Čištění prvních zoubků

27305
1.8.10 13:10

čištění prvních zoubků

ahoj maminky, čistíte nějak úplně první prořezané zoubky? Já se přiznám, že mě to ani nějak nenapadlo, první prohlídka u zubaře má být ve 12 měsících a do té doby jsem to nějak nehodlala řešit. Jenže teď zjišťuju, že kamarádky s jedním zubem (tedy jejich děti s jedním zubem :-D ) už reší pasty, kartáčky a kdovícoještě… i tady si maminky radily, jak čistit první zuby… a na netu se taky někde píše čistit od prvního zoubku…
Nám právě roste 3. a 4. zub (horní jedničky, dolní už má dýl). Navíc pije jednou v noci mléko a večer v postýlce zapíjí kaši slabým granul. čajem (jinou tekutinu nepije) a někdy si ho cucne i v noci, když se poloprobudí, takže mi přijde zbytečné po večeři něco čistit, když stejně potom pije sladký čaj a mlíko…
Jo a taky si nenechá sáhnout do pusy, nemá to vyloženě rád, když se mu tam octne něco, co si tam sám nestrčil… mimo jídla ovšem :-D

Jak to řešíte s prvními zoubky vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
1.8.10 13:21

Čistila jsem prsťáčkem bez pasty. Právě aby si zvykl, že mu strkám do pusy i něco jiného než jídlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
954
1.8.10 13:22

čistíme taky od prvního zoubku. Mám fobii, aby Adélka neměla potíže se zoubky jako já…
Měli jsme kartáček na prst, ale větší úspěch má už opravdovej dětskej kartáček. Někdy taky nechce a pláče, takže zpíváme a recitujeme. Případně vždycky zabere, když čistíme spolu, čistím svoje zuby svým kartáčkem a zárovň Adélku jejím, to se jí líbí. Pak dostává ještě na chvilku kartáček do tlapky a „dočišťuje“ sama :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
1.8.10 13:22

Já jsem používala tohle
http://www.vse-pro-deti.cz/…rst,c.47-117

Ono asi nejde až tak o dokonalé vyčištění, jako o návyk… Na jedné straně jsou silikonové štětinky a na druhé takové hrbolky, malá do toho i kousala a masírovala si dásně, já jsem tam mezitím ošmrdlala trošku ty zoubky.
Myslím, že čistit je důležité. Ten názor, že „no a co, to jsou mléčné, stejně vypadají“, je už přežitý… (Tím nechci říct, že si to myslíš…)

Večer po kaši a vyčištění zubů je na pití už jen voda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
1.8.10 13:28
Pipet píše:
Já jsem používala tohle
 http://www.vse-pro-deti.cz/…rst,c.47-117

Ono asi nejde až tak o dokonalé vyčištění, jako o návyk… Na jedné straně jsou silikonové štětinky a na druhé takové hrbolky, malá do toho i kousala a masírovala si dásně, já jsem tam mezitím ošmrdlala trošku ty zoubky.
Myslím, že čistit je důležité. Ten názor, že „no a co, to jsou mléčné, stejně vypadají“, je už přežitý… (Tím nechci říct, že si to myslíš…)

Večer po kaši a vyčištění zubů je na pití už jen voda.

To vypadá zajímavě :-) a rozhodně si nemyslím to o mléčných zubech, hygiena zubů je důležitá jak nic, ale tak nějak jsem předpokládala, že začneme na více zubech právě tak od roka a ne hned, jak se objeví špička prvního zoubku, právě třeba spolu v koupelně.
A na vodu ho zkouším učit, co to jde, ale za určité ředění toho čaje zatím prostě nejde, i tak je hodně slabý (kdepak podle návodu, ale o hodně slabší), ale asi potřebuje cítit aspoň nějakou chuť.
No, ale tohleto udělátko asi zakoupím a začneme si spíš hrát a zvykat :palec:

Příspěvek upraven 01.08.10 v 13:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
1.8.10 13:29

my pouzivame tohle: http://www.mambaby.com/index.php?…, dam na to malinkato zubni pasty a cistime ty dva Honzikovo zuby (ma je od konce 3. mesice) a masirujem dasnicky, zatim se mu to celkem libi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
1.8.10 13:30

Bavila jsem se o tom se svým zubařem. Jde prý skutečně spíš o návyk, než zkutečné vyčištění. S tím má prý cenu začít po prořezání stoliček. Já to dělám tak, že večer po koupání vrazím kartáček do ručky, jen s vodou. čistím si zuby a kluk se opičí. sice si šmrdlá hlavně své pomyslné stoličky. pak vezmu jeho kartáček a zkouším čistit jeho zoubky. pokračuji dokud nezačne řvát. což je někdy okamžitě, někdy dýl. Ale nehrotím to, nechci zace vytvořit nenávist k čištění zubů.

• Citovat
  • Upravit
27305
1.8.10 13:31
mauska píše:
my pouzivame tohle: http://www.mambaby.com/index.php?…, dam na to malinkato zubni pasty a cistime ty dva Honzikovo zuby (ma je od konce 3. mesice) a masirujem dasnicky, zatim se mu to celkem libi :-)

Tý jo, to je taky pěkný udělátko, to jsem ani netušila, že něco takového existuje :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
1.8.10 14:02

My měli na první zoubky toto

http://www.mimibazar.cz/foto.php?…

Pastu jsme nepoužívali-spíš šlo naučit ho že se zoubky čistí,teď už používáme normální kartáček.Akorát na pastu byl boj si zvyknout,chtěl furt perličku a ta mi nepřijde moc dobrá a ostatní že pálí.tak máme Odol 3dent s krtečkem a tu jěště snese :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
1.8.10 14:32

Ahoj. Máme sadu tří kartáčků z DM drogerie, je tam jeden na dásničky, jeden na poloprořízlé zoubky a jeden normální na prořízlé zoubky. Takže „čistit“ zuby naše holky začaly už kolem 6.měsíce, když se zoubky začaly klubat (ta mladší se zatím dál nedostala) :lol: . Když pak zoubky vyrostly, tak jsem používali ten třetí kartáček s normálními štětinkami. Zuby jsme čistili my s manželem, Anežka měla v ruce ten druhý. Zezačátku jsme čistili bez pasty, později (nepamatuju se odkdy, ale cca od roka) jsem koupila zubní gel od Welledy, u něj vůbec nevadí, že ho děti polykají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
1.8.10 14:32

my mame detsky Elmex, davame toho fakt malinkato, spis aby si na tu chut zvyknul.
Ten zajicek je fakt dobrej, meli jsme ho snad od 2. mesice, kdy ho zacali trapit dasnicky. Myslim, ze se v Cechach da nekde koupit, ale my nezijem v CR, tak bohuzel neporadim kde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5907
1.8.10 14:46

Taky máme ty kartáčky z dm.Nejdříve jsem jen čistila vodou,teď používám Welledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1027
1.8.10 20:24

máme taky ty 3 kartáčky z DM, když malou vykoupu a mažu jí tak jí dám do ruky ten kartáček,protože jí ho dávám jen večer před spaním tak je to pro ní něco co nemá stále a zatím než jí namažu,dám plínu a obleču tak si ty svoje dva zoubky tak jako šmrdlá, pak si ho vemu já a trochu jí je vyčistím, docela se i nechá,prstem si ale do pusy sahat nenechá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
1.8.10 20:36
fufiiina píše:
máme taky ty 3 kartáčky z DM, když malou vykoupu a mažu jí tak jí dám do ruky ten kartáček,protože jí ho dávám jen večer před spaním tak je to pro ní něco co nemá stále a zatím než jí namažu,dám plínu a obleču tak si ty svoje dva zoubky tak jako šmrdlá, pak si ho vemu já a trochu jí je vyčistím, docela se i nechá,prstem si ale do pusy sahat nenechá

Jo, přesně takhle jsme to dělali s Anežkou. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zubarka
10.8.10 23:21

zoubky

Ahoj,
náhodou jsem tady narazila na vaši diskuzi. Doufám, že se nebudete zlobit, když vám něco řeknu :o) Chválím vás!!!! :potlesk: Za to, že čistíte dětem zoubky. Není nic horšího když se pak setkáte s dítětem a ono má chudák ve 4 letech přední zuby sežraný nebo už vytahaný protože sežraný byly. Pracuju jako dentální hygienistka, takže vím o čem mluvím. K zubaři se nechodí jen proto, aby se podíval co tam má nebo nemá, ale i proto aby si dítko zvyklo na nové prostředí a okoukalo se. Cištění zdar :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.