Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Poraďte, čím vyčistit zašlé brýlové obruby? Syn má cca půl roku nové brýle, ty staré jsme prozatím schovali do pouzdra a chtěla bych mu do nich nechat udělat nové skla (jako náhradní), ale kupodivu, ty brýle za půl roku v pouzdře strašně zašly, mají po sobě výrazné bílé mapy (jinak jsou černé). Brýle jsou kupované cca 2 roky zpátky. Vypadá to hrozně - nenositelně.
Dá se to něčím zachránit? Zkoušela jsem pleťové mléko, vodu s mýdlem a slivovicí - a ani se to nehlo. ![]()
@Renca8 píše:
V optice vam bryle vycisti ultrazvukem (jsem optik)
Díky
Jedeme tam dneska, tak je vezmu sebou. Já je chtěla vyčistit dřív, než tam s něma dojedu, aby se nevyděsili co to sebou tahám ![]()
A myslíte, že to ty bílé mapy vyčistí? Nechápu kde se tam vzaly. Pouzdro je uvnitř čisté. A ty brýle určitě nevypadaly takhle, když jsme je tam v létě dávali. Tak nechápu co to je ![]()
nebojte, oni toho uz videli…tohle je myslim to nejmensi
sami se podivaji jestli s tim jde neco delat
maji tam i horsi pripady, nejhorsi jsou bryle duchodcu kdy je maji uz cely zeleny hlavne v te casti u nosu..fujky
Nevim cim to muze byt, nepisete jestli jsou bryle kovove ci plastove
na male dite predpokladam plastove? Muze to byt vada materialu
rozhodne bych jela tam, kde jste je kupovala a chtela reklamaci-ale asi to bude chtit hrubsi ton po 2letech, ale kdyz se nenosili prodali vam smejdy ![]()
@Renca8 píše:
Nevim cim to muze byt, nepisete jestli jsou bryle kovove ci plastovena male dite predpokladam plastove? Muze to byt vada materialu
rozhodne bych jela tam, kde jste je kupovala a chtela reklamaci-ale asi to bude chtit hrubsi ton po 2letech, ale kdyz se nenosili prodali vam smejdy
Plastové.
Jo, kupovala jsem je tam a rozhodně nepatřily k nejlevnějším ![]()
Tak toto vypada na vadny material, rozhodne ale nerikejte ze jste zkousela necim cistit
nezapomente si vzit plasty do tech bryli ptz mate silonove, aby meli skla podle ceho udelat
@Renca8 píše:
Tak toto vypada na vadny material, rozhodne ale nerikejte ze jste zkousela necim cistitnezapomente si vzit plasty do tech bryli ptz mate silonove, aby meli skla podle ceho udelat
Jaké plasty do těch brýlí?
![]()
Ok, díky za radu, neprozradím, že jsem je čistila, ono to stejně vypadalo úplně stejně i předtím ![]()
No každopádně mě to dost zaskočilo, nechce se mi pořád investovat do dalších obrouček.
Udelaji to i podle skel co tam mate, tak je toto jedno. Potom me napisteto jak jste dopadla
@Renca8 píše:
Udelaji to i podle skel co tam mate, tak je toto jedno. Potom me napisteto jak jste dopadla
Díky, ozvu se ![]()
Záleží, z jakého jsou materiálu. Pokud z klasického acetátu, dají se opatrně rozleštit trochou acetonu. ALE! POkud by byly z čehokoliv jiného (takové ty pružné a odlehčené materiály), nenávratně bys je tím zničila.
Spíš se zkus poprat v optice, jestli s tím půjde ještě něco udělat. V každém případě ale ty bílé mapy nejsou normální. Nečistili jste ty brýle předtím lihem? Nebo nějakým lihovým čističem ve spreji?
@malinika píše:
Záleží, z jakého jsou materiálu. Pokud z klasického acetátu, dají se opatrně rozleštit trochou acetonu. ALE! POkud by byly z čehokoliv jiného (takové ty pružné a odlehčené materiály), nenávratně bys je tím zničila.Spíš se zkus poprat v optice, jestli s tím půjde ještě něco udělat. V každém případě ale ty bílé mapy nejsou normální. Nečistili jste ty brýle předtím lihem? Nebo nějakým lihovým čističem ve spreji?
Ne nicim ![]()
Když na to tak koukám, přijde mi to jako zašlé stářím…je otázka, jak dlouho obruba ležela v optice než jste si ji koupili, případně jestli syn třeba nemá i agresivnější pot…V každém případě, materiálem je opravdu acetát, takže snad by to šlo trochu rozleštit tím acetonem. Ale nechala bych to na optikovi. ![]()
Jsme zpět. Reklamovat to nejde, jde to reakci na agresivní pot
ale neuměla mi vysvětlit, jakto že se to neobjevilo při používání, ale až při skladování
No nic, tak jsem mu nechala udělat nové brýle, má hodně dioptrií, takže čočky jsou drahé a nebudu je dávat do tak „jetých“ obrouček. Vybrali jsme nové.
Ale díky za rady ![]()