ani se nestaví na nožičky.Od 8m sama sedí a „válí sudy“o 106.Lákám jí na hračky,na ňamky a ne a ne.Kam potřebuje,ta se dokutálí a hotovo.Pediatrička mi řekla,ať si nedělám starosti,že každé mimi je jiné a že Niki je naprosto v pořádku,chce to čas a ani lézt nemusí.No ale nestaví se na nožčky a když jí postavím v postýlce,vydrží pár vteřin a bum na zadeček.Jinak je veselá,povídavá,usměvavá,ale taky vzteklounek.Nejvíc se diví babička,že my v tomhle věku…Znáte to ![]()
Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Moc děkuji a hezký večer Naďa
Nikoleto, nic si z toho nedelej. Ja byla taky uplne frustrovana, syn v 9 mesicich nesedel, nelezl, a vlastne se ani moc neplazil, teda umel to (plazit se) ale delal to uplne vyjimecne ![]()
No a behem jednoho tydne se zacal poradne plazit, hned potom lezt, pak si sedl a na uzaver tydne si stoupl, bylo mu necelych 10 mesicu. Od te doby leze neuveritelnou rychlosti, nejradeji do schodu a neni vubec k zastaveni, chodi okolo nabytku a od 1roku chodi i za rucicku. Zatim je nam 1rok a 10dni a samostatne krucky jeste neprobehly, ale vypada, ze zacne kazdou chvili. Holt si to vsechno musel poradne promyslet ![]()
Chapu ale jaky je to hrozny, porad poslouchat ty „dobre mineny rady“ od okoli, zvlaste pak od matek tech „sikovnejsich“ deti, popr. odrazet protivny narazky jestli nemas nahodou „divny“ dite.
Ja jsem se naucila na takovyhle reci reagovat slovy „on je syn zase chytrejsi“ a divila by ses jak to funguje, malokdo si troufl pak jeste neco rikat… ![]()
Jana
Ahoj Nikol,
potěším tě!!! Přesně vím, jak se cítíš, ale buď, prosím, opravdu v klidu, tvoje pediatrička ví co říká…
Náš Vojta se začal plazit až v 9 měsících, v 11. se postavil, ale pořád se jenom plazil. Lézt začal až v průběhu 12. měsíce a teď leze jako drak.
Má kamaráda, který od 8.měsíce stál a chodil kolem nábytku a lezl po čtyřech. V roce na tom byli opravdu oba stejně, až na to, že Vojta všechny ty skoky udělal v podstatě za 6 týdnů. Jen počkej, jak tě tvoje malá překvapí!!! ![]()
Mějte se hezky.
Peta
Ahoj Naďo,
taky tě potěším
. Ondráš se na bříško přetočil v půl roce, plazit se začal tuším v deseti měsících, lézt v jedenácti a chodit v šestnácti!…Včera mu byly dva a co se pohybu týče, tak teď je před spoustou vrstevníků napřed! Jezdí bez problémů na tříkolce, umí už pár měsíců krásně skákat (odrážet se snožmo od země), leze po každém plotě…jo a ta chůze ho taky přešla velmi rychle, teď už jenom lítá ![]()
Takže neboj, každé dítko je jiné a pokud nemáte problémy nějakého zdravotního charakteru, tak nic neřeš a čekej! A buď ráda za každý den relativního klidu a statického dítka! ![]()
Sylva a Ondrášek
Ahoj,
vubec to neres a dej ji cas. Nase Niky
si sice zacala stoupat a obchazet nabytek cca v 8 mesicich, ale opravdu chodit zacala, az kdyz ji bylo 14 a pul mesice. To znamena, ze si pul roku dodavala odvahu (nebo silu
. Nech to na ni. Kazde dite je vazne jine a nejen v sedeni, lezeni a chozeni. Nektere umi neco driv, nektere pozdeji. Ale vsechny nakonec zvladnou vsechno.
Hodne stesti a legrace s dcerkou preje
Lucka a Niky (16m)
http://nikolinka.wz.cz
Já bych to taky neřešila, myslím že do školky ti sudy válet nebude
.
Moc děkuju za podporu,hned se člověk cítí líp.
Tak snad si to moje zlatíčko taky „promyslí“ a pak se předvede v plné síle.Musím tedy říct,že si toho relativního klidu ještě trošku užívám a v dosahu +- 2m jí někde zakutálenou najdu ![]()
Zatím ahoj a mějte se hezky Naďa
Nikoleto,
chce to klid, nasi milackove se vyvijeji ve skocich,alespon ten muj urcite. V pul roce se neochotne otacela na strany, na brisku nechtela byt vubec. Pak zjistila, ze okynkem z kocarku je super vyhled, kdyz se lezi na brise a uz jinak byt nechtela. Asi pred mesicem se naucila rychle valet sudy a tesne potom plazit. Pak se zas nedelo asi mesic nic, jen pridavala na rychlosti a obcas zaperovala. aby me podrazdila
Ve ctvrtek se sama po:,–(ila, v patek zaklekla na kolinka a v sobotu zacala lezt. Asi se chtela vytahnout pred mou tehotnou kamaradkou, ktera u nas byla par dni na navsteve. Od te doby sedi uplne stabilne a leze cim dal jisteji a rychleji. Vcera se poprve vytahla sama do stoje. Jestli to pujde takhle dal, tak pristi pondeli vyrazi sama na prochazku ![]()
Nic si z toho nedelej, oni sami vedi, kdy je cas nas prekvapit necim novym.
Mroe + Julie 8,5 mes
ahoj,
já tě asi potěším nejvíc.naše malá do 11m seděla jen když jsme ji po:,–(ili a jinak vlastně jen spokojeně ležela.žádné válení sudů,plazení se,nic.já už chytala nerva a to chodíme na vojtovku a dr. byla narozdíl ode mne klidná.no a v 11m během jednoho týdne si sama několika způsoby začala sedat,klekat a rozlezla se,těsně před rokem si stoupat u nábytku.dnes je jí 13m a cape za ruce a leze jak tryskomyš.babičky neposlouchej,já je někdy podezřívám,že si to prostě po těch letech nepamatují a mají nás zafixované jako abnormálně šikovné a nadané děti,hihi.za chvilku se nezastavíš,užívej si klídku,on rychle skončí!
luka a kačenka 13m
Ahoj Nado,
Kristynka zacala lezt v 10 1/2 mesicich (do te doby se jen plazila) a ted lezem o sto seta chodime za ruce..... Kazde dite je fakt jine, jednomu jde drive chozeni, druhemu zase mluveni… ![]()
Neres to
,
Simona&Kristy(rok a par dni)
Ahoj Naděnko, synek začal lézt až kolem roku, do té doby se úspěšně a rychle plazil, takže neměl k lezení důvod
. Teď mu je 15 měsíců a obchází nábytek, ale sám ještě nechodí. Také jsem si vyposlechla - a poslouchám - spoustu přiblblých připomínek; třeba dnes tchýně „Tak co chození? Nic??? A kdy už???“
. Počítala jsem do deseti a pak jsem zdvořile odpověděla, že výhledově
. Takže buď úplně v pohodě, každé děťátko je fakt jiné. A ty „dobré“ rady a „inteligentní“ dotazy se snaž pouštět jedním uchem tam a druhým ven
.
Ahoj tak to naše malá začla couvat asi v šesti a půl měsících,krátce po sedmém měsíci začla lézt po čtyrech do předu a v 7 a půl už sama krásně seděla.Ted je jí 8m a jeden den a metelí tu po místnosti parádně,doleze si kam potřebuje krásně hačá a je to tak dva dny co se začla stavět u nábytku tak uvidíme,ale jak psala holčiny každé mimi je úplně jiné a bud ráda jak to zatím je máš klid počkej až poleze to se nezastavíš,stačí když jdu vařit a mám jí hned u nohou do každé skřínky vleze ,všechno rozhází ,ale stejně je to nejkrásnější na světě mít doma krásný a zdravý mimi ![]()
Eli a Elinka 8m a 1 den
Ahoj,
náš malý začíná zrovna lézt a to mu jsou právě 6m. Tchýně mě, ale stejně uzemnila, když mi na to řekla: „A on ještě nesedí? To mí kluci…“
Mimochodem manžel má dnes skoliozu zad, a já mu vždycky žertem říkám, že asi tuším proč. No, ale náš první klouček lezl až v11m, a hned na to začal chodit, vlastně lezl asi tak 2dni. Takže opravdu je to strašně rozdílné, jak vidíš i v rodině. Pokud je doktorka spokojena, nedělej si s tím hlavu a hledej na tom pozitiva, že je ještě nějaký čas v bezpečí. Až začne léz, chodit musíš být neustále ve střehu. Ještě musím říct, že se mi zdá, že děti které začnou déle chodit, méně a lépe padají, takže další plus. ![]()
Iriss + 2svišti
Holčinky,
všem moc děkuji za podporu.Já už jsem v klidu.Niki se pomalu začíná pohupovat na kolínkách,tak nás třeba v dohledné době opravdu překvapí.Asi na tom něco je,že jedno mimi je rychlejší v pohybu a druhé zas třeba v řeči.Niki povídá hodně a neustále od rána co otevře očička.Teď jí manžel učil pískat
To je děsně legrační,jak se snaží načpulit pusinku a foukat,úžasný a ona je šťastná,že se smějeme ![]()
Nejdůležitější je,aby ti naši broučkové byli hlavně zdraví ne?
Moc jste mě potěšili a přeju Vám krásný den ![]()
Ahoj Naďa
Ahok Nikoleto.
Nelince je teď 8 a půl měsíce, leze jako drak , staví se vždy a všude a začíná krokovat kolem nábytku. Každé dítko je opravdu úúúúplně jiné
. V šechno to začlo pohupováním na kolínkách, takže už to brzo bude
. Ale věř, že by mi ani moc nevadilo, kdyby si Nelinka s tim lezením dala načas..pořád jí vyhánim z koupelny, kde rozhazuje tampony a papá vložky
, v kuchyni zas kočičí jídlo, včera nám vlezla na balkon…bohužel hlavou napřed…no prostě: čím dýl leze, tím líp
.
Sandra + Nelinka