Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snopy123 tak samozřejmě ne „celý den“, ale vydrží to fakt dlouho. S prestavkami na bazen, jidlo, zmrzku…klidne i ten cely den. Zatím je nenapadlo dávat blato do bazénu, na auto,.. snad je to ani nenapadne, proboha, proc? A to oni mají fakt šílený nápady nekdy… písek nemame, ve vlasech to neřeším, po celé zahradě at si to klidne tahají, dostanou pak hadici, aby to umyli a nova zábava je na světě… vse se sourozenci, samozřejmě. Jedinacek to ma proste v tomto horší. Ja mam deti 3 a spolu jsou sice divocí, ale vyhrají si skvěle, je to parta. Když byli dva starší na táboře, ta jedna nejmladší byla ztracená, chyběla ji ta společnost, porad za mnou chodila jak ocásek.
U toho primestaku přece nemůžeš vědět, ze by to nezvládl, kdyz jste to nikdy nezkusili. Máme děti se stejnými a I dalšími diagnozami a tábory milují. Chce to prostě zkusit.
Příspěvek upraven 25.07.25 v 10:35
@Midaku No tak když byli ty 3 dohromady, tak by klidně zbourali zahradu ![]()
Ale ono to hodně bude o nátuře dětí. A tedy je nikdy nebavilo celý den být na zahradě. Ve školním věku už lítali po venku, jezdili na kolech s kamarády a tak, měnili pozemky a místa.
Bazén byl dlouho top, ale tak to zase na ně někdo musel koukat. Kluci v té první třídy nejraději skákali salta do bazénu přes trampolínku třeba ![]()
Ale je fakt, že já mám hodně živé děti, ty starší.
No a proč bahno na auto, protože ho to napadne ![]()
Příspěvek upraven 25.07.25 v 10:37
@Snopy123 píše: Více
Hmmm no Škoda, nas chodí na primestaky od ctyr let, ALE je to v prostředí, které zná (sportovní hala, kam chodí přes rok na cvičení), a dokonce ty tábory vede i jeho trenerka, takže tu zná taky. Čili nebyl žádný problém s adaptaci a i do školky si nakracel první den jakoby nic a malem se ani se mnou nerozloucil😂
@Semtex Tak to je bomba. My máme se školkou problém i ve stylu kdy se střídají teď přes prázdniny učitelky ve třídách. Ale to tedy není jediný, to tam brečí i jiné děti, že moc změn. A to má kliku, že jsou stále v jedné třídě, ale jak se tam mění děti a učitelky, tak je to mazec na něj, ale i tedy na některé jiné děti. Ty příměšťáky jsem koukala letos a smůla. Školkové dítě má možnost tak jedině té dětské skupiny, což tedy nevím jestli je jako tábor, když zapadne do programu a režimu školky (ne že by byl špatný). Všechny jsou od ukončení 1 třídy. Kdy tedy tady nefunguje ani školní družina v létě nebo tak.
Příspěvek upraven 25.07.25 v 10:40
@Snopy123 chápu, ja mam taky divochy, dokážou zbořit barak i u hrani deskovky (to dělají zrovna ted), nápady mají takový, ze občas zůstává rozum stát. Vše umocneno různými diagnozami dvou z nich. Třeba se toho bahna v autě jednou taky dočkám ![]()
@Midaku No zažila jsem souseda, který se mě přišel optat, zda si sundám to dítě ze stromu… Uletěl mu tam dron a lezl a lezl. Bez bot, aby je nezničil. Tohle dítě ale i sedělo na naší střeše, protože se chtělo podívat po okolí. Dělal Tarzana a tak. Je nechat na zahradě bylo vždy riziko něčeho ![]()
To už bylo lepší s ním jít třeba stavět bunkry do lesa, nebo na pole… Sice hrozilo, že si propíchne nějakou část těla a nebo se ztratí, ale bylo to bezpečnější než je vypustit na zahradě. Jako že bych u toho v klidu mohla pracovat bez zásahu na HO moc nehrozilo ![]()
U mně srpen už bude lepší, mají oba týden příměšťák a já budu mít pak týden dovču, to vyrazíme spolu někam. Ale prostě ty dny, kdy třeba nejsou u babičky a potloukají se zpruzení doma jsou náročné. Uvažuji že jim dám každému odpoledne kýbl vody ať si umyjou kolo a mohli by i umýt staré auto
vodu do písku jsme zakázali asi před 2 lety, protože z toho byl total bordel všude.
@Snopy123 píše: Více
Syn mi chodil do miniskolky od dvou let, první léto vycházelo, když měl 2,5.
Měli vypsané příměstský tábor po týdnu už pro tyhle malacky, režim školka, jednou týdně výlet do okolí. Vycházelo to o něco dráž než ten poplatek za miniskolku. Měli jsme přednost v zápisu, takže byl zapsaný na všechny termíny. Cca 3 týdny měli v létě zavřeno, to jsme potěšili dovolenou. Od 4,5 pak začal postupně chodit na další příměsky. První rok to byl plavecký co pořádala Kometa, měli tam skupinku téhle malých dětí. Tréning nebyl tak intenzivní jako u starších dětí. Pak byl v místním zařízení, kde měli příměsky tábor od čtyř let. Postupně jsme se ze školky přesunuli na příměstský tábory podle věku.
Je dítě s VD a vždy to zvládal v pohodě.
Letos má 11, za sebou má sportovní tábor pořádaný školou, teď polytechnický, příští týden turistický a ještě ho čeká in line.
Hlídání nemáme, než aby se doma nudil, tak ať je na táboře. Teď bude mít dva týdny bez táboru, takže budu práci těšit dopoledne HO a půl dne dovolené.
Zakladatelce bych poradila, zorganizoval dětem tábory, letos už toho bude hodně obsazeného, ale při dvou dětech bych toho na HO moc neudělala…po nocích odmítám pracovat a hlavně mám spoustu schůzek on line během dne…
@Snopy123 normálka.. na strome az do špičky, na střechu garáže, přes ploty, na vrchol vseho, na co se dá vylézt… uz jsem si zvykla. Jen přemýšlím, jestli je bezpečnější vášeň pro výšky nebo radost z rozdělávání ohně… ![]()
@Menton Tak to je fajn, že to takhle zvládá. U nás tohle nehrozí a Skauti v létě mají tábor kam tyhle ještě nejezdí. A soukromá školka ani dětská skupina nic takového nenabízí. Může jít na 2 týdny do dětské skupiny, pokud mají místo. Normálně do programu, které školka má. To je jediná aktivita, která tu pro školkové dítě o prázdninách mimo státní školku (pokud má otevřeno) je. Jo do soukromé školky chodil od 2,5 let. V tom problém nebyl. Jak jsem psala, jemu dělá aktuální prázdniny ve státní školce problém i střídání dětí a učitelek ve třídě, takže nepředpokládám, že by dal příměstský tábor i kdyby tady nějaký byl. Letošní rok máme školku zavřenou 5 týdnů. 2 týdna mám dovolenou, 3 týdny bude doma se mnou na HO. Jiné řešení není. Tchýně neměla čas už rok, tak nepředpokládám, že zrovna v létě bude ten den kdy dorazí.
Každé dítě je jiné. ![]()
@Snopy123 popravdě my jinou volbu neměli, na osm týdnů jsme si fakt dovolenou vzít nemohli, takže jsem nad tím, že to nezvládne ani nepřemýšlela. Ty první roky byl ve stejném prostředí, stejné pečující tety ( střídaly se různě v týdnu a bylo jich celkem šest, tak i tohle mohlo pomoci, že od začátku nebyl fixovány na jednu učitelku). Stejně tak ne všechny děti chodily celý týden…
V těch 4,5 jsem z toho plaveckého měla obavy, ale zvládl to dobře.
Popravdě na tom táboře děcka mají program, tak se zabaví a není čas nad ničím přemýšlet. Nejhorší program a trávení prázdnin je snad státní školka, kde nemají celodenní náplň a je jim víc smutno než na táboře, kde se jim někdo intenzivně věnuje a celý den či dělat…
Hrát si spolu na školu, školku, restauraci nezvládnou? Popr rozložit jim na zahradě stan. Zkusit jim půjčit foťák ( my půjčili starý kompakt v tomhle věku), ať nafotí svou sbírku hraček. Zkusit najít hledání pokladu na doma atd
@zrcadlo píše: Více
U nás tyto aktivity zaberou několik hodin příprav a nejpozději do 2 minut to začnou děcka totálně likvidovat, házet po sobě atd. Takže představa pěkná, ale určitě by u toho neslo pracovat na homeofficu. ![]()
@prejeta_zaba několik hodin pripravujes to, ze se děcka rejpou v blátě? I to malování je připravené za nejvíc 15 min.. jo, bordel se u toho nadela, ale tak nemůžes přece po dětech chtít, at 8 hodin tvoji pravicoví doby stráví v tichu, klidu, míru a pořádku…