čištění zoubků

RA
73
15.6.05 10:15

čištění zoubků

Ahoj holky,

malému je 5 měsíců a vyrašily mu dva zoubky. Stále pouze kojím. Naštěstí nekouše (z toho jsem měla strach :-) )
Začít čisti zoubky? A jak? Přeci kartáček a pastu u takového mimíska nemůžu použít.

Děkuji za rady :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
15.6.05 10:34

a proč bys nemohla? malá si „čistí“zuby od 6m, prostě jsem koupila malý kartáček, dám tám malinko pasty, ta by asi ani být nemusela. Miluje to, je to její rituál-když si čistím zuby já, dostane ona svůj kartáček, strčí do pusy a šmrdlá-pak jí ho seberu a trošku jí ty její dva zuby přejedu (teď je jí 9m). Občas jí ho ve spěchu zapomenu dát, sápe se na umyvadlo tak dlouho až mi to dojde a kartáček jí dám.
V dm-drogerii prodávají nějaké „učící :,-(y“, s tím zkušenost nemám, ale kdybych to řešila teď, asi ji koupím.
Kartáček je krásnej, má přísavku a zatím ho bere jako hračku.

• Citovat
  • Upravit
61
15.6.05 10:44

Ahojky
my cistime od asi roku,kdyz uz mel 4 zuby.Koupila jsem malicky kartacek(v lekarne)a take pastu pro tak male deti,musi to byt se snizenym obsahem fluoru,protoze deti tu pastu polykaji,protoze ji neumi vyplivnout.Nam byla doporucena Parexyl malinova,nebo Vademecum jablicko(tu mame) a tak cistime jak o zavod.Malej si kazdy vecer a rano stoji u koupelny a ukazuje ze chce vycistit zoubky,a pak navstevam ukazuje jaky ma perlicky.
Myslim ze je nejlepsi zacit co nejdriv,at to berou jako hru a ne povinnost:)
Hodne stesti a radosti pri cisteni perlicek:)
Trinitron a Jenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
15.6.05 12:34

Ahoj,
naše malá si čistí zuby od 13. měsíců. Měli jsme už osm zoubků. Dávala jsem jí pastu Perličku pro malé děti a také Vademecum. Čistím jí je nejdříve já, aby to bylo poctivější a pak ona, napodobuje mě a moc se jí to líbí. Já si osobně myslím, že u takhle malého dítěte je to ještě zbytečné, ale to je jen můj osobní názor. Záleží na tobě. :) Kubinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.6.05 13:20

Ahoj. Mé dceři je 20 měsíců a zuby si začala čistit až teď. Dřív prostě nechtěla, jen slízala pastu z kartáčku a dál nic. Kaz žádný nemá. Myslím si, že v 5ti měsících čistit ještě nemusíš, stačí třeba jen kartáček bez pasty.

Andy

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
15.6.05 13:22

Ahoj,

mé dceři je skoro 8 měsíců a zuby zatím nemá žádné, ale kartáčky už mám doma připravené dva, lépe řečeno 5. Koupila jsem jí v DM :,-(u tří kartáčků, první dva jsou spíš na žužlání, až ten třetí má jemné štětiny. Jsou odstupňované pro dásně bez zoubků, s klubajícími se zoubky a vyrostlé zoubky. Další mi koupila tchýně, dětský se štětinkami, je na něm napsáno, že se může používat od 4 měsíců. Moje zubařka tvrdí, že zuby se mají čistit hned, jak vyrostou a že pasta není ze začátku potřeba. Také bys měla jít poprvé k zubaři s dítětem před prvním rokem věku.
Moje dcera zatím občas žužlá ten první kartáček a docela se jí to líbí. Hned, jak se nám začne nějaký ten zub klubat(snad brzy, i kdyz kojení je takhle pohodlnější), zacnu ji kartacek davat pravidelně.

Držím palce, a zdravé zoubky přeje

Mroe +zatím bezzubá Julie 8 měs.

• Citovat
  • Upravit
12
15.6.05 14:09

Ahoj, čistíme zuby od té doby co je máme, tedy asi 7 měs., malýmu se to líbí a po koupání to sám vyžaduje. Dobrá pasta pro malý děti bez fluoru je od Weledy. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
15.6.05 14:37

Ahojky,
kamarádka studuje stomatologii a teď se razí názor - zoubky čistit hned jak „vykouknou“ :)
Klidně prý na ten 1-2 zoubky stačí přejet plínkou. Přesně jak píšete - zubní pasty spíš míň než víc, protože ji děti rády jedí a pak jsou tzv. přefluoridované.
O to víc čistit pokud je mimko stále kojeno, protože v MM je mnoho cukrů a zoubky se pak více kazí :(
Viděla jsem její poškrábané (a to je slabé slovo) ruce, když držela dítko, které rodiče přivezli s obrovským zánětem. Zoubek musel pryč a malý se pochopitelně mooc bránil. Maminka stále přikojovala, ale zoubky vůbec nečistili :cry:

Tak zdravým zoubkům zdar :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
595
15.6.05 15:16

Zoubky čistit to ano. Klidně ze začátku bez pasty, ale radši prevenci než vrtání a trhání. :wink:
Ale pozor ne všechny pasty jsou vhodné do 3 let věku dítěte. Naše Dr. má v čekárně plakát a podle něho jsou v tomto věku vhodné pouze 3 nebo 4 pasty. Také jsme ze začátkou používaly Vademecum, ale myslím, že to je právě od těch 3 let. Teď máme Parexyl, ten jediný z té „chytré tabulky“ se mi podařilo sehnat. Bohužel na většině past to buď není napsané nebo je tam na první mléčné zoubky, … Není to o tom, že by ta pasta byla pro menší děti nebezpečná, jen má větší obsah fluoridu. Na druhou stranu si říkám, že se jí stejně dává tak malinko ..............

A ještě jsem četla článek o nebezpečí právě nočního kojení, když už jsou zoubky. Kdopak ty zoubky v noci vyčistí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
RA
73
15.6.05 17:34

Ahojky,
děkuji za rady a názory.

Vyrazím do DM omrknout tu :,-(u kartáčků :-) S tou pastou nevím :-( nechci cpát do malého něco zbytečně. Za tři týdny jdeme na očkování, tak do té doby vydržíme a poptám se naší paní doktorky a když tak zavolám své zubařce. Dá se říct, že plínkou si je čistí sám :-) nepoužíváme dudlík, takže si ho nahradil plínkou. Neustále nějakou kouše :-)

S kojením (ani tím nočním) určitě nepřestanu. Malý má bohužel po manželovy dispozice k astma a alergiím a MM je to nejlepší, co mu zatím mohu dát. I naše doktorka říká vydržet co to půjde.

Jestě jednou dík, Janka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
15.6.05 18:14

Holky, já nevím, já myslím, že o čištění zubů u půlročního mimina nejde ani tak o vyčištění, jako spíše o zvykání na čištění. To, že zoubky přejedete plínkou, prstem nebo kartáčkem bez pasty (jak se doporučuje pro začátek) přece není čištění a používat pastu u 6měs mimča mi přijde zbytečné. Myslím, že jde opravdu jen o to, aby si mimčo na takovou manipulaci zvykalo a přišlo mu to normální.
My máme v 11 měsících zatím jen půlku zubu :D , a řeším to tak, že malou s sebou beru do koupelky, kde se na mně „povinně“ kouká, jak si zuby čistím já (líbí se jí to, strašně se u toho řehtá :lol: ) a nakonec já vezmu její malý kartáček a tu půlku zubu ji trošičku ošmidlám. Myslím, že to stačí a časem pořídíme zubní pastu a budeme čistit pořádně.

Mimochodem, dvě moje spolužačky měly na své chlapečky (kolem 2 let) udělané malé zubní protézky (horní), které museli nosit, aby se naučili dobře mluvit. Už nevím, proč ty zoubky musely jít ven, ale u toho jednoho to bylo mám pocit tím, že byly ze sladkostí úplně zničené. :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
15.6.05 18:36

Zdravíčko, u nás čistíme od začátku, tenkrát mě dostala doktorka, když mi řekla jednoduchou větu: „Nenechávejte mu to tam“ - myšleno zubní plak. A tak jsem nejdřív otírala gázou nebo kapesníkem, také tyčinkou na čištění uší a pak nějakým kartáčkem. Taky jsem měla takový ten prsťáček, ale u druhého dítěte jsem si už rovnou koupila kartáček od 4 měsíců a tím čistím. Pastu používám bez fluoru, různé druhy z přírodních kosmetik (Weleda, Logona, Urtekram) a nedávno mi zubařka říkala, abych občas prostřídala s fluorovou pastou. Jinak zoubky zatím bez kazu, přesto že občas zapomenu :oops: . Oběma dětem čistím stále sama a snažím se důkladně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.6.05 21:39

ahoj holky,zrovna nedávno jsem četla na Rodině dotaz,jestli škodí kojení zoubkům.A zubní dr.odpověděla,že ne,protože MM neobsahuje sacharozu ani glukozu, ale laktozu.A ta by škodit neměla.Pro děti,které ještě neumí vyplivávat pastu,jsou vhodné pasty bez fluoru,prý je nejlepší BABY ORAJEL nebo FIRST TEETH.Máte s nimi některá zkušenosti?Nevíte,kde se dají sehnat a kolik stojí?Díky za odpovědi.Hanka

• Citovat
  • Upravit
6545
15.6.05 22:05

Ptala jsem se zubařky, jak s čištěním zoubků. První zuby nám vylezly v 5,5měsících, teď o 3měs později nám lezou další.
Dle dr máme čistit od prvních zoubků kartáčkem pr oděti 6-24měsíců, do 2let bez pasty úplně, jen vodou, a po druhém roce jen malý ždibíček pasty.
Co se pak týkalo fluoridových tablet, dětskej nám je napsat, podle zubní je můžem a nemusíme. Jestli se nepletu, zatim měla asi 2 tablety za 2,5měsíce…
 GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
18.6.05 20:58

Ahoj chtěla bych dodat, když se podávají ty maličkaté prášky na zoubky Natrium fluoratum tak by se pasta používat neměla.
Naší berušce je 15m bere prášečky a zoubky čístíme jen vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí