Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, zajímá mě názor společnosti, do jakého roku věku dítěte je vhodné, aby se rodičům např. na návštěvě, dítě smolilo na klíně, leč místa k sezení je dostatek, tak touží po pozornosti rodiče a sápe se po něm… Vidím to u sedmileté a přijde mi to absolutně nevhodné, ale třeba mě vyvedete z omylu ![]()
Smolení je ve Slezsku vyměšování velké
takže jsem čekala téma, do kolika let je to přípustné ![]()
jestli se jedná o tulení-mazlení-sezení na klíně, tak u malých dětí je to přece normální… jako v rámci školkového věku třeba…
Co znamená smolilo? Jestli sedělo, tak je to vhodné do té doby, dokud to oběma vyhovuje a okolí je do toho velké kulové.
ano, v „překladu“ sedět, plazit se… U nás, na JM to má tento význam ![]()
@Jahru to snad ne, ne
musí být nějaká hranice, mi neříkejte, že to je v pořádku třeba u 13lete co sedí otci na klíně
do kdy to vnímáte jako přípustné aniž by vás to pohoršilo ![]()
Moje děti (synové10 let) mi pořád hrozně rádi sedí na klíně. Nijak se tedy po mně neplazí, ale prostě si sednou ke mně na klín a chvilku posedí, občas obejmou. Nijak mi to nevadí.
@z92 třináctiletý si klidně sedne tátovi na klín, já si sednu na klin třináctiletému. Jedenáctiletý se mazlí pořád, jde se mnou za ruku.
Smolit neznamená sednout na klín, to je takové to plazení se po rodiči, tahání ho za oblečení, brýle, uši, vlasy…vyžadování si pozornosti.
Takže ano, sedmileté dítě na návštěvě už by se tak chovat nemělo.
@z92 A to dite leze po tobe? Pokud ne, tak ti to muze byt jedno.
I moje desetiletá si mi někdy sedá na klín (má nějaké problémy, není úplně zdravá, ale na první pohled to není poznat) a tobě je do toho velký kulový ![]()
@z92 píše: Více
teda jsem z JM a toto v tomto smyslu slyším prvně ![]()
@z92 píše: Více
i osmiletý mi občas leze na klín…u vlastního to budeš vnímat jinak, než u dítka kamarádky či švagrové, neboj ![]()