Neaktivní, nesnaživé a necílevědomé dítě

Anonymní
21.7.25 11:56

Neaktivní, nesnažive, necilevedome dítě

Vím, že to zní hodně negativně, ale máte někdo podobné dítě doma? Vyrostlo z toho?
Syn je nadprůměrně chytrý a šikovný, ale snaží se proplouvat s minimálním úsilím. Ve škole je lákají na olympiády, nic. Už mi psala i třídní, ať na něm doma zapracujeme, aby se účastnil. Na vysvědčení si nechá dat klidně dvojku, jen aby nemusel nic dělat. Vrátí se z tábora, slyším, kdo co tam dělal za zkoušky, výzvy, bobříky a on nic, protože by pro to musel něco udělat a to se mu nechce.
Trochu si myslím, že to je systémem, kdy první roky ve škole nic nemusel, takže zpohodlněl a zjistil, že má vše zadarmo. Čekala jsem, že po prvním stupni se to zlepší a stejně nic.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4114
21.7.25 11:59

A co dela mimo skolu, ve volnem case?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.25 13:17

@Hibou nic namáhavého a na výkon. Chodí už jen na výtvarný kroužek. Lepí modely, chodí ven s kamarády.

• Citovat
  • Upravit
21
21.7.25 13:21

A nějaký sport ho neláká? Nebo nedělal předtím nějaký sport?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24953
21.7.25 13:22

To je povaha.. moc to změnit nejde.. nemá rád výzvy, má rád své pohodlí, klid… soutěživost je v člověku daná a on soutěživý prostě není.. miluj ho takového, jaký je :srdce:
prostě to nebude dravec, ale jistě má jiné přednosti, že lepí modely svědčí o pečlivosti a trpělivosti, to jsou pěkné netradiční vlastnosti u dnešních dětí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.25 13:35

@Lucy75 nejde o dravost, ale lenost a pohodlnost. Za ničím nejde.

• Citovat
  • Upravit
24953
21.7.25 13:42
@Anonymní píše: Více

a proč na tom trváš? TY jsi ambiciozní, ne ON

My rodiče se holt musíme smířit s tím, že dítě není ideální, největší chyba je nutit ho do pozice, kterou chceme my, ale ne ON…
Tento typ rodičů například neakceptuje přání dítěte, na jakou chce střední školu, na jaký chce kroužek, lajnuje mu život, ty děti pak nejsou šťastné, vyvíjí to v nich tlak a končívá to špatnými vztahy v rodině v dospělosti..
dej si na to pozor, nemáme si projektovat svá přání, máme je brát, jací jsou a motivovat, to ano, nerezignovat, ale podporovat v tom, co baví JE, ne Nás
přemýšlej o tom..

Jestli lepí modely a chodí do výtvarného kroužku a ven, tak líný opravdu není,
existuje dost dětí, co jen leží u mobilu či jiného zařízení, hrajou hry, sjíždí socky a ven je skoro nedostaneš… zkus ho brát, jaký je.. že si „nechal dát dvojku“ je jeho volba.. kdyby to byla čtyřka, bylo by na místě opatření, ale dvojka je pořád „chvalitebně“…
 uber…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
21.7.25 13:58

Já jsem přesně jako tvůj syn. Ve škole jsem vždy dělala jenom tolik, abych nějak proplula. Olympiády mě nikdy netankovaly, nejsem soutěživá. V jakémkoliv sportu mi bylo vždy jedno jestli vyhraju nebo budu poslední. Na táboře mě bobříci, výzvy atd vždy nudily.

Nepřipadám si líná. Jen jsem neměla potřebu získávat ocenění a diplomy, které by si rodiče mohli pověsit na ledničku. Nesrovnávala jsem se s ostatními.

A nevyrostla jsem z toho. Nech ho dýchat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.25 14:00

@Lucy75 něco chce, snažím se mu pomoct, ale ve chvíli, kdy zjistí, že by musel něco udělat, řekne, že nechce. Teď chtěl něco, co stálo dost peněz, navrhla jsem možnost, aby si mohl vydělat, tak už to nechce a je to podobné se vším.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.7.25 14:04

@Tayen jenže on pak mluví o tom, jak by chtěl nášivky na kroj a tu rubikovku, co byla jako hlavní cena od školy a nakonec se na to vykašle, protože by musel hnout prstem.

• Citovat
  • Upravit
77130
21.7.25 14:06

rubikovka jako hlavní cena? :mrgreen: vždyť se dá koupit za 36 kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.25 14:09
@stinga píše: Více

Ale to je moc líný, aby si ji koupil, raději ji mít nebude.

• Citovat
  • Upravit
24953
21.7.25 14:14

hele, já třeba špatně nesla, že po covidu se vším holky sekly (bylo jim 13/14), jedna měla našlápnuto v zušce za 9let slušně na konzervatoř, špatně nesu, že jsou bordelářky
nikdo holt nejsme ideální, soutěživé jsou hodně, ale zas mají jiné horší vlastnosti…
proč to bereš jako lenost? je to Povaha, to fakt nezměníš, existuje spousta lidí, kteří životem jen proplouvají odsud posud, víc pro to udělat nechtějí - nejsou proto horší ani méně šťastní, spíše naopak, často bývají daleko šťastnější než my, co se furt za něčím ženeme, plánujeme, stavíme si další a další cíle… protože to tak sami chceme
a oni to sami nechtějí
zkus to pochopit… nedávno jsem od jedné fajn mámy, jejíž syn se neučil úplně nejlíp na zš, ale ani nejhůř (nějaké trojky) slyšela krásnou větu : Mohl jít na sš, ale radši budu mít doma šťastného kominíka, než nešťastného studenta…
bere ho prostě s jeho limity.. každý je máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24953
21.7.25 14:16

a to mu furt cpeš do hlavy, že, že je líný… meleš si jen svou, nemáš žádnou sebereflexi
takže tobě to prostě nevysvětlím
chudák kluk
svým přístupem ho ubiješ… přeju mu hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18241
21.7.25 14:24

No tak je salamista…nebude mít žaludeční vředy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí