Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj holky, včera jsem byla u zubaře a při prohlídce zubů měla sestřička za úkol zapisovat zkratky, které jí zubařka diktovala. Mám v puse asi 8 plomb, všechny jsou na stoličkách a když je doktorka prohlížela, tak u toho říkala nějaké zkratky - např PMO, W, K…chtěla bych se zeptat, zda nevíte, co tyto zkratky znamenají. na netu jsem bohužel nic nenašla ![]()
dále bych se chtěla zeptat, kolik zhruba stojí zaplombování stoličky bílou plombou. nevím, s kolika penězi počítat.
díky moc! markéta
Tak se zkratkama neporadim, ale vim, že bílá plomba stojí něco od od 300-500 Kč, tak nějak dávala má ségra, ale ruku do ohně za to nedám, páč já nemám žádnou plombu… ![]()
marcelka88 píše:
Tak se zkratkama neporadim, ale vim, že bílá plomba stojí něco od od 300-500 Kč, tak nějak dávala má ségra, ale ruku do ohně za to nedám, páč já nemám žádnou plombu…
Tak to závidím,já mám plombu na každém zubu.Bílé mám jen na předních a za ty jsem neplatila nic,ale u soukromých zubařů se to platí.Kolem tý 500kč bych počítala určitě ![]()
Já dávala za bílé plomby na stoličky něco okolo 600-700 Kč (Praha). Ale jsou nějaké speciální, že dokáží společně s tím zubem „pracovat“ (jakože se to přizpůsobuje pohybu nebo tak něco) o něco líp než klasická bílá plomba. Ta se prý moc na stoličky nehodí.
Bohužel mluvím dost teoreticky, protože neznám přesné názvy těch jednotlivých druhů plomb …
Ty klasické černé bych si už nenechala dát.
Jo a mám zaplombované všechny stoličky, kromě osmiček, takže to vyšlo fakt draho
Ale jsem za to ráda, od té doby žádný problém a vůbec o nich nevím…
Zkratky vůbec netuším, co znamenají, takže neporadím…
sakra ja mela asi nejakyho drahyho zubare
za bilou plombu jsem dala 1200!! i kdyz je fakt, ze se mi kousicek zubu odlomil, mela jsem tam starou cernou plombu a zubar mi udelal krasnej novej zub, mozna proto to bylo drazsi, ale teda zub vypada uzasne
hihi, holky
to je heezký jak má každej jiný měřítka
já mám se zuby problémy děsivý po našich a už jich mám v puse 8 umělých..(teda čepy a korunky).. jedna návštěva zubaře mě stála kolem 5000,–, jeden zub celkem vyšel na cca 12 hodin na křesle a 25 000,– uaaaaa.. teď bych potřebovala ještě dodělat další 4, ale jsme teď v dluzích, prostě se to nedá, tak půjdou ven a já budu mít horní zuby jen do čtyřek (už teď mám některé zuby venku, že už nešly zachránit. ![]()
No a pak teprve budu vědět, jak s normálníma plombama, páč až pak se budou řešit ty menší problémy..
Ahoj,
zkratky znamenají v latině velikost a umístění plomby, případně kazu - např. MO mezio okluzálně (na kousací plošce a do středu), DO disto oluzálně (kosací ploška a dozadu), MOD je přes celý zub, V je vestibulárně (krček) atp.
A kolik stojí plomba si určuje sám lékař podle kalkulace (jaký má nájem, kolik dává za materiál na plombu, jak velká je ta plomba) - takže v rozmezí třeba od 300 až klidně i za 1000
Sylvii píše:
hihi, holkyto je heezký jak má každej jiný měřítka
já mám se zuby problémy děsivý po našich a už jich mám v puse 8 umělých..(teda čepy a korunky).. jedna návštěva zubaře mě stála kolem 5000,–, jeden zub celkem vyšel na cca 12 hodin na křesle a 25 000,– uaaaaa.. teď bych potřebovala ještě dodělat další 4, ale jsme teď v dluzích, prostě se to nedá, tak půjdou ven a já budu mít horní zuby jen do čtyřek (už teď mám některé zuby venku, že už nešly zachránit.
No a pak teprve budu vědět, jak s normálníma plombama, páč až pak se budou řešit ty menší problémy..
Mám něco obdobného,po porodu se zuby rozhodly mě opustit.Po prozdnínách jdu na procelánový ![]()
ahoj holky, všem děkuji moc za příspěvky!!! a hlavně pisarce, která objasnila význam záhadných zkratek
už jsem zase o trochu chytřejší
ty zuby jsou jinak děs, čistím jak nejvíc to jde, a přesto mi při každé návštěvě přibydou další kazy, achjo ![]()